Едва ли някой може да отговори с „Да“ на този въпрос. Наистина за изпълнителния директор на Епъл Тим Кук и компания най-вероятно нещата нямаше как да се развият по-добре.

От гледна точка на Тим Кук и изминалата година едва ли би могла да завърши по-добре. При представянето на данните вчера главният изпълнителен директор на Apple успя да се похвали с рекордни продажби за почти всички сегменти и региони.

Продажбите в Китай нараснаха особено силно, като се увеличиха с почти 21% до 25,8 милиарда щатски долара. Акциите на Apple Inc. поскъпнаха в края на търговията, след като приходите за тримесечието надхвърлиха прогнозите на Wall Street, отбелязвайки победа на концерна в рамките на кризата със веригите за доставки, подхранвана от пандемията и недостига на чипове. 

Продажбите се повишиха с 11% до рекордните 123,9 млрд. долара през първото фискално тримесечие, съобщи компанията вчера. Анализаторите прогнозираха средно 119,1 млрд. долара. Печалбата също надмина прогнозите, а компанията прогнозира, че продажбите ще нараснат с двуцифрен процентен темп през мартенското тримесечие.

Проблемите с доставките намаляват поетапно

Изненадващо добрите резултати предполагат, че опасенията за сътресения в доставките са били преувеличени. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук беше предупредил в края на миналата година, че недостигът може да струва на компанията над 6 млрд. долара от продажбите по време на важния празничен период.

Но технологичният гигант се справи с кризата и се възползва от потока от нови продукти, включително iPhone 13, Apple Watch Series 7 и обновени Mac компютри.

Акциите на компанията поскъпнаха с 5,8% до 168,38 долара по време на продължителната търговска сесия. Преди отчета те маркираха спад с 10% за тази година, засегнати от по-широкия спад. През 2021 г. акциите поскъпнаха с 34%.

Сигурна инвестиция ли е Apple

Инвеститорите търсят увереност в Apple, след като неотдавнашният срив на Wall Street подкопа технологичните акции. Опасенията за забавяне на продажбите и предстоящото повишаване на лихвените проценти направиха сектора по-малко привлекателен през последния месец, като самата Apple пострада от отстъплението.

След като в началото на януари Apple достигна пазарна стойност от 3 трилиона долара, сега тя възлиза на 2,6 трилиона долара.

Печалбата на базираната в Купертино, Калифорния, компания нарасна до 2,10 долара на акция през първото тримесечие, което приключи на 25 декември, което е доста над прогнозираните от анализаторите 1,90 долара.

По време на конферентния разговор с анализаторите ръководителите на Apple заявиха, че ограниченията във веригата за доставки ще намалеят допълнително през тримесечието през март, но темпът на растеж ще се забави както за цялостния бизнес, така и за сегмента на услугите. Apple не зададе конкретна цел за продажбите, освен че заяви, че те ще бъдат рекордни за периода. Анализаторите прогнозират, че приходите ще надхвърлят 90 млрд. долара. Брутният марж ще бъде в диапазона от 42,5% до 43,5%, заяви Apple.