Twitter и Facebook обявиха, че са заключили акаунта на президента Доналд Тръмп, след като е продължил да споделя неверни твърдения за резултатите от американските президентски избори през 2020 г., пише CNBC по темата.

Twitter обясни, че ще заключи профила за 12 часа, след като премахне проблемните туитове. В допълнение към това компанията предупреждава, че ако Тръмп продължи да нарушава правилата на компанията това „може да доведе до постоянно спиране на акаунта @realDonaldTrump“.

Facebook посочи, че ще спре профила на Тръмп за 24 часа, като за този период той няма да може да публикува нищо в услугата. Instagram, която е собственост на Facebook, също заключи акаунта му.

„Установихме две нарушения на политиките от страна на страницата на Доналд Тръмп, което ще доведе до 24-часово блокиране на функцията, а това значи, че той ще загуби възможността да публикува в платформата през това време“, разкри пред медии и потребители Facebook в изявлението си по повод изказванията на все още действащият президент.

Twitter е свалил три туита на Тръмп, благодарение на което те вече не са видими за потребителите. Това е първият път, в който компанията премахва туитове на настоящия държавен глава по причини, различни от нарушаване на авторски права, потвърди компанията.

Сред свалените туитове попада видео на Тръмп, в което той се обръща към своите привърженици, които щурмуваха Капитолия. В записаното изявление Тръмп невярно твърди, че изборите са „били откраднати“, преди да призове хората да се приберат у дома.

„Това е извънредна ситуация и ние предприемаме подходящи и адекватни спешни мерки, включително за премахване на видеоклипа на президента Тръмп.“, заяви вицепрезидентът на Facebook Гай Росън в туит.

„Премахнахме го, защото вярваме, че не намалява, а допринася за риска от продължаващо насилие.”

В сряда вечерта Facebook обяви, че ще предприеме и още няколко допълнителни действия. Сред тях попадат търсенето и премахването на съдържание, което подкрепя и включва хвалебствия за случилото се в Капитолия.

Призивите за носене на оръжия на места в цялата страна, снимки или видеа от щурмувалите снощи, призиви за допълнителни протести и всякакви опити за организиране с цел повече насилие в следващите дни.

Facebook разкри, че ще обнови надписа, който поставя на съдържание, което се опитва да убеди, че е повлияно на изборните резултати. YouTube заяви, че е премахнала видеото, защото е нарушило политиките за разпространение на невярна информация, че е имало измами, които са променили резултата на изборите през 2020 г.

Въпреки това платформата ще позволи копия на видеото „ако бъдат качени с допълнителен контекст и достатъчна образователна, документална, научна или художествена стойност“. Първоначално Twitter постави рестрикции на туитовете на Тръмп, съдържащи записаното изявление, преди по-късно да ги премахне напълно.

Какво ще стане с Huawei през 2021 г.

Сменяме рязко темата, която и без това се обсъжда сериозно от американски и световни водещи медии. Обръщаме поглед върху технологичните гиганти, които пострадаха сериозно през последните почти две години управление на все още действащия президент на Щатите.

През тази година китайският технологичен гигант Huawei Technologies вероятно ще се сблъска със забавяне на своя 5G бизнес и ще се насочи повече към софтуерния, където се надява, че неговите смартфони ще се възстановят от американските санкции, които миналата година засегнаха компанията, твърдят анализатори, запознати със случая.

Ограниченият достъп до висок клас чипове ще засегне мобилното звено, поради което Huawei ще слезе надолу в класацията на производителите на смартфони, докато продължава да разработва собствена операционна система.

Водещият китайски производител на телекомуникационно оборудване се озова в черния търговски списък на Съединените щати още през май 2019 г. заради опасения за националната сигурност. Huawei многократно е отричала тези обвинения.

Попадането ѝ в списъка означава, че базираните в САЩ компании не могат да продават на Huawei ключови американски технологии. През миналия август забраната беше разширена, така че да обхване и чуждестранните фирми с американски бизнес, достигайки до основни доставчици като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Промяната удари Huawei в Ахилесовата пета, тъй като компанията зависи от TSMC за производството на чипове за нейните смартфони, базовите станции за 5G, сървъри, облачни услуги и продукти с изкуствен интелект, твърди Пол Триоло, ръководител глобални технологични политики в Eurasia Group. По думите му запасите на компанията са стигнали за дълго време.

„Тази смъртна присъда не означава екзекуция“, коментира технологичният анализатор Дан Уан. „Вместо това процесът много причила на бавно задушаване“

Huawei е отказала да коментира въпроса.

Нова година – ново управление – нови възможности

Уан твърди, че Huawei ще усети по-сериозно влиянието върху бизнеса си с потребителски продукти, който донесе 54% от приходите ѝ за 2019 г.

През ноември Huawei продаде линията си бюджетни смартфони Honor. По думите на основателя на компанията Рън Джънфей този ход ще позволи на бранда да запази достъпа си до чипове. Huawei може да се опита да направи същото с премиум линиите си тази година, смята Триоло.

Huawei беше най-големият производител на смартфони през второто тримесечие на 2020 г., но продажбата на Honor и дефицитът на чипове вероятно ще изкарат компанията от топ 6, сочи прогноза на TrendForce.

Ситуацията може да се промени след встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън. Анализатори смятат, че той може да има по-мек подход към бизнеса със смартфони на Huawei.