Според статистиката, която се води откакто коронанирусът просъществува, стотици хора са починали в резултат на подадени лъжлива информация и слухове без реални доказателства. Естествено, хората панически вярват на всичко, свързано с коронавируса, установи наскоро научно изследване.

Хиляди други, от своя страна, са постъпили в болнични заведения, защото са се доверили на прочетеното в социални мрежи и в Интернет, твърдят авторите на изследването, публикувано в авторитетното международно списание.

Лъжите за коронавируса убиват масово

В научния колектив влизат специалисти от страни като Австралия, Тайланд и Япония. Всички те категорично завяват, че много от фалшивите новини, които се разпространяват най-вече в социалните мрежи, са опасни и дори зстрашават човешкия живот.

„Понякога слуховете се маскират като благонадеждни стратегии за предпазване от инфекцията.", казват учените. Всъщност, обаче, такива слухове могат съвсем сериозно да навредят на здравето не само на отделни хора, но и на цялото общество, припомнят те.

Ето част от световната статистика. 800 души са починали след консумация на високопроцентен алкохол с цел вътрешна дезинфекция.

5800 души са били приети в болница след употреба на метанол, като 60 от тях са ослепели (това е един от ефектите на метанола). В Катар двама души са приети в болница и след това не са изписани (летален изход). Причината - пиене на дезинфектант.

В Индия 12 души, сред които и пет деца, увредили здравето си, след като последвали съвет в социалните мрежи да пият екстракт от силно отровни трънки. Друг случай в Индия - упорито се върти слухът, че консумацията на кравешки изпражнения и урина помага срещу заразата.

В Саудитска Арабия мнозина вярват, че урината от камила е чудодейно средство срещу коронавируса. Учените са изследвали и тежките поражения, които нанася подозрението, че някой е заразен с коронавируса.

Един индиец дори се самоубил, защото се срамувал, изпитвал чувство за вина и се боял от реакцията на околните за това, че е положителен с болестта. Още в началото на пандемията в много точки на света се стигна до насилия и остри словесни нападки срещу хора от азиатски произход и срещу медици, защото в Интернет масово се твърди, че те са виновни за заразата и щом си азиатец, то на 100% си заразен.

А лъжливите информации не спират

Учените призовават правителствата и международните организации внимателно да контролират лъжливите информации в интернет, свързани с коронавируса. Те настояват още тези „информации“ веднага да се изобличават като фалшиви и да се търси контакт с администраторите в социалните медии.

Според тях, това ще доведе до по-голямо спокойствие в хората. За да бъде публикувана коректна информация, трябва да има стабилна цедка.

След като анализирали над 2300 Интернет-публикации от 87 държави, авторите на изследването установили, че 82% от тях са лъжливи. Най-много такива фалшиви новини за коронавируса се разпространяват в Индия, САЩ, Китай и Испания.

Фейсбук вече обяви, че от април досега е изтрил над 7 милиона фалшиви новини, а 98 милиона поста със съмнително съдържание и са били маркирани с предупреждение за евентуална невярност.

Епидемиите и различните кризи в човечеството, свързани с едно или друго заболяване, и в миналото са подхранвали избуяването на фалшиви информации. Така, Например, по време на епидемията от ебола, в Конго се надигнаха не само подозрения, но и насилия, социални протести и посегатества срещу здравни служители.

А по време на епидемията от ТОРС по цял свят имаше агресивни прояви срещу хора от азиатски произход.

Едно от най-противоречивите и обвинявани лица

Президентът на Съединените американски щати винаги е бил изключително съмнителен и скандален що се отнася до даване на всякакви информации в Интернет. Миналия месец, социалните мрежи се видяха в чудо, когато Тръмп сподели, че коронавирус може да се лекува с облъчване на цялото тяло с UV-лъчи.

През май месец социалната мрежа “Туитър” квалифицира двата президентски поста като "подвеждаща информация". Това са постовете, свързани с президентската критика към предложението на Демократическата партия на САЩ да гласува по време на президентските избори по пощата.

На 27 май Тръмп обвини социалната мрежа в намеса в президентската кампания.

"Те казват, че моето изказване за гласуване по пощата, което може да доведе до широко разпространени измами и фалшификация, е неправилно въз основа на проверка на информация от фалшиви новинарски служби CNN и “Вашингтон Пост”, заяви президентът.

В своя профил в “Туитър” президентът каза, че ще "затвори" социалната мрежа, ако "гласовете на консерваторите" продължат да бъдат заглушавани. А на 28 май издаде указ за регулиране на социалните мрежи.

Текстът на постановлението гласи:

„Когато големите и влиятелни социални мрежи цензурират мненията, с които не са съгласни, те упражняват опасна власт. В резултат на това те престават да функционират като обикновени табла за съобщения и трябва да се считат за създатели на съдържание.“

Документът, подписан от Тръмп, отменя раздел 230. Отсега нататък американските IT-компании трябва да носят отговорност за съдържанието на съобщенията, публикувани от потребителите на техните услуги.

Предвиждат се изменения и за премахване на имунитета на компаниите. Нововъведението ще засегне не само американските социални мрежи - услугите по целия свят, предлагани в Съединените щати, могат да бъдат под заплаха от съдебни дела.