Както може би знаете наскоро главата на Съединените американски щати бе покосена от коронавирус. Този момент като че ли подсети САЩ, че не е недосегаема въпреки регистрираните над 200,000 смъртни случая заради COVID-19.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе лекуван от коронавирус с множество медикаменти за изключително кратък период от време. Така и не стана ясно точно кога се е заразил с Ковид-19, но самото заболяване има две фази, през които е преминал и Доналд Тръмп.

През първата фаза проблемът е самият вирус, а през втората, която според специалистите е и най-смъртоносната, имунната ни система се опитва да се защити прекалено много, като започва да нанася щети на органите в тялото ни.

Има и два типа лечение - лекарства, които директно атакуват вируса и такива, които се използват за успокоение на имунната система, която вече да се опомни и да победи вируса. Т.е. имаме директно и косвено лечение.

Дексаметазон

Това е стероиден медикамент, който спасява човешки животи, тъй като успокоява имунната система. Стероидът, обаче трябва да се прилага в правилното време.

Ако дексаметазонът се приеме по-рано отколкото трябва, той може да влоши нещата като направи тялото ни напълно неспособно да се бори с вируса.

Това не е лекарство, което лекарите предписват в "леката" форма на Ковид-19. Според проучване, което е направено във Великобритания, дексаметазонът е най-ефективен, когато пациентът вече се нуждае от лечение с кислород.

Това, обаче е етап, който според лекарите на Тръмп той така и не достига по време на пика на заболяването си. СЗО пък препоръчва лекарството да се използва в "тежки и критични" случаи.

Да, нивото на кислород в кръвта на Доналд Тръмп спадна под 94%, което е един от критериите на Националния здравен институт за "тежко заболяване". Но тези ниски нива не са постоянни и разликата между този, който се нуждае от кратко лечение с кислород и пациентът с напреднала инфекция от COVID-19 e огромна.

Страничните ефекти на дексаметазон включват тревожност, променнливи настроения и когнитивно увреждане, но те са по-чести при продължителна употреба, а не при краткия курс, през който премина Тръмп.

И все пак ефектите от лекарството са видими - емоционалният президент на страна, в която вирусът уби над 200 хил. души, обяви, че "не трябва да се страхуваме от коронавируса", а той се чувства "по-добре отколкото преди 20 години".

След като пристигна в Белия дом Тръмп публично свали маската си.

Моноклонални антитела

Това е комбинация от антитела, произведени от компанията Regeneron, които имитират собствения ни имунен отговор. Антителата физически се прикрепят към коронавируса, за да не може той да се промъкне в клетките на тялото ни. Те правят вируса "по-видим" за останалата част от имунната система.

Миналата седмица компанията публикува резултатите от тестовете на тази терапия на сайта си. Те показват, че коктейлът от антитела намалява количеството вирус в тялото и съкращава времето, което е нужно на пациентите да се възстановят. Но тези резултати са от тестовете върху хора, които не са се нуждаели от болнично лечение. Заключенията не са прегледани и от лекар.

И все пак има голяма надежда този подход да дава добри резултати. Доказателствата при пациентите обаче все още са много ограничени и моноклоналите все още се класифицират като експериментално лечение, а клиничните изпитвания продължават. Президентът е един от малцината хора, които са преминали през терапията извън тези изпитания.

Ремдесивир

Това антивирусно лекарство е разработено, за да се бори с ебола. То действа като обърква вируса, тъй като изглежда химически подобен на някои от суровините, които той трябва да възпроизведе. Това нарушава способността на вируса да прави хиляди копия от себе си.

Клиничните проучвания показват, че лекарството намалява продължителността на симптомите от 15 на 11 дни. Няма обаче доказателства, че с ремдесивир са спасени животи.

Какъв медикаментозен коктейл е приемал още Тръмп

Лекарите на Тръмп казват, че той също така е приемал цинк, витамин D, фамотидин, мелатонин и аспирин. Не е ясно дали някой от тях е предназначен директно да лекува Ковид-19.

Цинкът е минерал, който има роля в имунната система, но няма доказателства, че такива добавки подобряват способността на хората да се борят с вируса. Витамин D е известен като слънчев витамин, тъй като се произвежда в кожата в отговор на слънчева светлина. Той също така играе роля в имунната система, но отново няма доказателства, че приемането на добавката помага срещу коронавируса.

Фамотидин намалява производството на стомашна киселина и се използва за хора със стомашни язви или рефлукс. Има проучвания, които предполагат, че това може да помогне, но изследванията се считат за недостатъчни и изследователите призовават за повече изследвания.

Мелатонинът е естествен хормон, който тялото произвежда вечер и ни помага да заспим. Понякога се дава като лечение на безсъние.

Аспиринът е болкоуспокояващо и е ефективен разредител на кръвта, който се използва за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци. Необичайно съсирване на кръвта е наблюдавано при пациенти с COVID-19, а лекарството може също да успокои възпалението в тялото.

Има опити с аспирин за третиране на Ковид-19, но няма доказателства, че е полезен.