Отчаяни сте от последното си конфузно интервю? Съветите по-долу определено ще ви помогнат нещата да минат доста по-гладко.

Ако търсите точната рецепта за успешно интервю, която ще ви гарантира позицията на 100%, вероятно няма да ви изненадам – такава няма. Има обаче няколко много важни съставки, които задължително трябва да присъстват в приготовленията ви за предстоящата среща с интервюиращите и ние сме готови да ви ги споделим напълно pro bono.

Създайте добро визуално впечатление

Още преди да започне същинската част на интервюто, външният ви вид е това, което може да привлече или отблъсне отсрещната страна и то мигновено.

Дори няма да поставям под въпрос, но ще направя лека вметка - отличната лична хигиена и спретнатостта са правилният подход. Умереността е най-доброто ви оръжие тук – не се пудрете излишно и се облечете, според позицията, за която кандидатствате.

Господа, не избирайте костюма от абитуриентския бал за първо интервю за работа и не се изкушавайте от другата крайност – нахлузване на къси прокъсани дънкови панталони и впита тениска (освен, ако не кандидатствате за спасител на плажа, например).

Дами, тежкият грим и деколтетата не са забранени, но със сигурност биха отнели от вниманието, което е по-добре да насочите към качествата си като служител.

Как да впечатлите HR-а на интервю за работа

Най-често интервютата се водят от специалисти „Човешки ресурси“. Те са обучени да разчитат езика на тялото и маниерите на кандидатите, макар и първото впечатление на тази база да не се оказва винаги най-правилното.

Важното е, каквото и да правите, външността ви да издава увереност в качествата и уменията ви и да лъха на спокойствие. Внимавайте обаче да не преекспонирате със самонадеяност и надменност.

Седнете, след като бъдете поканени, а ако при влизане в стаята не ви кажат нищо – поемете инициативата и сами попитайте къде да се разположите. Настанете се удобно и заемете спокойна позиция с права стойка. Избягвайте прояви на нервност с кършене на пръсти или потупване на крак.

Предварителната подготовка

Всички интервюта са различни, но има няколко неща, които може да направите, за да се подготвите добре за въпросите, които следва да ви бъдат зададени.

Прочетете добре обявата, по която сте кандидатствали – в нея ще се откроят ключови елементи от самата позиция, които са важни за представянето ви. Запознайте се с компанията и нейната дейност. Ако информацията е оскъдна, пригответе въпроси за работата, която ще следва да изпълнявате.

Много е вероятно да ви бъдат зададени въпроси директно по CV или мотивационното писмо, което сте представили. Прегледайте ги отново, за да отговаряте бързо и убедително.

Конкретни често задавани въпроси на интервю

Най-вероятно ще ви бъдат зададени въпроси относно визията ви занапред в професионален план, както и опознавателни въпроси, за да се разбере дали ще се впишете лесно във фирмата.

Избягвайте да навлизате дълбоко в житейски план, набележете няколко ключови елементи и наблегнете най-вече на професионалния си опит и нещата, които са ви изградили като добър служител. Опишете накратко само релевантния за дадената позиция опит.

Поставете си ясна цел с кандидатстването в конкретната фирма, защото е твърде вероятно да ви бъде зададен въпрос относно това какви са мотивите ви и как се виждате занапред при съответния работодател.

Друг много често задаван въпрос на интервю за работа е защо искате да смените сегашната си работа или поради какви причини сте напуснали предходната.

Често срещана грешка е акцентиране върху отрицателните моменти, които са ви накарали да напуснете. Ако говорите само за тях, ще създадете впечатление на човек, който е склонен да мрънка и недоволства. Споменете за нещата, които не са ви устройвали, но дайте най-голяма тежест на перспективата – желанието да се развивате и да растете.

Бъдете прями в отговорите си, особено тези, които имат пряко значение за упражняването на работата.

Все пак искате да бъдете назначени на място, на което ще може да си вършите работата и няма да бъдете уволнени след няколко месеца. Ако някое от търсените умения ви липсва, покажете готовност да го усвоите в най-кратки срокове.

Въпросът за заплатата

За много кандидати именно тя е разковничето и това не е лош знак, макар и някои работодатели да го разглеждат по този начин. Когато човек иска да се развива и е готов да положи значителни усилия за това, съвсем нормално е да очаква да получава адекватно на вложения ресурс възнаграждение.

Най-честата хипотеза – работодателят не дава конкретно число, а пита първи за очаквано възнаграждение. Не се притеснявайте, когато това се случи и ето как е най-добре да подходите при такъв развой.

Важно е да сте проучили пазара предварително и да знаете диапазона, който отговаря на позицията и търсения опит за нея. Определете според вас къде най-справедливо би попаднал вашият принос за длъжността.

Не давайте само конкретна сума, а мотивирайте отговора си. Може да използвате конструкция от рода на „Смятам, че Х лв. биха били задоволително възнаграждение, с оглед заплащането в сектора, уменията, които имам и приноса, който съм готов да дам.“

Ако въпросът не бъде зададен – топката е във вашето поле. Не се притеснявайте да попитате каква е заплатата за позицията, защото тя е основен елемент от договора, който ще сключите.

И накрая – подгответе се с въпроси, които да зададете на свой ред относно условията на работа. Попитайте за всичко, от което зависи дали ще приемете предложението. Така не само ще може да си създадете правилна представа за позицията, но и ще направите добро впечатление.