Безсънието е проблем, който засяга голяма част от хората в световен мащаб. Според Световната здравна организация, зрелите, здрави хора, след тийнейджърска възраст се нуждаят от около 7-8 чада сън всяка вечер. Осигуряването на тези часове сън е полезно както за поддържането на добро физическо състояние, така и за психическото и емоционалното здраве на човек.

Все повече стават случаите на хора – мъже и жени, на различна възраст, които имат проблем с това да заспят вечер или се будят често през нощта. Редовните проблеми със заспиването и нощните събуждания могат да доведат до редица здравословни проблеми и да затруднят извършването на обичайните ежедневни ангажименти.

В тази статия ще ви обясним кои причини могат да доведат до безсъние, какви са последствията от честите безсънни нощи и как да решите проблема у дома с природни методи. Много хора не искат да прибягват до употребата на хапчета за сън, заради опасността от пристрастяване или заради страх, че ако ги спрат ще заспиват още по-трудно без тях. За всички тях сме подбрали едни от най-работещите методи, с които да решите проблема си и да се радвате на здрав сън и енергия през деня.

Причини за безсъние и последици от него  

Безсънието може да се причини от редица психически и физически заболявания и състояния, както и временно отслабване на имунната система. Сред тях са астма, депресия, заболявания на щитовидната жлеза, различни алергии и физическа болка от дадено състояние. Но освен тях, при здравите физически и психически хора също са много факторите, които могат до доведат до проблеми със съня.

Сред факторите, които пречат на заспиването са ежедневния стрес, нервност и тревожност. Често се случва на хората да не могат да заспят, защото са прекалено умислени за различни проблеми и ситуации от през деня. Различни емоционални състояния, силни вълнения независимо дали положителни или отрицателни също могат да попречат на заспиването.

Също така от голяма значение за съня е начина на живот. Ако консумирате големи количества кофеин или пиете алкохол преди лягате е доста вероятно да не успеете да заспите. Неправилната тежка храна и непосредственото ядене преди лягате също е причина.

Безсънието е проблем и на хора, които прекарват много време пред електронните устройства и са облъчени от синята светлина. А също така може да се дължи и на дефицит на калий, калций и магнезий в организма.

Качеството на съня е от съществено значение за цялостното здраве и баланс в организма, а ако сънят липса или често е нарушен, това може да доведе до редица негативни последици. Един от най-често срещаните проблеми от безсънието е понижената концентрация. Това от своя страна пречи на работата, общуването и настроението на хората. А също така може да ви постави и в опасни ситуации. Намалената концентрация може да доведе до пътни произшествие докато шофирате или по-безотговорно пресичане на пътя например.

Също така се появяват проблеми, като раздразнителност, проблем с паметта и се увеличава риска от появата на сърдечно-съдови проблеми, диабет тип 2 и затлъстяване.

Как да се справите с безсънието с природни методи

Един от най-разпространените методи за лечение на безсъние с топло прясно мляко. Пиенето нас една чаша топла мляко преди лягане би подействала много благоприятно за това да заспите по-бързо. Може да използвате освен обикновено мляко и бадемово, защото то е източник на калий. Калият от своя страна помага за производството на мелатонин, известен като хормонът на съня, калият също така регулира цикъла на сън.

Друго лесно и достъпно нещо, което можете да изпробвате е да консумирате различни видове успокояващи чайове. Един от най-популярните за консумация билкови чайове е чаят от лайка. Заради съдържанието си на съединението апигенин, чаят действа изключително благоприятно за заспиването и намалява събужданията през нощта. Употребата на този чай води до успокояване на нервната система, релаксация на ума и мускулите в тялото.

Друг чай, който може да изпробвате е чаят от лавандула. Той помага за намятването на стреса и напрежението, които се натрупват през деня и помага за това да се отпуснете и да заспите спокойно. Чаят от валериана също ще ви помогне за решаване на проблема. Валерианата е традиционно средство, използвано срещу безсъние, с успокояващ и релаксиращ ефект.

Може да изпробвате и пресовано сусамово масло за подобряване на съня. Трябва да го разтриете върху краката си преди лягане и да обуете памучни чорапи, за да не нацапате чаршафите. Това ще ви помогне да се отпуснете и да заспите по-бързо.

Освен тези методи, за да подобрите качеството си на съня, можете да направите някои промени в живота си, начина на хранене, навиците и активността ви. Избягвайте късната консумация на кафе, както и консумацията на алкохол преди лягане.

Също така не яжте късно вечер и избягвайте мазни и тежки храни. Не гледайте в екраните на телефона ли компютъра си непосредствено преди лягане. Също така редовното движение е от изключителна важност.

Гледайте да правите редовни тренировки или увеличете разходките. Дори тренировка от 30 минути дневно може да е от огромна полза за вас. И също така започнете да медитирате. Това ще отпусне тялото и ума ви, ще ви помогне да се правите със стреса и напрежението и да спите по-добре.