Samsung Electronics обяви днес, че оперативната ѝ печалба за последното тримесечие на 2020 година, вероятно е нараснала с 26% спрямо година по-рано до 9 трлн. корейски вона (8,22 млрд. долара).

Резултатът почти съответства на очакваните от анализаторите 9,1 трлн. вона според Refinitiv SmartEstimate. Цената на акциите на Samsung Electronics в Южна Корея скочи със 7,12% днес.

Компанията заяви, че консолидираните ѝ приходи от продажби за четвъртото тримесечие вероятно ще достигнат 61 трлн. вона, или с близо 2% повече спрямо година по-рано. Samsung не разкрива как се е представило всяко от звената ѝ, в това число и генериращият основната ѝ печалба бизнес с чипове.

Пълните резултати за тримесечието се очаква да бъдат обявени по-късно този месец.

Сбъднаха ли се прогнози и реалности

Прогнозата на Samsung се оказа под тези на анализаторите по две причини, твърди старши анализаторът в Macquarie Equities Research Даниел Ким.

„Първо, силният корейски вон спрямо редица основни валути като щатския долар и еврото.“, коментира той.

„Другата причина са „разочароващите“ продажби на смартфони, които са особено непостоянни в последните тримесечия.“, твърди Ким.

Но анализаторът очаква акциите на компанията да се представят добре. Той посочва още, че очаква средните търговски цени на чиповете вероятно ще се повишат, което ще е от полза на бизнеса с полупроводници на компанията.

„Продължителността на този възход при чиповете за памет вероятно ще е много по-дълга, отколкото мнозина очакват. Така че съм много спокоен с прогнозата си за твърде доброто представяне на акциите.“, коментира Ким.

Той допълни и това, че Samsung остава „една от най-евтините акции на производители на чипове в глобален мащаб“.

Но оперативната печалба и консолидираните приходи от продажби са се свили на тримесечна база според днешната прогноза.

За трите месеца между юли и септември, най-големият производител на смартфони в света отчете 59% скок на годишна база на оперативната печалба до 12,35 трлн. вона, отчасти заради по-голямото търсене на смартфони и потребителска електроника по време на пандемията.

От Samsung предупредиха, че очакват печалбата им да се свие през тримесечието до декември заради по-слабото търсене на чипове за памет и по-голямата конкуренция на пазара на смартфони.

Миналия месец от Counterpoint Research заявиха, че iPhone 12 на Apple се е превърнал в най-продавания 5G модел смартфон за октомври, следван от iPhone 12 Pro.

Това се случва и въпреки забавянето на пускането на устройствата, което доведе до само две седмици, в които те бяха в продажба през месеца. И двата модела iPhone детронираха Galaxy Note 20 Ultra 5G, който беше най-продаваното 5G устройство през септември, допълват от Counterpoint.

Очаква се Samsung да представи новата версия на своите Galaxy флагмани през следващия четвъртък, като премиерата ще бъде доста по-рано от обичайното. Причината не може да посочена от експертите в бранша.

Нагоре върви и производството на интелигентни коли

Китайският интернет концерн Baidu Inc. планира официално да създаде компания за производство на интелигентни електрически превозни средства, съобщават осведомените източници. Те, от своя страна, се позовават на двама независими един от друг източници.

Производството ще се извършва в заводи, които са собственост на автомобилния производител Geely. Baidu, които са водещата интернет търсачка в Китай, ще държи мажоритарен дял и абсолютното мнозинство по отношение на гласовете в новата компания.

Предприятието ще реконструира някои от съществуващите съоръжения за производство на автомобили на Geely, за да произвежда новите модели, с помощта на софтуер за автомобили от Baidu и инженерни знания от Geely, съобщават хора от кухнята.

Компаниите водят и официални преговори на високо ниво за използването на платформата на Geely за електрически автомобили за бъдещото разработване на продукти, казва един от източниците, който отказва да бъде идентифициран, тъй като разговорите са частни.

Baidu, която разработва технология за автономно шофиране и инфраструктура за интернет свързаност, не е отговорила веднага на искането за коментар. Geely отказва коментар. Акциите на Baidu, посочено от Nasdaq, поскъпнаха с повече от 4%, след като Ройтерс докладва за плановете на широката общественост.

Ройтерс вече съобщи миналия месец, че Baidu обмисля да създава свои собствени електромобили и е провела разговори с Geely, Guangzhou Automobil и Hongqi за евентуално сътрудничество, за да може продуктът да е още по-завършен.

Конкурентът на Baidu – Alibaba създаде съвместно предприятие за електрически автомобили с най-големия китайски автомобилен производител SAIC Motor, докато китайският Didi Chuxing произвежда електромобили, предназначени за услугите за споделено пътуване с BYD.

Базираната в Хангжу Geely, най-известният китайски автомобилен производител, благодарение на груповите инвестиции във Volvo Cars, Daimler AG и малайзийския Proton, разширява производството на електромобили.

Акциите на основната ѝ листвана компания Geely Automobile, която има за цел да продаде 1,53 милиона автомобила тази година, поскъпнаха с над 10% в петък. 

Хюндай и Епъл в колаборация – възможно ли е

Корейският автомобилен концерн Hyundai Motor Co. отстъпи от свое изявление, потвърждаващо, че води преговори с американския технологичен производител Apple Inc. за разработването на самоуправляващ се автомобил – съобщение, което генерира скок на пазарната капитализация на корейския автомобилен производител в петък в размер на 9 млрд. долара, след като той заяви, че е получил искания за потенциално сътрудничество от редица компании.