Meta уреди дългогодишно съдебно дело, в което се твърдеше, че Facebook незаконно е споделил потребителски данни с изследователската фирма Cambridge Analytica.

Предварителното споразумение, оповестено в съдебно досие късно в петък, следва разкритието от миналия месец, че главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг трябваше да присъства на разпит в продължение на цели шест часа от адвокатите на ищците.

Условията на споразумението не са оповестени

През 2018 г. потребители на Facebook заведоха дело срещу компанията, след като стана ясно, че британската изследователска фирма, свързана с кампанията на Доналд Тръмп за президент през 2016 г., е получила достъп до данните на цели 87 милиона абонати на социалната мрежа. 

В рамките на тежкaтa биткa за споделяне на информация в досъдебното производство адвокатите на потребителите постоянно са придобивали лостове за проникване във вътрешните документи на компанията, за да подкрепят твърденията си, че Facebook не е успял да опази личните данни на потребителите.

Ако беше загубила делото, компанията майка на Facebook можеше да се окаже задължена да плати стотици милиони долари.

Съдебната документация от миналия месец показа също така, че главният оперативен директор Шерил Сандбърг трябваше също да даде показания. Депозирането на показания беше планирано да се проведе до 20 септември. 

В подадената в петък молба адвокатите и на двете страни поискаха от съдията, който води делото, да го спре, за да „улесни процеса на финализиране на писмено споразумение за уреждане на спора" и представянето му на съда за предварително одобрение.

Илон Мъск иска „абсурдно широко“

Съдия от Делауеър нарече искането на милиардера Илон Мъск за дългогодишни данни за спама и фалшивите акаунти на социалната медия Twitter Inc. „абсурдно широко", но нареди на компанията да предостави част от информацията в рамките на продължаващата съдебна битка за поглъщането на стойност 44 млрд. долара.

В решението си от четвъртък съдия Каталин Маккормик заяви, че искането на правния екип на Мъск да принуди компанията да предостави „трилиони и трилиони точки данни" за повече от 200 млн. потребители е прекалено тежко и „никой със здрав разум не се е опитвал да предприеме подобно усилие".

Съдията нареди на Twitter да предостави по-ограничена част от исканите данни, включително историческа „снимка“ на акаунтите, които са били прегледани от компанията.

Това е било с цел да се определи броят на спама и фалшивите акаунти в нейната платформа – въпрос, който е централен за спора относно усилията на Мъск да прекрати споразумението за придобиване на Twitter и да обоснове насрещния си иск за измама.