Microsoft обяви официално, че ще пусне „следващото поколение Windows” на 24 юни, пишат от запознатите медии.

Това се случва само една седмица след като главният изпълнителен директор Сатя Надела подсказа за големи подобрения за разработчиците към операционната система за персонални компютри, както и за създателите на съдържание.

Windows, която все още е напълно доминиращата операционна система за компютри в света, носи 14% от приходите на Microsoft – една от компаниите с най-висока пазарна капитализация в света. Технологичният гигант пуска по два ъпдейта годишно на най-новата си версия на Windows – 10, откакто я предложи за масово ползване през 2015 г.

Ще има ли 10Х или няма да има

Надела коментира темата за Windows миналата седмица, скоро след като компанията обяви, е няма да предлага Windows 10X. Тази операционна система първоначално беше проектирана за устройства с двоен екран, като Surface Neo, чиято премиера беше отложена.

След това компанията насочи фокуса си към персонални компютри с един екран, като лаптопи с Windows 10X, но на 18 май заяви, че:

„вместо да пуснем продукт, наречен Windows 10X, през 2021 г., както първоначално възнамерявахме, ние ще стъпим на наученото от пътя ни дотук и ще ускорим интеграцията на основната 10X технология в други части на Windows и в други продукти на компанията“.

През май Microsoft обяви най-новия ъпдейт на Windows 10, включващ само леки промени.

В момента компанията работи по обновена версия на Windows с кодовото име Sun Valley, която включва по-модерен интерефейс, със заоблени ъгли на компоненти като Start менюто, писа през февруари новинарският уебсайт Windows Central.

Европейската комисия и Гейтс ръка за ръка

Европейската комисия и фондация „Breakthrough Energy“, основана от бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс, обявиха партньорство за привличане на до 1 милиард долара инвестиции в зелени технологии. Това съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Планира се парите да бъдат изразходвани между 2022 и 2026 г. за проекти за разработване на технологии, способстващи намаляване на емисиите на парникови газове в съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Приоритетните области ще бъдат производството на „зелен“ водород (произведен с използване на възобновяема енергия) и екологично чисто авиационно гориво, както и разработването на технологии за извличане на въглероден диоксид от въздуха и подобряване на дългосрочното съхранение на енергия.

„Нашето партньорство ще помогне на компании от ЕС да се възползват от технологиите за намаляване на емисиите на парникови газове и да създадат работни места в бъдеще.“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Със своя дългогодишен и последователен ангажимент за справяне с изменението на климата, и с лидерството в науката, инженерството и технологиите, Европа ще играе ключова роля за намаляване на зависимостта на глобалната икономика от въглеводородите.“, коментира Гейтс споразумението.

През декември 2019 г. Европейската комисия стартира проекта „Зелена сделка“, по който Европейският съюз „зелената сделка“ е въвеждането от 2023 г. на въглероден данък върху вносни продукти, чието производство е придружено от емисии на парникови газове.