Натална карта – разчетете себе си с помощта на астрологията

Астрологията е наука, която още от древността оказва голямо влияние на бита на хората. През античността важни личности са търсили по-висш смисъл и са взимали своите решения на база на разположението на звездите.

Хората, които са се занимавали с това грижливо са описвали всяко небесно събитие. Те са вярвали, че това, което се случва на небето рефлектира върху живота на Земята. Според древните астролози подредбата на планетите в деня на раждането има най-голяма тежест за съдбата на човек.

Конфигурацията на планетите чертаели като схема, която да дава насоки за всяко житейско събитие, което очаква човек през земният му път.

В днешни дни много хора също се допитват до подредбата на звездните тела с цел да разберат по-добре себе си и мисията, която им е отредена в този живот.

Какво представлява наталната карта

Наталната карта представлява диагарама, която показва позициите на Слънцето, Луната и планетите в момента на раждането на определен човек. От положението на планетите и зодиакалните значи се определят аспекти, които те сключват помежду си.

Подредбата е уникална за всеки един човек, тъй като се определя от датата и часа на раждане. Наталната карта е важно ръководство, чрез което черпим информация за определящи събития в живота, които се определят в резултат от кармични възли, съществуването на ограничаващи модели и склонност към определени поведения.

Наталната карта може да ви даде уникален поглед върху характера, вашите отношения с другите хора, тенденциите, които да следвате във вашата професия и дори вашия духовен път.

Как се създава наталната карта

Създаването на диаграмата се прави от професионален астролог, който има знанията за подредбата на различните зодиакални значи и правенето на аспекти между тях. Днес създаването на натална карта е изключително достъпно, тъй като има не малко сайтове, чрез които може да изчислите и създадете вашия личен космически акт за раждане.

За създаването на картата трябва да предоставите лични данни:

 • Дата на раждане: определя зодиакалната позиция на слънцето или с други думи вашата зодия;
 • Час на раждане: точният час на раждане дава информация за позициите на планетите във всяка от 12-те къщи на наталната карта.
 • Място на раждане: по местоположението се определят азимуталните точки и северната дължина, които също оказват влияние на позициите на планетите.

Според тази информация се построява индивидуална натална карта за всеки човек. В астрологията дори и 4 минути разлика в часа на раждане играят голяма роля за разположението на знаците и планетите на небето. Поради тази причина, дори хора родени на една и съща дата, в едно и също населено място могат да имат разминавания в наталните карти.

Насоки за четене наталанта карта

След построяването на наталната карта следва нейното разгадаване. Това не е лека задача, защото самата диаграма представлява сложни проекции между зодиакалните знаци и планетите.

Наталната карта се разделя на 12 равни сектора от по 30 градуса. По този начин се визуализира мислена небесна окръжност, която представлява годишния пътна Земята около Слънцето и в астрологията се нарича еклиптика.

Домовете в картата се разпределят въз основа на асцендента. Вашата зодия се определя от деня и месеца на раждане и се обозначава със знака на Слънцето. Асцендента е знака, който попада в първи дом. Това е първата важна кардинална точка, която в астрологията се нарича ъглов дом.

Имаме още три кардинални точки, които се определят според знака, който попада в съответния дом. Ъгловите домове са:

 • Асцендент (Първи дом)
 • Имум цели (Четвърти дом)
 • Десцендент (Седми дом)
 • Медиум цели (Десети дом)

За да извлечете максимално знание за себе си от прочитането на вашата натална карта трябва да познавате характеристиките на всеки зодиакален знак. Може да се запознаете по-задълбочено с 12-те зодии в тази статия.

Освен основната зодия (Слънцето) и асцендента (Първи дом), за да опознаете себе си в дълбочина трябва да определите и знака, е който попада Луната в наталната карта. Именно Луната отразява емоционалния свят и нуждите в отношенията и дома.

Следващата стъпка е да разгледате всеки един дом и сферата, която управлява. Всяка къща в наталната карта представлява различен аспект на живота ви, а знака, който попада в нея определя събитията, които се случват в тази сфера.

Следва да разгледаме всеки един дом и темите, които се засягат в него. Въпреки че те са общи за всички, уникалното им значение се изгражда въз основа на конкретното разпределение на планетите в тях. Така всеки от нас притежава индивидуални области от живота, подложени на влиянието на тези планети. Според това разположение ние срещаме различни предизивкателства и възможности в живота си.

