Цената на акциите на тайванската компания TSMC нарасна в петък – ден, след като производителят на чипове обяви печалба за третото тримесечие, която надмина очакванията, и въпреки че гигантът даде по-предпазлива прогноза за бъдещото търсене, предава Ройтерс.

Компанията, един от основните поддоставчици на Apple и най-големият поддоставчик на чипове в света, заяви, че нетната ѝ печалба за периода от юли до септември е скочила с 80% спрямо година по-рано. Това е най-силният ѝ тримесечен растеж от две години.

Освен това TSMC намали бюджета си за капиталови разходи с поне 10% за тази година и заяви, че е по-консервативен при планирането на инвестиции за 2023 г., въпреки че все още очаква „година на растеж“.

Стойността на акциите на най-голямата компания в Азия по пазарна капитализация нарасна с 4% в края на борсовия ден, което помогна на по-широкия пазар да се повиши с 2,5%.

Акциите са загубили една трета от стойността си от началото на годината, засегнати от опасенията за отслабване на търсенето на потребителска електроника по света, предвид ускоряващата се инфлация, увеличаването на лихвените проценти и блокадите заради Covid-19 в Китай.

Daiwa Capital Markets отбеляза, че прогнозата на компанията за четвъртото тримесечие и за следващата година е предимно „непокътната“ и препоръча инвеститорите да се възползват от възможността за покупка.

Причините за евтините акции

Morningstar посочва в бележка, че акциите на TSMC са евтини, предвид дългосрочните перспективи пред чиповете, особено като се има предвид, че растежът на изкуствения интелект, интернет на нещата и високопроизводителните изчисления „може да продължи десетилетия“.

Акциите на местния конкурент United Microelectronics приключиха борсовата сесия с 6,3% повишение на цената. Компанията трябва да отчете финансовите си резултати за третото тримесечие на 26 октомври.

Великобритания затяга коланите

Новият британски финансов министър Джеръми Хънт обяви в понеделник мащабни промени в спорните бюджетни планове на правителството. Той информира за новите планове обществеността по обяд, а следобед ще направи изявление в Камарата на общините.

Корпоративният данък за фирмите няма да бъде намален от 25 на 19%, а планираното намаление на данъка върху доходите от 20 на 19% също се отменя. Това намаляване на данъците не може да бъде финансирано с нов дълг. Според Хънт няма да бъдат въведени и редица други данъчни облекчения. Обявените от Хънт промени предвиждат безсрочно запазване на подоходния данък на 20 на сто.

Отказът от тези планове би спестил на британската хазна около 32 млрд. паунда годишно. Таванът на цените на енергията ще се прилага безусловно до април 2023 г., след което ще бъде коригиран и няма да се прилага повсеместно. Подробностите все още не са уточнени, каза Хънт, цитиран от Ройтерс.