Повишаването на телесната температура, още известно като „треска“ е естествен защитен механизъм на организма, активиращ се, когато тялото се бори с някаква инфекция, елиминира токсини или преодолява влиянието на други вредни фактори. Когато температурата на човек е висока, това се забелязва характерната „гореща“ топлина, излъчваща се от тялото му в комбинация със съпътстващите симптоми. Лесно може да бъде измерена с термометър и да се определи колко е над нормата.

Важно е да сте информирани за симптомите на треска и за нормалните граници на температурата, за да знаете кога в организма има проблем и как да процедирате при такъв. В тази статия ще ви дадем възможните причини за повишаване на телесната температура и ще ви опишем симптомите. Ще ви информираме каква е нормалната човешка температура и ще ви посъветваме за методи за сваляне, в случаи на повишаването ѝ, които може да изпробвате в домашни условия.

Каква е нормалната температура и какви могат да бъдат причините за повишаването ѝ

За нормална телесна температура, измерена през устата се приема тази, със стойност варираща между 36,5 до 37,8 градуса по Целзий (°C). Но имайте предвид, че измерена по различни начини нормите ѝ леко се изместват. Измерена, чрез термометър, поставен подмишниците, за нормална стойност се приема тази от 34,7 до 37,3°C, а при ректално измерване – от 36,6 до 38°C. Тези стойности през различните часове на деня могат да имат колебания от около градус. 

Възрастта и полът също имат значение, като обикновено мъжете имат по-ниска температура от жените, а пък за хората в третата възраст за нормално се приема телесната температура да е под 36,3°C. Понякога се отчита леко повишение на нормалната температура, в резултат на различни фактори. Тези фактори могат да бъдат свързани с физическа активност, хранене, стрес, зъбен растеж при деца, временни излагания на топлина или промени по време на цикъла на жените.

При тези фактори е нормално телесната температура да се повиши леко, след което се оправя без да е нужно лечение. Физическите упражнения и активности водят до естествено физиологично повишение на температурата, а след хранене тя се повишава поради изразходената енергия за храносмилане.

При някои жени температурата може да се повиши леко по време на овулация и менструация, това е нормален процес и не бива да е повод за притеснение. Силните емоции и стрес също могат да повишат временно температурата, дългите излагания на слънце – също. А при децата е характерно температурата да се повишава по времето, когато им растат зъби.

Всеки човек има индивидуални различия в нормалната телесна температура. За някои хора лекото повишаване от приетите стойности е нормално. За температура със стойност до 38°C имунните реакции забавят размножаването на вируси и бактерии. Такава температура при зрелите хора не е необходимо да се понижава. Но в случаи, в които телесната температура превишава стойност от 38,5°C, настъпва треска, а при 40°C възниква риск от увреждане на мозъка и кръвообращението. Затова е важно да разпознавате симптомите на треска и знаете как да си помогнете.

Причини и симптоми на треска

Треската може да бъде причинена от разнообразни и причини. Най-често се причинява от инфекции и вирусни заболявания, предизвиква се от грип, пневмония, стомашно-чревни инфекции и други заболявания. Може да бъде предизвикана и от възпалителни процеси в организма, в следствие на дадени състояния.

Дехидратацията на организма също може да доведе до висока температура. Други причина за треска могат да са реакции към лекарства, предизвикващи я, като страничен ефект, хормонални промени и туморни образувания.

Когато човек има треска, освен че се променят показателите на термометъра и стават по-високи от нормалното, тя води и до характерни симптоми и неразположения.

Симптомите на треската включват горещо чело и гърди, потене, умора и общо неразположение, студени крайници, сухота в устата, понижен апетит, червени бузи, блестящи очи и раздразнителност в поведението.

Те могат да се разпознаят лесно и е нужно да се вземат съответните мерки за подобряване на състоянието на човека. Ако температурата е критично висока или не спада с предприетите мерки, незабавно потърсете лекарска помощ.

Кои са най-ефективните методи за сваляне на високата температура вкъщи

За да се справите с това неприятно състояние и симптоматика му вкъщи има няколко метода, които успешно може да използвате за сваляне на температура.

Сред някои от доказаните и изпитани методи за сваляне на температура в домашни условия са следните:

Приемането на много течности

Когато имате висока температура е препоръчително да приемате течности на всеки два часа. Хубаво е да пиете по 250-300 мл. вода на пием и да комбинирате с различни чайове. С водата ще компенсирате загубата а течности, предизвикана от изпотяването и ще се предпазите о дехидратация. Така ще намалите главоболието, умората и сънливостта, причинени от треската. Чайовете от своя страна пък ще ускорят отделянето на токсини в организма. Подходящи са чайове от различни билки – мента, мащерка, лайка, липов цвят, бъз, еньовче и върбинка. Тезси лечебни растения имат богат състав на витамини, минерали и антиоксиданти, които да осигурят хидратация на организма, облекчавайки симптомите и спирайки възпалението.

