Nintendo Co. се готви за рекордни продажби и на софтуер, и на Switch през следващата година. Освен това, се очаква и много по-силно представяне, отколкото инвеститорите прогнозират, предават запознати, като се позовават на официални оценки от партньорите и доставчиците на компанията.

Базираната в Киото Nintendo, планира продажбите на своята игрална конзола Switch да бъдат на същото ниво или малко по-високи през финансовата година, приключваща през март 2022 г..

Всичко това ще е подсилено и с пускането на версия с OLED дисплей, твърдят ръководители на партньори на компанията, включително доставчици на компоненти, издатели на софтуер и търговци на дребно.

Анализаторите прогнозират, че продажбите на конзоли ще спаднат през следващата година.

Очаква се поредица от издания на хитови игри да увеличат продажбите на софтуер през следващата фискална година до 250 млн. единици, много повече от рекордните 205 млн. единици, прогнозирани за текущата година, твърдят партньорите и доставчиците, говорейки анонимно, тъй като плановете не са публични.

Анализаторите прогнозират, че като цяло продажбите на софтуер ще паднат през следващата година. Някои от доставчиците са били информирани за плановете, докато други партньори са изготвили своите собствени прогнози въз основа на поръчките. Говорител на Nintendo отказва коментар пред Bloomberg.

Как коронавирусът повлия на ситуацията с Nintendo

Избухването на коронавирусa отначало бе своеобразна спирачка за развитието на компанията, но след това се превърна в огромен ускорител за Nintendo, задушавайки доставките и логистиката му.

Всичко това, обаче беше актуално преди да бъде предизвикано невероятно нарастване на търсенето на фона на глобалните блокади, каращи хората да търсят развлечения.

Animal Crossing: New Horizons на компанията се превърна в идеалния виртуален терен за облекчаване на стреса, насърчавайки продажбите на Switch и ускорявайки прехода от пакетиран софтуер към дигитални изтегляния.

„Nintendo ще трябва да започне следващата фискална година без Animal Crossing и пандемията, но това ще бъде компенсирано от много по-силна гама софтуерни продукти и нов хардуер.“, казва Серкан Тото от консултантската компания Kantan Games Inc.

Nintendo планира да пусне ревизирана версия на Switch през втората половина на тази година с по-голям и по-добър дисплей, както и подобрена графика, когато хибридната конзола бъде включена в телевизор, съобщи Bloomberg News.

Компанията прави някои от най-големите блокбъстър игри за своята платформа, които допринасят значително за печалбата и също така стимулират продажбите на хардуер. Голяма част от тазгодишния набор от нови игри остава все още необявен.

Switch и Switch Lite продължават да се продават добре, отчасти поради слабото предлагане на конкурентните PlayStation 5 на Sony Corp.и Xbox X на Microsoft Corp., които бяха пуснати на пазара през ноември, твърди Дейвид Гибсън от Astris Advisory.

Липсата на анонси за предстоящите игри на Nintendo, обаче наскоро доведе до скептицизъм относно поддържането на успеха на компанията.

„С или без подобрен Switch, продажбите на хардуер на Nintendo вероятно ще намалят през годината от април.“, смята пък Матю Кантерман от Bloomberg Intelligence.

Способността на Nintendo да задоволи търсенето на Switch ще бъде оспорена от глобалното затруднение при доставките на чипове, което обезпокои конкурентите му.

Освен, че си осигурява трудно чипове от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., производителят на Switch се сблъсква и с недостиг на по-общи части като интегрални схеми за драйверите на дисплея и Bluetooth модули, твърдят източници, запознати с операциите.

Доставчиците на компоненти заявиха, че недостигът ще продължи поне до юни и ситуацията може да не се подобри през останалата част от годината.

Производителите на флаш памет NAND - медиите, на които се продава пакетирания софтуер за Switch - подготвят повече бройки за предстоящата фискална година, отколкото са доставили през текущата, твърдят хора, участващи във веригата за доставки.

Разработчиците на софтуер също придават приоритет на Switch за предстоящите си издания на игри, тъй като за конзолата е почти сигурно, че ще надхвърли прага от 100 милиона продадени бройки, осигурявайки голяма аудитория от потенциални клиенти. Към края на 2020 г. Nintendo е продала 80 млн. устройства Switch.

Сред игрите, обявени за тази година, са няколко заглавия на Pokémon и популярни игри на трети страни като Fall Guys на Mediatonic. Въпреки че графикът за пускане на заглавия на Nintendo през втората половина на годината остава незапълнен, компанията се погрижи за положителна изненада, като обяви през миналия месец пускането на Splatoon 3 за 2022 г., казва Гибсън от Astris Advisory.

„Switch е в средата на жизнения си цикъл.“, каза пък президентът на Nintendo Шунтаро Фурукава през февруари.

Интересни събития около забраните срещу Xiaomi

Федерален съдия официално блокира изпълнението на американската забрана за инвестиции в Xiaomi, определяйки решението за поставяне на китайския технологичен гигант в черния списък на Съединените щати за „силно опорочено“, пишат медиите отвъд океана.

С решението за временно спиране на забраната съдия Рудолф Контрерас постави под съмнение решението на Пентагона от януари да определи Xiaomi като компания с връзки с китайската армия. Съдия Контрерас заяви, че в предишни заявления до съда САЩ не са успели да покажат убедително, че такива връзки наистина съществуват.

„Xiaomi е публично търгувана компания, която произвежда търговски продукти за гражданско ползване, контролира се от независим борд и управляващи акционери и не е ефективно контролирана или свързана с други, които са под контрола на Китайската народна република или нейните служби за сигурност.“, посочва съдията в своето официално представено становище.