Никоя от по-долните мерки не е фундаментален фактор за разпространението на пандемията от коронавирус, по-известна като COVID-19.

Всички те са част от едно по-голямо уравнение и неговите решения представляват скоростта на разпространение на COVID-19 при различна стойност за всеки фактор.

Ако съумеем да съберем всички променливи в това уравнение и го решим с различни начални стойности на факторите, то ние ще можем да се справим изключително ефективно с пандемията, която тресе света в началото на 2020 година и посредством прилагането на точните мерки на точното място, в точния размер ще успеем да ограничим здравните и икономически последствия за света.

Ако трябва да го кажем с клише – познавай проблема – реши проблема, а ако проблемите са много – познавай всички.

По-долу съм посочил 11 ключови фактора, имащи значение за ширещата се световна здравна криза и нямам претенции да съм изчерпал темата, защото, ако я бях – щях да имам решението, но за това са всички работни групи, хранещи се с нашите данъци, нали?

1. Отвореност на държавата към света

Начинът на мислене за света и темперамента на населението на дадена държава имат пряко отношение към нейната отвореност към света.

По-модерните в технологично и стопанско отношение държави логично са по-глобализирани и това ги прави винаги изложени на първите вълни на световните проблеми, включително здравни и икономически.

Една Холандия например е държава, която е известна с преминаващия през нея човекопоток и стокооборот – тя е пример за изключително отворена към света държава. Нейното по-либерално законодателство допълнително подсилва тази констатация.

2. Приходите на гражданите

Колкото повече приходи на глава от населението получава населението на конкретна държава, толкова по-склонно е то да се разглези и да започне да скучае.

Когато това се случи то започва да пътува, а може да си го позволи поради по-високите си приходи, които позволяват сериозен туризъм в чужбина, при това в мащаб.

В Африка например поради недостига на приходи у населението, то не се е разглезило до степен да „скучае“ и не прекарва деня си в пиене на коктейли и търсене на екзистенциалното начало и смисъла на живота.

Това, в съчетание със значително по-ниските доходи, редуцира възможностите на местното население да пътува в чужбина в голям мащаб.

3. Размерът на държавата

По-голямата държава, значи повече население. Повечето население просто увеличава вероятностите за част от него, която да се окаже заразена с коронавирус.

Така дори по-бедни държави с по-голямо население увеличават шанса да имат проблеми с овладяването на COVID-19, защото в абсолютна стойност по-заможните граждани или поданици, които пътуват, са по-голям брой.

САЩ например, нямат толкова „непътуващи“ бедни, а и културата им включва ежедневно изминаване на дълги разстояния, но дори там населението натежава.

Именно поради тази причина в САЩ експлозията от заразени се случи толкова бързо, макар, както казахме, там да имат крупно участие и редица други фактори, които засягаме в настоящата статия.

4. Близостта й до рискови държави

Чисто географската близост до силно рискова държава повишава вероятността за епидемия и в съответната държава.

Просто е съвсем нормално търговският и човешки поток до по-близките държави да е значително по-сериозен, както например ние българите ходим на море в Гърция доста често или пък уикенда сме в Сърбия.

Южна Корея например е чудесен пример в това отношение. Близостта й до епицентъра на пандемията с коронавирус – Китай я направи силно уязвима.

Отново бяха замесени и други фактори, но този пролича именно тук, при това още в самото начало на разпространението на COVID-19 по света.

5. Превантивни мерки

Превантивни мерки

В зависимост от това колко са твърди първоначалните мерки, толкова по-логично е да се ограничи заразата в зародиш.

За жалост поради демократичния характер на повечето държави и управлението им от политици на изборни позиции, тези превантивни мерки бяха налагани последователно, а не успоредно.

Това се доказа като неефективно до момента, но поради високата политическа цена, която всяка власт трябва да плати на следващите избори при условие, че опасността е все още относително малка (Например: 5 случая) от налагането на твърди мерки – това не беше направено.

България е страна в консервативната част на мерките, но дори тук твърдостта беше увеличавана с времето многократно, което ясно показа, че кабинета се опитва да запази политическият си рейтинг за следващите избори.

