Нестандартни и интересни коледни традиции по света

Коледа е най-разпространения и очакван празник за по-голямата част от населението. Според християнската религия това е денят, в който се е родил Христос, но традициите около празника не се ограничават само до неговото рождение.

Коледа се празнува по целия свят, дори и в държави, където основната религия не е християнството. В България следваме определени традиции, които са ни познати още от детството. Интересното е, че в повечето държави начина на празнуване се различава повече, отколкото да се припокрива.

Въпреки че идеята на коледните празници е сходна – да прекараме уютно и споделено време с нашите роднини и близки, в много държави по света има характерен и уникален начин на празнуване на Коледа.

Любопитни ли сте да разберете повече за някои от най-нестандартните коледни обичаи и традиции от цял свят? Ще се изненадате колко интересни и различни начини за отбелязване на Коледа съществуват.

Дядо Коледа има зъл двойник в немскоговорящите държави

В Германия, Австрия и Швейцария образа на Дядо Коледа не се свързва с благ белобрад старец, а с неговия зъл двойник, който наказва непослушните деца за белите, които са направили през годината.

Отбелязването на коледните празници в някои райони на тези държава включва парад на Крампус, на който хората се обличат с дяволски костюми. Най-често този парад се организира на 6 декември.

KFC вместо коледна вечеря в Япония

В Япония християнството е слабо разпространена религия сред обществото, но това не пречи на отбелязването на Коледа и то по един особено различен начин. За много японци традиционната коледна вечеря включва пилешки крилца, поръчани от известната верига ресторанти KFC.

В Япония Коледа е известна по-скоро като денят на KFC. Ресторантите са толкова претъпкани и често има чакащи хора пред тях. Тази традиция започва малко след като KFC пускат реклама в държавата, която показва коледна вечеря в американски стил.

Пазете се от коледната котка в Исландия

Исландия е друг държава, в която вместо с веселие и топлина коледната традиция е свързана със страх. Традицията повелява, че всеки който е облечен неподходящо за зимния сезон ще бъде изяден от коледната котка.

Исландците следват стар обичай, според който за Коледа трябва да се подарят нови топли дрехи. Разбира се, децата не биха се зарадвали на такива подаръци и поради тази причина възрастните ги плашат с котка, която ще ги изяде ако не са подходящо облечени.

Нестандартна коледна трапеза в Република Южна Африка

Всички с нетърпение чакаме да опитаме от специалитетите на коледната трапеза. Това важи и за жителите на Република Южна Африка, въпреки че вместо свинско или рибни дарове те похапват специален вид императорски молец.

Специалитетът се нарича Коледни пържени гъсеници и наистина се услажда много на празнуващите.