Цената на акциите на тайванската компания TSMC нарасна в петък – ден, след като производителят на чипове обяви печалба за третото тримесечие, която надмина очакванията, и въпреки че гигантът даде по-предпазлива прогноза за бъдещото търсене, предава Ройтерс.

Компанията, един от основните поддоставчици на Apple и най-големият поддоставчик на чипове в света, заяви, че нетната ѝ печалба за периода от юли до септември е скочила с 80% спрямо година по-рано. Това е най-силният ѝ тримесечен растеж от две години.

Освен това TSMC намали бюджета си за капиталови разходи с поне 10% за тази година и заяви, че е по-консервативен при планирането на инвестиции за 2023 г., въпреки че все още очаква „година на растеж“.

Стойността на акциите на най-голямата компания в Азия по пазарна капитализация нарасна с 4% в края на борсовия ден, което помогна на по-широкия пазар да се повиши с 2,5%.

Статистиката от началото на годината

Акциите са загубили една трета от стойността си от началото на годината, засегнати от опасенията за отслабване на търсенето на потребителска електроника по света, предвид ускоряващата се инфлация, увеличаването на лихвените проценти и блокадите заради Covid-19 в Китай.

Daiwa Capital Markets отбеляза, че прогнозата на компанията за четвъртото тримесечие и за следващата година е предимно „непокътната“ и препоръча инвеститорите да се възползват от възможността за покупка.

Morningstar посочва в бележка, че акциите на TSMC са евтини, предвид дългосрочните перспективи пред чиповете, особено като се има предвид, че растежът на изкуствения интелект, интернет на нещата и високопроизводителните изчисления „може да продължи десетилетия“.

Акциите на местния конкурент United Microelectronics приключиха борсовата сесия с 6,3% повишение на цената. Компанията трябва да отчете финансовите си резултати за третото тримесечие на 26 октомври.

Microsoft пуска приложение за графичен дизайн

Американският софтуерен концерн Microsoft пуска просто приложение за графичен дизайн, наречено Designer, което ще бъде достъпно безплатно и като част от абонаментите за софтуер за производителност Office, съобщи компанията в сряда. 

Софтуерът представлява алтернатива на Canva - приложение за дизайн, което може да се похвали с повече от 100 млн. месечно активни потребители. Базираната в Сидни Canva е един от най-високо оценяваните стартъпи в света, който към миналата година бе оценен на 40 млрд. долара.

Но един от инвеститорите на стартъпа, Blackbird Ventures, съобщи, че е намалил оценката на компанията до 25,6 млрд. долара по-рано тази година, тъй като инфлацията и опасенията от рецесия доведоха до спад на цените на акциите на софтуерните компании като цяло. 

Microsoft се опитва да докаже стойността на абонаментите за Office чрез добавяне на нови възможности, а по-рано тази година повиши цените на някои пакети, предназначени за бизнеса. Office контролира пазара и компаниите постоянно се опитват да изместят лидера в категорията.