Карантина. Български продукти. Карантина. Рафтове в магазини. Карантина. Провалени празници. Карантина. Генерали. Карантина. Щабове. Карантина. Премиери. Споменах ли карантина?

Дълго мислих в чест на какво да напиша анализ днес. Видях реклама на играта „Не се сърди, човече“ в Интернет и ми хрумна, че виждам доста нацупени физиономии през последните дни.

Опитах се да си отговоря на въпроса и да си обясня всъщност защо е така. Мисълта ми ме насочи към това, че някои решения, взети от Националния оперативен щаб разсърдиха голяма част от българското население.

По-скоро хората се обидиха на това, че „заповедите“, слизащи от най-високото ниво в държавната йерархия, не са много обмислени, както и не се обясняват добре.

COVIDреме?!

Това послание използвах за първи път в един доста отдавнашен анализ. От онзи момент до сега не спирам да го използвам с цел да ви припомням ежедневно, че е важно в такива моменти да пазите позитивизма в себе си.

Призивът да не се връзвате на всекидневните динамично променящи се наредби върши страхотна работа.

Досущ като магическа пръчка е и щом произнесете думичките, сякаш изпълнявате заклинание против излишно премисляне на ситуацията.

Такава съдба споделя и „Не се сърди, човече“. Да, физическата игра би могла да ви спаси от скуката вкъщи, но призивът, в който се опитвам да превърна нейното наименование, ще ви помогне да се спасите и от психологическите си проблеми, причинени от карантината. Повярвайте, скуката далеч не е най-големият ваш проблем.

Става въпрос за депресията от евентуална липса на работа, еднообразието „Вкъщи, диван, коридор, магазин, аптека, вкъщи, сън, ядене…“ и така до края на времето. Не. Сега ще променим това.

Вчера раздавахме идеи в полза на мачовците, които търсят само оправдания да не зарадват момичетата си, носещи имена на цветя.

Нека не се чувстват ощетени представителките на нежния пол, които не носят име, честващо се на празника. Ние много добре знаем, че всяка жена е своеобразно цветенце в живота на своя мъж.

Господа, бързо марш до цветарския магазин. Опитахме се, не успяхме да ви спасим – купувайте цветя в неделя дори и без повод, че лошо ви се пише. Никой не иска точно в края на седмицата да го чакат на буквата „Ф“ вкъщи.

Не се сърдете, хора!

Дайте го по-весело! Не, наистина, не е само заради идващите светли християнски празници. Дайте го по-весело, за да въздействате на хората около себе си по същия начин – оптимистично, празнично.

Знаем, че сте обидени на това, че няма да успеете да се видите със скъпите за вас хора по Великден, но поне не се работи. Ще успеем да си поостанем малко вкъщи, че да си починем. Шегувам се, естествено!

Внасяме конкретика в този материал

Край на общите приказки за днес. Хвърляме светлина върху онова, което реално ме накара да започна един по-разчупен анализ върху тази тема.

Та, мисълта ми е – не бъдете сърдитковци, а прочетете вариантите, които ви даваме за това как да си прекарате весело по Великден, въпреки че Генерала каза… да, всички знаем какво е казал. Ето днешните съвети, свързани с това как да изпълним Великден с усмивки.

Съвет #1: Защо не пробвате да направите козунаци?

Да се изправиш срещу институцията Козунак и да излезеш победител от тежката битка си е истинско предизвикателство дори и за най-опитните домакини и ентусиасти в готвенето.

Да стане на конци, да е с хрупкави корички, ама едновременно да е и умерено изпечено – страшна работа!

Защо ви даваме този съвет? За да премахнете скуката от дома си. Това да се гмурнете в кулинарния свят, изпълнен с препятствия по пътя към перфектния козунак, си е сигурен метод към разсейване.

Ще усетите колко сте втълпени в изпълнението на целта да зарадвате близките си още в началото.

Може би веднага след като сте се прибрали вкъщи, носещи пазарската торба, пълна с продукти, необходими за създаването на супер козунака.

Готварски съвет: Пробвайте да наръсите бадем върху козунака преди да го изкарате от фурната.

Оставате бадемите малко да се позапекат на върха му и след това се насладете на облизването на пръстите от онези, които са богопомазани да ядат от вашето тестено произведение на изкуството.

Съвет #2: Организирайте барбекю!

Звучи налудничаво, но припомняме, че до Великден може да са отворили парковете и градините за свободно пребиваване в карантината. Вече барбекюто сред гористите покрайнини на града не звучи невъзможно, нали?

Ако се случи така, че да имате вариант за подобен Великден – възползвайте се. Заменете празните шишета от бира в касата с пълни, купете апетитното месо, за което мечтаете от седмици и марш навън. Генерала позволява!

Подарете един от почивните си дни на природата и в знак на благодарност тя ще ви върне онова чувство за отпочиналост.

Съветът ни е да внимавате с паленето на огън в дива среда. Никой не иска да стане известен с това, че от първите дни на отслабване на мерките е подпалил гората.

Съвет #3: Боядисайте тазгодишните великденски яйца по-екзотично

Подобно на частта с приготвянето на домашен козунак, това да боядисате яйцата по-нетипично тази година, също ще е нещо, което би могло да ви спаси от напрежението около коронавируса.

Пекари и сладкари от цял свят оформят сладки изкушения като мъфини и мини тортички под формата на бактерията на коронавирус.

Едва ли да се разболееш от опасния вирус е толкова приятно преживяване колкото и похапването на сладки.

Предлагаме ви да изобразите на яйцата, заемащи централно място на трапезата ви по Великден, усмихнати бактерии, корони и други рисунки, асоцииращи се с пандемията.

Знаем, че сте наясно как да прекарате празниците си подобаващо. Ние българите знаем как да се забавляваме успешно.

Внимавайте с празничното преяждане и бъдете усмихнати въпреки всичко случващо се.

„Не се сърди, човече!“