Какво символизират домовете в астрологията

Домовете както и зодиите са общо 12 и отговарят на най-важните сфери от живота. Има няколко разделения, според които се разглеждат домовете. Всеки дом се управлява от различен знак, от където следва и групирането им според 3 характеристики:

Домове според модалността на управляващия знак

 

 • Ъглови домове: определят се от кардиналните значи и обозначават четирите посоки на света: Изток – Овен, Север – Козирог, Запад – Везни и Юг – Рак. Планетите разположени в близост до ъгловите домове са свързани с ключови аспекти от живота на човека и оказват голямо влияние върху неговата съдба.
 • Следващи домове: обозначават се от знаците с фиксиран кръст, които са Телец, Скорпион, Лъв и Водолей. Тези знаци се свързват с материални придобивки, финансови въпроси, устойчивост и стабилност.
 • Падащи домове: Свързани са с мобилността, промяната, адаптирането и комуникацията. Това са знаците Близнаци, Риби, Дева и Стрелец.

 

Домове според стихията на управляващия знак

 • Огън (Овен, Стрелец, Лъв)

Това са домове на живота и се отнасят към енергията и волята на индивида. Ако имате много планети във вашата натална карта, които попадат в такива огнени домове означава, че имате голяма сила за живот.

 • Земя (Дева, Телец, Козирог)

Тук попадат домовете свързани с материята. Характеризират се с практичност и стабилност. Ако имате повече планети в такива домове значи сте прагматични и рационални хора, ориентирани към материална реализация.

 • Въздух (Везни, Водолей, Близнаци)

Основната тема при тези домове е комуникацията. Хората, в чиято натална карта има повече планети в тези домове са социални и общителни.

 • Вода (Рак, Риби, Скорпион)

Най-общо се свързват с емоциите, интуицията и духовния път. Хората с планети в тези домове са чувствителни и се водят от своята интуиция.

Домове според хемисферата

 • Северни домове

Лични домове, които засягат персоналния живот на всеки човек. Това са 1, 2, 3, 4, 5, 6.

 • Южни домове

Къщите от 7 до 12, които засягат обществения и междуличностния живот на индивида.

 • Източни домове

Домовете 1, 2, 3, 10, 11, 12, които попадат под нашия пълен контрол. Темите, които са свързани с тези домове могат да бъдат реализирани самостоятелно от всеки.

 • Западни домове

Това 4, 5, 6, 7, 8, 9 къщи, които се реализират чрез сътрудничество с другите хора.

Първи дом

Първият дом от наталната карта определя нашата самоличност. Той представя характера и индивидуалността ни. Зависи най-много от енергията на планетата, която го управлява. Асцендентът ни определя първи дом, който определя и началото на всяка натална карта.

Знакът, който управлява асцендента определя личността, външния ни вид, чертите на тялото и лицето и цялостното ни излъчване. Асцендентът също така показва бъдещето ни и пътя ни за развитие през живота.

Втори дом

Символизира средата около нас. Определя нашата ценностна система, самооценка, ресурсите, с които разполагаме и всичко, което е стойностно и значимо за нас. Телецът е управител на този дом, което определя, че тук попада също и отношението към парите и материалния свят.

Трети дом

След определянето на нашата индивидуалност и ценности следва да се обърнем към комуникацията ни с другите хора. Трети дом определя всички видове взаимовръзки, които имаме. Тук влизат семейните отношения и комуникацията извън семейна среда. Домът определя стилът ни на общуване, как събираме и споделяме информация и менталната ни дейност.

Четвърти дом

Най-ниската точка в наталната карта, която определя Имум целите. Тук попада миналия ни опит и връзката с родителските фигури, чиято роля е била да дава грижа и емоционална подкрепа. Четвърти дом определя и нашите корени и неосъзнатите поведенчески модели, които се предават от минали поколения.

Домът попада към водните домове и се нарича кармичен. Проявява се чрез емоциите ни, които се предават от поколение на поколения.

Пети дом

Домът на удоволствията. Тук попада всичко свързано с забавленията, творчеството и децата. Интересно е, че пети дом в също дома на рисковете, в това число и романтичните рискове и връзките.

Всичко, което ни кара да се чувствате добре и ни носи удоволствие, като например ваканции, секс, храна и всяка една сфера, в която можем да изразим творчество попада в този дом.

Петата къща управлява и половите инстинкти и склонности. Чрез разчитане на този дом можем да придобием информация и за бъдещите ни деца и да проследим събитията около това да бъдем родители.

Шести дом

Тук попадат рутинните навици, работата и здравето. Всичко, което е наша лична отговорност е в сферата на шести дом. Излизат наяве въпроси относно как помагаме на другите хора чрез нашата работа.

Ако имате трудности с намирането на подходящо работно място или не намирате удовлетворение в работата си, може да потърсите отговори чрез анализирането на планетите, които попадат във вашия шести дом.

Да не забравяме, че това е и домът на нашето здраве. Планетите в шести дом ни дават насоки какви здравословни проблеми може да имаме и как да се справим с тях.