На практика беше ясно, че ще втвърдяваме мерките, но именно политическият PR не допусна това да стане от самото начало и ние се плъзнахме инертно след Европа.

6. Медицински и здравен потенциал

Броят и нивото на лекарите, квалифицираният медицински персонал, болничните отделения и легла, здравните заведения, както и резервите в тази насока от множество здравни консумативи дават представа за медицинския потенциал на дадена държава. Това е отделен анализ сам по себе си, но няма да задълбаваме в него.

Една Куба например се гордее с една от най-добрите здравни системи в света, макар и оперирайки с по-стара апаратура, здравното обслужване покрива огромен процент от населението и това дава по-добър поглед на здравните власти.

Нещо повече, Куба дори изпрати лекари в помощ на Италия, да наистина едва 50-тина души, но това не е никак малко на фона на възможностите на карибската държава.

7. Политическо управление

Както загатнах по-горе, политическата форма на управление има пряко отношение към решителността при налагане на конкретни действия в условията на форсмажорни обстоятелства като коронавирус кризата.

Китай например нямаше проблем с по-агресивните мерки, но Европа от друга страна реагира веднага.

В Италия например кризата излезе от контрол поради редица причини, но именно демократичните устои на управлението й не позволяваше лесно налагане още в началото на решителните мерки, които виждаме сега. Мерки, вече безвъзвратно закъснели.

8. Географска специфика на териториите

Географска специфика на териториите

Релефът на една държава често кореспондира с взаимовръзките й с останалия свят. Ако например вашата държава има модни ски курорти, то вероятно те ще се превърнат в огнище на заразата поради благоприятните климатични и социални условия. Справка – Банско.

Швейцария е държава, която е известна със ски туризма в Швейцарските Алпи. Въпреки че е относително малка по население и площ, тя е в топ 10 на страните с най-много заразени към момента на писане на настоящата статия. Нейните съседи – Австрия също са в челото на черната класация.

9. Средна възраст на населението

Цивилизациите и държавите, които се характеризират с по-висок жизнен стандарт са известни и със своето застаряващо население, което през последните години създаде и сериозни проблеми за властите заради пенсионните реформи в тези държави.

Макар по-възрастните хора да не пътуват колкото младите, те реагират най-отрицателно на COVID-19 и това на практика генерира най-много жертви.

В Германия населението е застаряващо при средна продължителност на живота около 80 години и дял на населението над 65 години около 22%, то страната подобно на други развити европейски държави е изложена на повишен риск поради по-голям размер на рисковите групи.

За щастие Германия е шампион по налични респираторни апарати (последно преди задълбочаване на кризата срещнах числото 25 000+ броя), което позволява подобрена грижа за болните и макар заразените да нарастват бързо, смъртността е относително ниска.

10. Работен & LifeStyle радиус

Работен & LifeStyle радиус

Ако хората работят далеч от своите домове, то те самите са изключително ефективен разпространител на вируси.

Ако ходите да работите на работно място, което е на 2 часа път с кола, то логично е да ходите на кино на 1 час път с кола или до магазина на 30 минути с автомобил.

По този начин социалните и трафик хъбове на практика са по-големи и позволяват обслужването от едни и същи обекти на огромни общности от хора, респективно бързо разпространение на зарази.

Великобритания е пример в тази насока. Отлично осъзнавайки този факт, британското правителство се опита да приеме друга стратегическа парадигма, която обаче не издържа на общественият натиск и беше променена към по-рестриктивна, с тенденция за налагане на карантина.

Там заразените нарастват бързо и страната е в Топ 10 на най-много заразени с Covid-19 глобално.

11. Социално-стопански условия

Начинът на живот и по-конкретно битът също е определящ за скоростта на разпространение на коронавируса днес.

Ако хората имат навик да се събират в големи групи на конкретни места, то това е мощен фактор за разпространението на вируса. Възможно е тези места да имат религиозен, културен, спортен, търговски или друг характер.

Китай е първоизточникът на COVID-19. Счита се, че заразата е тръгнала на един от пазарите в Ухан, където в тази част на света е претъпкано с хора, продаващи всякакви откачени неща. Иран също е пример в тази посока, когато става дума за пазарища.