Милиардерът предприемач Илон Мъск, който се опитва да се оттегли от сделката си за придобиването на социалната мрежи Twitter, търси документи от фирми за рекламни технологии, като част от опитите му да се сдобие с повече информация за ботовете и спам акаунтите в Twitter, сочат документи, подадени до съда в Делауеър, предава Ройтерс.

Twitter съди главния изпълнителен директор на Tesla, който обвини социалната мрежа, че крие информация за това как изчислява процента на ботовете в услугата си, в опит да се отдръпне от споразумението за 44 млрд. долара. Делото е насрочено за 17 октомври.

Адвокатите на Мъск са се обърнали към Integral Ad Science и DoubleVerify за всякакви документи или комуникации относно участието им в разглеждането на акаунти или в одити на потребителската база на Twitter.

IAS и DoubleVerify, които са базирани в Ню Йорк, използват технологии, за да верифицират независимо дигитални реклами, които се гледат от реални хора. Рекламодателите използват услугите им, за да се уверят, че рекламите, за които плащат, достигат до потенциални клиенти, а не автоматизирани ботове.

Twitter, IAS и DoubleVerify не са отговорили веднага на запитването за коментар

В отговор на туит от потребител, който е попитал как Twitter одитира услугата си и е споделил текст на Ройтерс по темата, Мъск написа в социалната мрежа: „Това са въпроси, на които Twitter прави всичко възможно да избегне да отговори...“

В контрадело по-рано този месец Мъск заяви, че монетиризуемите дневно активни потребители на Twitter са с 65 млн. по-малко от това, което казва компанията. Twitter твърди, че стои зад своите данни.

Snapchat с успех в премиум услугата

Snap, собственикът на социалната мрежа Snapchat, обяви, че е достигнал 1 млн. абонати на абонаментната премиум услуга Snapchat+, след като я пусна през юни в търсене на нов източник на приходи.

Социални мрежи, включително Snap, Twitter и Meta Platforms, които генерират по-голямата част от приходите си от продажбата на дигитална реклама, са изправени пред отслабващия рекламен пазар заради рекордно високата инфлация, която кара марките да свиват маркетинговите си разходи.

Цената на акциите на Snap спадна с 25% миналия месец след разочароващи финансови резултати за второто тримесечие, след като компанията се сблъска с по-слабо търсене на реклама, отколкото Wall Street очакваше. Главният изпълнителен директор Евън Шпигел каза, че компанията ще работи по ускоряване на растежа на приходите, отчасти чрез търсенето на нови източници на приходи.