Обливане с топла вода

Обливането с топла вода, под формата на релаксиращ душ би ви подействала изключително добре, релаксиращо и намаляващо неразположението ви. Топлата вода ще ви помогне да се изпотите, което ще охлади тялото, отпусне мускулите и отвари запушените синуси. Важно е водата да не е гореща, за да не ви призлее и да отделите поне 15 минути за топлия душ.

Почивка и сън

Отделеното време за сън и почивка, ще позволят на организма да релаксира и да се справи по-бързо и лесно с инфекцията. Достатъчното количество сън винаги е добро решение, в моментите, когато сте болни и организмът ви има нужда от почивка.

Мокри чорапи

Този метод често се прилага при деца, страдащи от висока температура. Става по следния начин – в ледена вода се накисват памучни чорапи, след което се изцеждат внимателни и се обуват. Върху тях се поставят други сухи, вълнени чорапи, а когато първия чифт започне да изсъхва, процедурата се повтаря отново. Тази процедура успешно помага за охлаждането на тялото и понижаването на температурата.

Сок от малини и домашна лимонада

Прясно изцеден сок от малини и домашна лимонада също са изпитани методи за понижаване на температурата. Те освен че хидратират организма, са и богат източник на витамин C, който от своя страна успешно влияе на високата температура. Лимонада смесете с вода и малко захар, за да се пие по-лесно. Тази напитка също така снабдява човешкия организъм с възстановяващи електролитния баланс вещества.

Кърпи, напоени са вода и оцет

Мокри кърпи, напоени с вода с комбинация с оцет и поставени н а челото, корема, гърба, гърдите и крайниците, действат благоприятно за понижаване на температурата. За да се напоят кърпите, трябва да изсипете 1-2 лъжици оцет в половин литър вода, да потопите кърпите, хубаво да ги изцедите и да направите компресите с вода и оцет. Повторете няколко пъти напояването на кърпите и търпеливо изчакайте.

Друг вариант е да използвате същата комбинация от вода и оцет, за да напоите чаршаф, в който да увиете вас или човекът с висока температура, за когото се грижите. Но този метод е подходящ за възрастни хора, защото при малки деца може да е стресиращ.

Компреси от лук или сурови картофи

Тези зеленчуци се използват от дълги години с борбата с високата температура и имат значително действие, те „изтеглят“ топлината от кожата, носейки чувство за комфорт. Всичко, което трябва да направите е да нарежете един от двата зеленчука на филийки и да ги убиете в марля. След това подставете готовия компрес на челото на болния и изчакайте около 15 минути да подейства.

Не забравяйте и важността на храната при борба с висока температура. Болните трябва да приемат лека и питателна храна. Подходящи са пилешки бульони, които ще помогнат за изхвърлянето на токсините, а съдържането на сол в течността би подействало благоприятно за набавяне на електролитите, които се загубват при страдащите от висока температура. Пилешкият бульон е и богат източник на различни витамини, минерали и протеини, успешно справящи се с възпаления.

За да си набавите нужните протеини може да разчитате и на приготвяне на мазни видове риби, богати на омега-3 мастни киселини. Те ще укрепят успешно тялото и ще ви помогнат за възстановяването. Наблягайте и на консумирането на плодове и зеленчуци, които също снабдяват тялото с витамини, фибри и редица полезни за имунната система вещества.

Разбира се, на пазара има и много лекарства без рецепта, които свалят високата температура, но с тях трябва да се внимава и да вземете предвид някои техни особености.

Например парацетамола, въпреки че облекчава симптомите на висока температура, може да причини алергии. Аспиринът пък разрежда кръвта и е противопоказен за пациенти, страдащи от анемия и неизлекувани рани, както и за такива подготвящи се за операция. Деца под 18 годишна възраст също не бива да го приемат, освен ако не им е изписан от лекар. Ибупрофенът пък не се препоръчва за използване от хора страдащи от язви, а инометацинът не бива да се използва от тези, имащи проблеми със стомашно-чревния тракт.

Високата температура може да е изключително сериозна и опасна за организма, може да показва както инфекция от дадено заболяване , така и по-сериозно състояние. Ако превишава дадените норми дълго време и се влияе от лекарства и домашните методи, незабавно потърсете лекар. При критично висока температура, медицинската помощ е задължителна от първия момент.