Миомата, известна още и като фибромиома, е доброкачествено и безвредно нарастване на маточната мускулатура. То засяга гладката мускулна тъкан, която формира средния слой на маточната стена.

Миомата може да се определи като един от най-често срещаните проблеми в гинекологичната област при жените. Това доброкачествено образувание обикновено се формира върху или в матката и може да бъде едно или няколко на брой.

На каква възраст се появяват най-често миомите при жените

Миомите могат да се появят през репродуктивния период на жената, което е обикновено между началото на пубертета и климакса (менопаузата). Те обаче най-често се развиват в късния репродуктивен възраст, особено между 30 и 40 години.

Рисковият фактор за появата на миоми може да нараства с възрастта и да бъде свързан с хормоналните промени, които се случват по време на различните фази на живота на жената.

Пубертетът, бременността и перименопаузата са периоди с големи промени в хормоналния баланс, които могат да влияят на развитието на миоми. Въпреки това, миомите могат да се появят и след 40-годишна възраст.

В някои случаи, те могат да се формират и по-рано, но честотата им обикновено нараства с възрастта. Жените с история на миоми в семейството също могат да бъдат по-склонни към тяхното развитие.

Имаме ли повод за притеснение

Въпреки че миоми по правило са безвредни, в някои случаи те могат да доведат до сериозни проблеми и оплаквания, които да изискват медицинско решение на проблема.

За жени, страдащи от миоми, нивото на притеснение може да варира в зависимост от множество фактори. Като цяло, най-честите симптоми на миомите включват болка, обилни менструации и дискомфорт по време на полов контакт.

Ако симптомите са леки и не създават сериозни нарушения на ежедневието, някои жени може да не изпитват значително притеснение.

Въпреки това, миомите могат да се окажат причина и за други проблеми. Ако миомите доведат до анемия поради обилни кръвотечения, жените може да изпитат неприятни симптоми като умора и слабост.

Постоянните или увеличаващи се в определени моменти болки, както и проблеми със зачеването или задържането на плода, също могат да създадат допълнително притеснение.

Въпреки това, отново трябва да се подчертае, че сама по себе си миомата НЕ е раково образувание, така че това не бива да ви притеснява и плаши излишно.

Във всеки случай е много важно за жената да обсъди своите симптоми и особеностите в нейния конкретен случай с лекар, който да предостави персонализиран подход за справяне с това състояние.

Лекарят ще ви даде надеждна информация и ще ви каже кой е най-добрият подход към управлението на миомите, взимайки предвид вашето здравословно състояние и лични предпочитания.

Всичко за симптоматиката при миомите

Миомите могат да бъдат причина за разнообразни симптоми при жени. Болките и дискомфорта, свързани с тях, са често срещани и могат да са много неприятни, водейки до намаляване на качеството на живот на жената.

Понякога миомите могат да са причина за обилни менструации, което може да доведе до други проблеми, включително да предизвика анемия поради излишната и прекомерна загуба на кръв.

Друг много неприятен симптом, за който много жени съобщават, това е болезнеността по време на полов контакт. Това може да създаде физическо и емоционално напрежение, също оказвайки отрицателен ефект върху качеството на живот. 

Сред симптомите могат да са и необичайно честите позиви за уриниране, които заедно с други причини, могат да са следствие на натиск от страна на твърде нараснала миома върху съседните органи и тяхното притискане.

В някои случаи, обаче, миомите могат да бъдат напълно безсимптомни. Когато случаят е такъв, те обикновено се откриват съвсем случайно по време на редовни гинекологични прегледи или изследвания, включващи ултразвук.

Освен това, размерът, броят и местоположението на миомите нямат пряка връзка със симптоматиката. Понякога дори и жени с повече на брой миоми нямат специфични оплаквания или дискомфорт. 

Безсимптомните миоми обикновено не изискват никакво лечение или по-специални мерки, освен да бъдат просто следени от лекуващия лекар така, както трябва да се проследява цялостното гинекологично здраве.

Какво се прави ако миомите предизвикват дискомфорт и неприятна симптоматика

Жените, изпитващи неприятна симптоматика, трябва да потърсят медицинска помощ, а лечението може да включва медикаментозна терапия, хирургия или други методи, адаптирани към конкретния случай.

Както казахме, редовните прегледи във всички случаи са от съществено значение, а самото лечение ще зависи от това какви проблеми предизвикват миомите и дали жената планира или не планира зачеване. 

  • Лекарствени терапии

Възможно е лекарят да препоръча лекарства, като например някои видове нестероидни медикаменти или такива на хормонална основа, за управление на болката или регулиране на месечния цикъл;

  • Процедури за свиване на миомите

За жени с по-тежки симптоми или които искат да запазят фертилитета, могат да се предложат процедури като ендометриална аблация, ултразвукова миомектомия или ендоваскуларна емболизация;

  • Хирургическо отстраняване на миомите (миомектомия)

Ако миомите са големи или предизвикват по-сериозни проблеми, може да бъде препоръчително хирургическо отстраняване на самите миоми, като се запазва матката;

  • Хирургическо отстраняване на матката (хистеректомия)

В някои по-особени случаи, ако миомите са твърде големи, медицинският специалист може да предложи отстраняване на цялата матка.

