Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло след кожата. Това е орган с тъмен цвят (откъдето идва и неговото име) и мека консистенция. Той представлява орган с ключова роля в човешкото тяло.

Изпълнява жизнено-важни функции, свързани с обработката на храна и с разграждането на токсините, които попадат в нашия организъм.

Освен това произвежда важни хормони и белтъци, синтезира вещества, които са важни за храносмилателните процеси и служи за складиране на глюкоза, с която човешкото тяло да се захранва при нужда. 

Въпреки своята изключителна важност, черният дроб често е предмет на различни проблеми, като възпаления, метаболитни сътресения и дори хронични заболявания. В тази статия ще поговорим за него, като обърнем повече внимание на проблемите, които могат да бъдат свързани с този толкова важен за човека орган.

Истина ли е, че черният дроб никога не боли

Черният дроб, сам по себе си, е орган, който не може да усеща болка, тъй като в него няма нервни рецептори, които да реагират подобно усещане.

С други думи, може да се очаква, че дори и човек да има здравословен проблем, свързан със самия орган, това в никакъв случай не означава, че автоматично трябва да се усеща и болка или дискомфорт.

Нещата започват, обаче, да изглеждат по-различно, когато около черния дроб има някакви увредени или засегнати тъкани.

Някои заболявания могат да предизвикат разширение на капсулата, в която се намира черния дроб, което може да предизвика болезнени усещания в пациента.

Същото може да се случи и при наличие на възпаление, което се е предало от този орган към близките структури до черния дроб, като това също може да доведе до усещане на болка.

Освен това, много често хората погрешно асоциират усещането за болезненост с черния дроб, а всъщност то може да идва от други близки органи, като например жлъчен мехур, стомаха, червата или дори мускулите в тази област.

При какви проблеми може да се усети дискомфорт в областта на черния дроб

Въпреки че черният дроб, като орган, няма нервни рецептори, които да реагират на болка, както вече казахме, това не изключва възможността болката и дискомфортът, да идват от други източници в близост до него. 

Има състояния, които могат да предизвикат болезненост и неприятно усещане в тази област, макар и те да са сравнително по-слаби, отколкото може да се очаква от орган, който е богато снабден с нервни рецептори.

При възпаление на черния дроб (хепатит, цироза)

Възпалителни състояния или увреждане на тъканите на черния дроб всъщност могат да предизвикат болка, но индиректно. Така например, хепатитът се характеризира с възпаление на тъканите на черния дроб.

Този процес би останал по-малко забележим, ако не водеше до увеличаване на размера на органа.

Това предизвиква болка, която обаче идва от раздразнение на околните тъкани, тъй като увеличеният размер на черния дроб притиска неприятно, което създава болезнени усещания.

Проблеми с жлъчния мехур

Много често болките в горната част на черния дроб могат да идват от проблеми с жлъчния мехур, като това може да се случи например жлъчно каменна болест, крива жлъчка или възпаление.

Освен това, много често (макар и не задължително) възпаленията на жлъчката могат да са свързани и със самия черен дроб, тъй като тези два органа имат неделима връзка по между си.

Проблеми с бъбреците

Усещането за болки и дискомфорт в долната част на черния дроб могат всъщност да нямат нищо общо с него, а да имат по-скоро връзка с проблем, който засяга бъбреците.

За разлика от черния дроб, бъбреците са изключително богато снабдени с нервни рецептори, което означава, че могат да реагират с много силна и остра болка при най-различни проблеми.

Това биха могли да са например дребни песъчинки или по-едри камъни, които предизвикват много неприятна симптоматика и могат да доведат до така наречената бъбречна криза.

Заболявания на червата

Заболявания като дивертикулит или колит могат да предизвикат болка в областта на черния дроб. Това е още едно от състоянията, които могат да подведат, че идват от към черния дроб, докато всъщност се коренят в друга част на тялото.

Мускулна треска на мускулите на корема

Понякога, в резултат от някаква по-тежка тренировка, хората биха могли да имат мускулна треска, съпроводена от болезненост и дискомфорт, включително и на коремните мускули.

В зависимост от упраженията, мускулите могат да са по-чувствителни и болезнени особено в района, където свършва долната линия на ребрата. Това по никакъв начин не е свързано с черния дроб и би трябвало да отмине напълно с отшумяването на мускулната треска.

По какво се различава болката при различни чернодробни проблеми

Болката в областта на черния дроб би могла да се дължи на нещо банално, като например консумация на тежка и мазна храна, прекомерна употреба на алкохол и други подобни.