Седми дом

Показва как се свързваме с другите. От този дом можем да получим информация как да изградим личните си и професионални връзки. Седми дом определя десцендента. Това е нашият подход към другите и как изграждаме взаимоотношенията си. Десцендента още може да ни помогне да намерим отговор на въпросите свързани с това какъв партньор търсим и от какво се нуждаем във връзките си. Определя още и нашето алтер его.

Осми дом

Най-критичният от всички домове, защото се свързва с теми като смърт, която обаче може да означава и дълбока трансформация. Този дом определя и по-дълбоките пластове на нашата психика, околност, сексуалност и насладство.

Под пластовете на осми дом може да се крият нашите най-големи ресурси и вътрешни сили. Тук също попадат и всички форми на интимност и проблемите в сексуалния живот.

Девети дом

В девети дом попада нашата система от вярвания, духовни идеали и лична философия за живота. В този дом се намират и пътешествията към по-далечни места. В него се включват и темите свързани с всички области и структури на колективното мислене. Най-общо можем да го определим като домът на обществото.

Знакът, който попада на върха на девети дом описва нашите вярвания и философски възгледи, чрез които можем да потърсим път за развитие.

Десети дом

Показва най-високата точка в наталната карта и определя Медиум целите, които са свързани с най-големите ни постижения. Десети дом има отношение към връзката ни с родителска фигура, която е имала ролята на авторитет за нас.

От този дом се определя положението ни в социалната среда, нашият имидж и амбицията, която ни води към върха. Десети дом определя и нашето кариерно развитие и възнагражденията, които получаваме за труда си.

Единадесети дом

Домът показва принадлежността към дадена група и отношението към колектива. Чрез анализ на планетите и знаците, които попадат в наталната карта в 11 дом можем да определим какъв трябва да е бъдещият ни принос към обществото.

Това е един щастлив дом, защото в него попадат и отношенията ни с приятелите. Той може да ни насочи да разпознаем онези хора, с които с лекота ще успеем да споделяме нашите интереси и възгледи.

Единадесета къща е също и домът на мечтите. Тук се определят и начините, чрез които можем да ги осъществим. Единадесети дом също може да ви подскаже в коя сфера да се насочите, за да получите удовлетворени от живота.

Дванадесети дом

Този дом е известен като „Домът на несъзнаваното“. Свързва се със загадъчност и кармичните задължения. Той определя нашата карма и отговорността на към другите същества. Тук попада също интуицията, сънищата и тайнствата.

Планетите в наталната карта

Не веднъж стана на въпрос, че именно планетата, която попада в определен дом във вашата натална карта може да ви даде лични насоки за сферата на дома. Следва накратко да разгледаме всички планети и характеристиките им.

Ако в един дом имаме повече от една планети означава, че именно в тази сфера имаме да научим някои важни уроци.

Слънце и Луна

Представляват двете половина на Аза. Слънцето показва центъра на личността и определя начините за себереализация. Луната е свързана с нашите емоции и инстинкти. Тук се проявяват и всички вярвания на подсъзнателно ниво.

Меркурий

Планетата символизира рационалния ум и менталната активност. Позицията на Меркурий в някои от домовете определя начина на мислене, стила на комуникацията и вярванията ни.

Венера

Това е планета, която носи щастие. Тя показва емоционалните ни ценности и нуждата ни от интимна близост. Планетата още се свързва с любовта, хармонията и красотата.

Марс

Марс оказва голямо значение за промяната на нашата индивидуалност и сила на слънчевия ни знак. Планетата показва до каква степен можем да изразяваме своята воля и да отстояваме границите на Аза.

Юпитер

Астролозите наричат Юпитер „планетата на голямото щастие“. Енергията, която носи е свързана с експанзия и разширение. Юпитер отразява връзката на личността със обществото и хората около нас. Това е страната на Аза, която Фройд нарича суперего и поставя моралните функции и граници на Аза.

Сатурн

Планетата представлява ехото на кармата и често се определя като най-плашещият фактор в астрологията. В домът, в който се намира Сатурн ни очакват трудности и огорчения. Въпреки това Сатурн е планетата и на благоприятните възможности, ако си научим уроците, които се изпречват на пътя ни.

Уран

Представлява менталната дейност на по-високо ниво. Уран и планетите след него са трансперсонални планети и влиянието им може да бъде или много изразено или да няма връзка пряко с индивид. Изявата на Уран се определя като интуиция.

Нептун

Това е импулсът в нас, който се стреми да се свърже с нещо голямо и глобално. Нептун е планетата на сънищата, мечтите и мистицизма. Той представлява емоционалната ни настройка и желанието за превъзмогване на чувството за отделеност.

Плутон

Представлява начина, по който изразяваме нашите вътрешни ресурси и воля. Плутон определя принципа на трансформация, която преминава през пълен разпад до напълно нова личност. Разположението на Плутон показва къде ще бъде извършена пълна трансформация.