Най-подходящият метод за лечение трябва да се избере след внимателно обсъждане с лекар

Важно е жената, която има оплаквания от тозирод, да се консултира с гинеколог, за да се определи най-подходящият метод на лечение в зависимост от нейните индивидуални нужди и обстоятелства.

Ако жената изпитва страх или дори ужас от хирургия, това е въпрос, който трябва да бъде разгледан с внимание и обсъден с лекаря ѝ.

Имайки предвид, че самата миома може да е много неприятна, но все пак при обичайни обстоятелства не представлява риск за живота или здравето на жената,  най-добре би било да се заложи на по-различни подходи.

В случая, трябва да се обсъдят алтернативните възможности за лечение на миомите, като най-добре се избягва възможността да се използват каквито и да е хирургични процедури.

Алтернативите могат включват медикаментозно лечение за управление на болката и регулиране на месечния цикъл, както и процедури, които не включват хирургия, като ендоваскуларна емболизация.

Този процес се извършва от радиолог и не изисква хирургическа намеса, като се предоставя алтернатива за някои пациенти с тежка симптоматика, но и със силен страх от операции.

Каква е основната причина за появата на миоми

Появата на миоми не е напълно разгадана и до голяма степен си остава една мистерия, въпреки внушителния напредък на медицината през последните десетилетия.

Въпреки многото неизвестни в тази област, все пак съществуват известни фактори, за които вече се знае, че могат да увеличат значително вероятността за появата на този проблем.

Така например, може да се каже, че наследствеността играе доста важна роля. Жени, които имат роднини, страдали от проблеми с миома, са изправени пред по-голям риск от подобни проблеми през живота си.

Освен това се наблюдава и известна свързаност между хормоналните промени и появата на миоми при някои жени. По-високите нива на естроген, особено през репродуктивните години, могат да стимулират растежа на миомите.

Освен това, фактори като по-ранно навлизане в пубертета, необичайно дългото продължаване на репродуктивната възраст, както и ранната бременност или пълната липсата на такава, са сред факторите, които могат да бъдат свързани с появата на миоми.

Друга категория жени, които средностатистически са по-застрашени от този проблем, това са дамите с наднормено тегло. То може да се определи като още един фактор, който се свързва с миомите.

Излишните мазнини в организма могат да увеличат производството на естроген и да създадат подходящи условия за развитието на този тип удебеляване на маточната стена.

Всички тези фактори заедно създават един доста сложен пъзел, като взаимодействието по между им може да доведе до появяването на подобни оплаквания.

Въпреки че науката още не е напълно изяснила в дълбочина всички аспекти на този процес, изучаването на тези фактори, заедно и по отделно, представлява важен етап към по-доброто разбиране и управление на този гинекологичен проблем.

Профилактика: Как да намалим риска от поява на миоми и как да намалим оплакванията от тях, ако вече ги имаме

Балансирането на естрогените (женските полови хормони) може да бъде ключов фактор за управление на миомите и свързания с тях дискомфорт. Това може да се постигне чрез следните здравословни практики:

Водене на здравословен начин на живот

Воденето на здравословен начин на живот, включително редовна физическа активност, ходене и здравословно хранене, може да помогне за поддържане на по0добър баланс на хормоните;

Диета срещу миоми

Избягвайте хормонално дисбалансиращи храни и предпочитайте тези, които са богати на фибри и антиоксиданти. Включете зеленчуци, плодове, зърнени храни и лешници във вашата диета;

Медитация и намаляване на стреса

Стресът може да играе роля в дисбаланса на хормоните. Практиките за управление на стреса, като медитация и йога, могат да помогнат за снижаване на напрежението и поддържане на по-добър баланс на хормоните. Дългите и спокойни разходки са несравним помощник. Те могат да ви отпуснат и да балансират всички процеси в организма;

Прием на достатъчно витамини

Някои витамини се свързват с това, че осигуряват по-добър баланс на хормоните и по този начин могат да помогнат за намаляването на риска от миоми. Те са следните:

  • Витамин D: Известен още като "витаминът на слънцето", витамин D играе важна роля в редица хормонални процеси. Недостигът от витамин D може да бъде свързан с повишен риск от миоми и други оплаквания;
  • Витамин E: Антиоксидантът витамин E може да помогне за балансирането на хормоните и се свързва с това, че повишава защитните сили срещу появата на миоми;
  • Витамин C: Най-силният антиоксидант, витамин C, може да подпомогне имунната система и да помогне за по-лесното управление на хормоналния баланс;
  • Витамин B6: Този витамин е много важен за редица хормонални функции и може да помогне при балансирането на естрогена;
  • Витамин A: Витамин A е важен за развитието и функционирането на репродуктивната система и може да бъде свързан с регулацията на хормоните, следователно и с това, че може да доведе до намален риск от поява на миоми;
  • Омега-3 мастни киселини: Полезни за здравето на репродуктивната система, омега-3 мастните киселини също могат да помогнат при балансирането на хормоните.