Понякога дискомфортът в черния дроб може действително да е резултат от конкретна болест. В такъв случай, макар това да е по-малко вероятно, някои от виновниците могат да са:

 • Хепатит

Обикновено се свързва със възпаление на черния дроб и може да предизвика болка в горната част на корема;

 • Стеатоза

Стеатозата (натрупване в черния дроб на мазнини) може да причини дискомфорт или болка в долната дясната страна на корема;

 • Чернодробна цироза

В напреднали случаи на цироза може да възникнат болки във върха на корема или в долната част на гърба;

 • Синдром на Рей

Болката обикновено се свързва с увеличение на черния дроб и може да бъде усещана в горната дясна част на корема;

 • Хемохроматоза

Хемохроматозата е повишено натрупване на желязо в органите, което предизвиква увреждане на сърдечно-съдовата система и черния дроб. Може да предизвика болка и увеличение на размера на черния дроб;

 • Рак на черния дроб

Болката може да се появи в различни части на корема в зависимост от характера и стадия на заболяването;

 • Чернодробен абсцес

Възможни са болка, надутост и други симптоми, свързани с инфекция в черния дроб;

От изброените, най-често срещани си остават хепатитът (А,В и С), чернодробната стеатоза и алкохолната цироза.

Често срещани симптоми за проблем с черния дроб

Освен болка и дискомфорт в областта на черния дроб, има 7 симптома, които могат да послужат като много по-добър индикатор, че нещо с черния дроб не е наред. Това са както следва:

 1. Отоци на крайниците в областта на глезените;
 2. Усещане за сърбеж по кожата;
 3. Пожълтяване на кожата и склерите на очите;
 4. Загуба на апетит;
 5. Усещане за умора, без да е налично друго обяснение за появата ѝ;
 6. Гадене и повдигане;
 7. Световъртеж.

Тези симптоми, особено ако са налични повече от тях в едно и също време, са често срещан симптом на различни чернодробни заболявания.

Отоците на глезените например, могат да бъдат предизвикани от задържане на течности, което често се наблюдава при напреднали стадии на чернодробни заболявания, като цироза.

Сърбежът по кожата, от своя страна, може да бъде резултат от увеличените нива на токсини в организма, а жълтеницата, или пожълтяването на кожата и склерите на очите, е чест симптом при заболявания като хепатит и цироза и се дължи на по-високите нива на билирубин в кръвта.

Загубата на апетит, умората, гаденето и световъртежът също са често свързани със заболявания на черния дроб.

Ако имате подобни симптоми, най-важното е те да бъдат обсъдени от лекар, който може ще ви направи съответните изследвания и ще определи точната причина за тях, включително и това дали наистина се дължат на някакви нередности с черния дроб.

Лечение на проблеми с черния дроб: Как се процедира

Каква тактика ще се възприеме в лечението на дадено чернодробно заболяване до голяма степен зависи от конкретната диагноза, от стадия на развитие на заболяването и общото здравословно състояние на пациента.

Лекарите, които изготвят лечебния план, обикновено подхождат индивидуално към всяка ситуация, тъй като обстоятелствата при двама пациенти с едно и също заболяване могат да се различават доста.

Обикновено се започва с медикаментозно лечение

В зависимост от типа на чернодробното заболяване, лекарят най-вероятно ще започне с предписването на подходящи лекарства за контролиране на симптомите и за подобряване на функцията на черния дроб.

Ако заболяването е причинено от вирус (като например хепатит А, В или С), лекарят най-вероятно ще предложи антивирусни препарати, които да унищожат вируса.

Предприемат се промени в начина на живот и храненето

При повечето чернодробни заболявания, да не кажем при съвсем всички, обикновено се правят някои специфични изменения по отношение на диетата, които да помогнат в управлението на състоянието.

Ограничаването на определени храни (мазни, тежки, пържени) и течности (алкохол) може да бъде препоръчително. Да не говорим, че алкохолът е причина за една немалка част от заболяванията на черния дроб.

Предвид това, със сигурност прекратяването на консумацията на алкохол е ключова част от лечението.

Кога се налага хирургия

Хирургията не е най-типичната форма за лечение на чернодробни заболявани, но в редки случаи може да се стигне до там, ако например проблемът е свързан с раково образувание или абсцес, които да създават проблема на пациента.

Освен това, в някои случаи може да са необходими хирургически процедури за трансплантация на черен дроб, което би могло да се наложи и да бъде опция при някои по-тежки стадии на цироза.

Контрол и управление на симптомите

Една част от мерките, които се взимат по време на лечението на чернодробните заболявания, са насочени към контролиране на симптомите, които могат да са много неприятни.

Това могат да са отоците, сърбежи, подуване на стомаха поради събиране на течност и много други. 

Редовните контролни прегледи са задължителни

Чернодробните заболявания са доста сложна материя, ето защо пациентите с чернодробни заболявания задължително трябва да се проследяват от лекар, който да наблюдава процеса систематично.

За целта се планират редовни медицински контролни прегледи, по време на които да се проследи напредъка на заболяването. Така лекарят може да реагира навреме, ако установи, че нещо в лечението може да се подобри.

По време на тези прегледи може да се вземе решение да се коригира цялостната стратегия или да се променят дозите на лекарствата, когато се види, че досегашният план за лечение не дава достатъчно добри резултати.