Куче да си в днешно време! След последните наредби против разпространението на COVID-19, хората в страната имат право да излизат навън само ако се е създала спешна нужда от магазин, аптека и… разходка на домашния любимец.

Съществуваше само едно условие – кучето да е на каишка, за да не отива при други животни и техните стопани.

Така би се създала опасност от струпване на хора. Едно обаче стана ясно – кучетата се превърнаха в единствено спасение.

„Възможно ли е да се разболея при досег с животно?“

Съвсем официално отправяме своето съчувствие към всички котки, както и към останалите питомници, които нямат нужда да излизат навън, за да бъдат разходени.

Та, нещата в България се подредиха така, че мечтата на всеки се свързва с това да бъде куче.

Важна особеност е, че най-добрият приятел на човека, не го лови коронавирус. Да започнем от това.

Много специалисти, изследователи и лекари по инфекциозни болести се изказаха по темата, която вълнуваше голяма част от собствениците на домашни любимци.

Може би, някъде там, някой прилеп ни се смее на глас какви врели-некипели ги говорим, но истината според специалистите е, че животинчетата не могат да бъдат коронясани. Да, това успокои хората, но доведе до завист между стопанин и животно.

„Твоята е лесна, приятелю! Можеш да излизаш, а аз…“

Така. Стигна се до момента, в който кучетата имат повече права от хората. Поради това, много стопани из социалните мрежи подеха инициатива да предлагат кучетата си за разходка под наем.

Дали е хуманно? Със сигурност кучетата не биха се оплакали от поток от внимание в такива огромни размери.

Да наемеш кучето от съседа си, за да излезеш на разходка, си беше една сериозна стъпка в стопанско отношение за България.

Ако на този бизнес му се беше дал шанс, може би икономическите последици от коронавируса щяха да се усетят една идея по-малко.

„Каишка, нагръдник, вода, куче и мен!“ – това бе редовната реплика и един вид заклинание, изричано на входната врата преди хората да прекрачат прага на дома си в посока външния свят.

Кучешкото присъствие спомогна за това множество хора да прескочат забраната.

Да опрем една лапа!

Кучета тук, стопани там. Цялата тази стопано-питомна идилия в парковете приключи за около ден-два, докато шефът на Оперативния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски не бе уведомен за това, че все едно е говорил на кучешки докато е представял своята нова мярка.

Заповедта бе масово криворазбрана и бързичко зелените площи бяха претъпкани със стопани, чиято осезаемост за студ отстъпваше на желанието им да повисят „само още малко“ навън.

Всички светкавично се превърнахме в деца, чиито родители се провикват на всеослушание през терасата: „Вечерята е готова, прибирай се!“.

Генералът обаче също се провикна през терасата на детето си – българската нация. Парковете бяха затворени, а кучешкият рай приключи. Всичко се ограничи само до разстоянието пред блока. Но това само за няколко часа.

И тогава…

Стопани и кученца, отново ръка за лапа, нападнаха планини, тепета, крайградски хълмове – който каквото има.

Екопътеките на Витоша заприличаха на организиран събор или кучешко изложение – зависи от индивидуалната интерпретация.

Навън рязко кученцата започнаха да разхождат стопаните си. Ако през уикенда човек се бе показал през своя балкон, щеше да види две неща – хора с каишки и хора с торби, а понякога и двете в колаборация.

Сега сериозно

При всяка такава комична ситуация, която се получава във времена на криза и извънредно положение, може би като най-здравомислещ вид, трябва да си зададем няколко въпроса.

Първо, има ли резон в погрешно разбраната заповед? Въпреки всичко, едва ли ние сме хората, които да намират грешки в преценката на доказания с компетентност шеф на ВМА, ген.-майор Мутафчийски.

Но да си признаем, в един миг по българските улици имаше лекото усещане, че кучето би послужило като неопровержимо оправдание пред проверяващите органи на МВР.

Второ, само аз ли не разбрах, или? Бизнесът, който бе на път да се разрази из социалните мрежи, доказва ясно, че не само няколко недочули човека, обърнали гръб на телевизора в неподходящия момент, са разбрали погрешно. Напротив, макар и шеговито, много хора предложиха кучето си под наем.

Сериозно, сериозно, ама не можем и без хумор

Българинът си го познаваме – веселяк човек. Не може без няколко неща – социални контакти, футбол и „на по приказка“ в кварталното кафене.

След като му взеха всичко това, бе въпрос на време да се родят още идеи от иначе гениалния ни в това отношение народ.

От векове, ние българите, се раждаме, за да измисляме и въвеждаме вратички във всяка забрана. „Тия отгоре пък ще ми забраняват! Много знаят те…“.

Ето какво реално се говореше през изминалите почивни дни, изобилстващи от приятно време. Бе, само за една разходка си беше!

"Във входа имаме две кучета и сега всички се редим на опашка да ги извеждаме, за да хванем малко слънце и ние. А и децата ни са малки и полудяват, ако стоят само вътре" – изказаха мнение хора от Пловдив.

„Добре, че полицаите си затварят очите, че с едно и също куче през 10 минути се появяват различни хора“.

Този и много други подобни шеговити коментари можеше да се срещнат във „Фейсбук“ през изминалите почивни дни.