Излязоха доказателства, че бивш служител на китайското правителство в края на двадесетте си години е бил натоварен с решението какво съдържание да бъде разрешавано в TikTok и какво не. Неговата работа е била активна докато приложението за кратки видеа се превърща в хит по целия свят, твърди официално Financial Times, като се позовава на твърденията на двама близки до компанията източници.

Цай Джън, който е работил в посолството на Китай в Техеран в продължение на четири години ръководи екипа на ByteDance за глобална политика за съдържание в Пекин. Той изпълнява тази си длъжност до началото на тази година.

Тогава, когато компанията увеличава влиянието си, позволява на най-големите си пазари да взимат собствени решения относно това какви видеоклипове трябва да бъдат премахнати. Разкритието, че Цай е в основата на екипа за разработване на политики на TikTok, повдига въпроси за многократните отричания от ByteDance, че китайското правителство има каквото и да е било влияние върху операциите на TikTok.

Цай се присъединява към ByteDance през 2018 г. и пише насоки за това кои видеоклипове са приемливи в TikTok и други приложения, включително Helo и Vigo Video.

TikTok каза пред Financial Times, че Цай не е участвал в разработването на политики, отбелязвайки, че е работил по изграждането на регионални и местни екипи за локализиране на политиките за ранно съдържание.

ByteDance пояснява още пред вестника, че „не е било съображение при наемането на Джън, че предишната му позиция е била в публичния сектор и не е имало разговори с правителството в процеса на наеман“.

Има ли връзка работата на Джън със скандала

TikTok бе обрисуван като заплаха за сигурността за САЩ от Доналд Тръмп и приложението се опитва да преструктурира собствеността и операциите си в партньорство с Oracle и Walmart, за да избегне пълна забрана в Щатите. То е забранено в Индия, преди това най-големият му пазар по брой потребители.

Цай се присъедини към ByteDance през 2018 г. по времето, когато компанията е била подложена на интензивен контрол от страна на Пекин за видеоклиповете, които пускаше в китайското сестринско приложение на TikTok, Douyin. Натискът принуди главния изпълнителен директор Джан Имин да се извини официално и да се добилижи до правителствената линия.

Според близки до компанията хора Цай далеч не е бил абсолютен идеолог на комунистическата партия, но неговият опит и обучение може да са повлияли на това как той и екип от млади, предимно китайски политически анализатори, са приложили стратегия, за да предпазят от противоречиво съдържание приложението за кратки видеа.

По време на престоя му в компанията TikTok беше обвинен в потискане на някои видеоклипове, които разстройват чувствителността на Пекин, включително и на тийнейджърка от Америка, която се стреми да повиши осведомеността за масовите затвори на уйгурски мюсюлмани в китайския регион Синдзян.

TikTok отрече да е имало подобно потискане на политически чувствителни видеоклипове и заяви, че видеоклипът е премахнат по грешка.

Миналия септември документи, изтекли във вестник Guardian и потвърдени като автентични от хора, близки до компанията, предположиха, че TikTok забранява видеоклипове за независимостта на Тибет и Тайван, насилието на площад Тянанмън и движението Фалун Гонг.

TikTok заяви, че тези политики са много остарели и документите са етикетирани като исторически, а не като актуални. Въпреки това, обаче източник казва, че модераторите на съдържание все още имат достъп до тях.

„Цай Джън не участва в разработването на политиките, тъй като тези политики са го предшествали.“, казва говорител на TikTok.

„Той работеше с нарастващите ни регионални и местни екипи по локализирането на нашите политики за ранното съдържание?”, посочва още той. Цай не е бил намерен за коментар.

Кой поема щафетата от тук нататък

Сега TikTok прехвърля отговорността за формиране на политика за съдържание и модериране на видеоклипове в Лос Анджелис, както и в три центъра в Дъблин, Сингапур и Силициевата долина. Ръководителите на тези центрове се отчитат пред глобален ръководител на доверието и безопасността в Пекин, китайка, известна в ByteDance с псевдонима Юи Ф, а малко хора в компанията знаят истинското ѝ име.

Цай напуска позицията си в началото на януари т.г., казват двама източници. Оттогава позицията не е запълвана. Той е решил да премине към екипа за игри на ByteDance.

Въпреки че политиката и модерирането на съдържанието вече се изпълняват локално, източници от концерна казват, че инженерите, които изграждат редица функции като хаштагове или пишат алгоритмите, които избират кои видеоклипове да се показват на потребителите, са базирани до голяма степен в Пекин и Шанхай. Въпреки това сега има все по-големи екипи и на западното крайбрежие на САЩ, Сингапур и Дъблин.

Въпреки това служителите на TikTok в САЩ, работещи по модериране на политическо съдържание около изборите в САЩ, ще трябва да молят колегите си в Китай да им помогнат да създадат продукти за наблюдение на такива видеоклипове. Това твърди официален източник на вестника.

TikTok заяви това, че няма доказателства за хора, използващи платформата, за да публикуват злонамерени видеоклипове около президентските избори в САЩ.