Сигурни сме, че не веднъж сте си задавали въпроса „Как да отслабна в корем?“ Възможно е отново и отново да се връщате към поредната диета, след неуспешно сваляне на излишните мазнини в областта на корема.

Отслабването не е лека задача и всеки, който иска да постигне успех трябва да знае това. Няма как да се отървете от излишните мазнини за седмица или две. Процесът е дълъг и се изисква постоянство и дисциплина.

Готови ли сте да положите нужните усилия? Ако искате да постигнете мечтания плосък корем трябва да сте готови за жертви.

И тук говорим най-вече да пожертвате досегашния си начин на живот и да го замените с по-здравословни навици на хранене и активна физическа дейност. Точно в комбинацията между тези два компонента се крие тайната на плоския корем.

За да бъдем максимално полезни ще ви представим някои доказани методи, които имат ефект при отслабването в корема. Приемете ги като съвет с цел създаване на по-здравословни навици, с които да постигнете мечтаната фигура.

1.Отстранете от менюто си храни с трансмазнини

Трансмазнините, произлизащи от процеса на хидрогениране на растителни масла, се свързват със сериозни здравословни рискове. Те увеличават нивата на лошия холестерол (LDL) и намаляват добрия холестерол (HDL).

За съжаление тези опасни мазнини са скрити в някои от най-любимите ни храни. Бързата храна, бирата, пържените храни и сладкарските изделия съдържат трансмазнини. Опитайте се да ограничите източниците на тези вредни мазнини и да ги замените с по-здравословни алтернативи.

Информирайте се за състава на всеки продукт, който приемате. Така може да избегнете консумацията на вредни мазнини, които влияят пагубно на здравето.

2.Отговорна консумация на алкохол

Понякога е трудно да избягвате приема на алкохол, защото се случва по повод да се почерпите с любимо питие. Пагубно, обаче е прекомерния прием на алкохол, който съдържа изключително вредни за организма вещества и много мазнини, които се трупат не къде другаде, а право в корема.

Много проучвания доказват, че честата консумация на алкохол води до повишен риск от затлъстяване и излишно съхранение на мазнини около важни органи.

Намаляването на приема на алкохол значително може да помогне за постигане на целта отслабване в корема и да извая талията ви.

3. Увеличете консумацията на разтворими фибри

 

Разтворимите фибри са вид диетични влакна, които могат да се разтворят във вода и образуват гелоподобна субстанция. Тези хранителни вещества носят редица ползи за здравето.

Разтворимите фибри подпомагат за поддържането на нормални нива на холестерола и захарта в кръвта. По този начин играят роля за забавяне на абсорбцията на глюкоза. Това подпомага за подсилване на усещането за ситост, което е ключово при контрола на теглото.

Доказано е, че тези хранителни вещества също участват и в изгарянето на мазнини от областта на корема. Някои от най-добрите източници на разтворими фибри са:

  • Овесени ядки;
  • Ябълки;
  • Кайсии;
  • Банани;
  • Броколи;
  • Моркови;
  • Червено цвекло;
  • Зелен грах;
  • Червена леща.

4. Пийте зелен чай

Зеленият чай не случайно се смята за суперхрана. Тази здравословна напитка има изключителни свойства, които се свързват с със силното и антиоксидантно действие. Една от основните съставки в зеления чай са катехините, които балансират метаболизма. По-бърз метаболизъм означава, че организмът изгаря повече калории, дори когато почива.

Друга роля на зеления чай при отслабване е свойството му да разгражда мазнините. По този начин те използват за енергия и се изгарят. Това е от значение за отслабването в корема, където се натрупват голямо количество мазнини.

Зеленият чай съдържа и малко кофеин, който може да подпомогне при повишаването на енергийното ниво и стимулиране на физическата активност.

5. Диета с високо съдържание на протеини

Протеините са важни хранителни вещества, които участва в много процеси в тялото и най-вече в изграждането на мускулна маса. Приемът на протеин увеличава отделянето на хормона, който отговаря за чувството за ситост. По този начин той приема важната роля за намаляване на апетита.

Протеинът също повишава метаболизма и гарантира, че няма да загубите мускулната си маса при отслабване. По време на отслабване, когато човек ограничава общия прием на калории, метаболизмът може да намалее. Високата консумация на протеини може да помогне да се опази мускулната маса и да поддържа по-висок метаболизъм.

Може би много от вас са чували за процеса термогенеза и значението му при отслабване в корема. Протеините подпомагат термогенезата, защото за тяхното изгаряне се изисква повече енергия в сравнения с разграждането на въглехидратите и мазнините.

Храните, богати на протеини, включват пилешко месо, риба, яйца, млечни продукти, ядки, бобови. Постарайте се да увеличите приема на протеин и да включите в диетата си повече храни богати на белтъчини.

6. Включете аеробни упражнения във физическата си активност

Крадио упражненията са най-ефективния начин за сваляне на мазнините в областта на корема. Тези упражнения работят върху изгарянето на калории и подпомагат загубата на мазнини, включително и в областта на корема.

Физическата активност е важна за поддържане на цялостно здравословно състояние. Без значение дали тренирате определен спорт или посещавате фитнес зала, практикуването на физическо натоварване е ключово за отслабването в корема.

Ето и някои идеи за физическа активност:

Тичането или бягането на открито или на бягаща пътека в зала е отличен начин да изгаряте калории и подобрявате общата си физическа форма.

Дългите преходи и бързото ходене са лесни начини за включване на аеробни упражнения във вашето ежедневие.

Колоезденето, независимо дали на открито или на велоагрометър, е прекрасен начин за трениране на цялото тяло, включително коремните мускули.

7. Намаляване на нивата на стреса

Стресовото ежедневие много често ни подмамва да консумираме вредни храни, които са богати на въглехидрати, с цел да се почувстваме по-добре. Проблемите и натоварения график ни подтикват да търсим утеха в консумацията на алкохол.

Всички тези вредни навици, които са провокирани от високите нива на стрес в организма водят до здравословни проблеми и трупане на излишни килограми.

Управлението на стреса е също толкова важно колко физическата активност и здравословния режим на хранене.

В комбинация с фитнеса и физическата активност може да започнете да практики с цел освобождаване на натрупаното напрежение. Това може да е йога, медитация или нещо друго, в което намирате успокоение.

8. Заменете животинското мляко с кокосово

Кокосовото мляко е полезна алтернатива на животинското. Кокосовата мазнина е една от най-здравословните и има много приложения в козметиката и здравословното хранене.

Проучванията показват, че кокосовото мляко и масло засилват метаболизма и намаляват количеството на мазнини в организма. Това може да доведе до загуба на мазнини в областта на корема.

 

Все още ли отслабването в корема ви се струва мисия невъзможна? С прилагането на тези съвети и следването на здравословен хранителен режим и физическа активност ще може да се отървете от мазнините в областта на корема и да се радвате на изваяна фигура. 

Бонус: Ябълков оцет

В ябълковия оцет се съдържа киселина, която намалява съхранението на коремни мазнини. Приемането на 1-2 супени лъжици ябълков оцет е препоръчително в процеса на отслабване.