Обичате ли да похапвате сочна и вкусна царевица през топлите летни дни? А защо не и през зимата и есента, когато може да си закупите царевица от големите търговски вериги? В тази статия ще ви дадем няколко интересни трика, с които да сте сигурни, че ще сварите сочна и вкусна царевица.

Това е една от най-разпространените култури по света, която има изключително хранително съдържание. Царевицата е не само вкусна, но и здравословна добавка към хранителния режим. Културата произхожда от Централна Америка и е отглеждана още от древни времена. Тя е главно средство за препитание на индианските племена населяващи земите на Централна Америка хиляди години преди да бъде въведена в Европа от колонистите.

Днес царевицата се отглежда в почти всички краища от света и е един от най-разпространените и консумирани продукти.

Каква е хранителната стойност на царевицата

Царевицата е изключително богата на хранителни вещества и предлага множество здравословни ползи. Културата е добър източник на въглехидрати и съдържа 21 грама въглехидрати в 100 грама. Царевицата е богата също на фибри. В 100 грама се съдържат 2,4 грама фибри, с което се подпомага храносмилането и регулирането на нивата на кръвната захар.

Царевицата съдържа също и голям набор от важни витамини. Чрез царевицата може да си набавите витамин C, витамин B1, фолиева киселина (витамин В9) и витамин А. В допълнение царевицата е източник и на минералите магнезий, фосфор и калий.

Културата е богат източник на антиоксиданти, сред които каретеноиди, фенолни съединения. Благодарение на съдържанието на всички полезни вещества, консумирането на царевица може да подпомогне здравето на сърцето, да подобри храносмилането и да укрепи имунната система.

Как да изберем най-сочната царевица

Много хора имат определени методи за избор на плодове и зеленчуци. Всички познаваме поне по един човек, който почуква по кората на динята преди да я купи. Царевицата също има определени белези, по които може да се познае дали е сочна.

При избора на царевица на кочан потърсете яркозелени, които са плътно увити около царевицата. Хванете листата и усетете дали са стегнати и леко влажни на допир. Ако листата са жълти и сухи е възможно царевицата да е стара.

Меката царевица означава, че е презряла. За да сте сигурни, че избирате най-добрата царевица стиснете хубаво кочана и се уверете, че е твърд.

Как да сварите най-вкусната царевица

Варенето на царевица е лесно и не изисква особено много подготовка. Първото нещо, което трябва да направите е да изчистите царевицата от листата и косата от царевицата. Измийте кочаните под студена вода, за да я почистите максимално добре.

Пригответе голяма тенджера с посолена вода. Поставете кочаните вътре и ги покрийте с листата, които преди това премахнахте от тях. Налейте достатъчно студена вода, за да бъде царевицата максимално покрита. Изчакайте водата да заври на силен огън.

Колко време се вари царевица

Това е другия важен момент, който трябва да спазвате при варенето на царевицата. Можем да разделим отговора на този въпрос на две части. Първо оставете царевицата да заври за 10-15 минути. След като водата заври намалете котлона и оставете водата с кочаните да къкри за 5-7 минути. Царевицата е готова, когато зърната се отделят лесно от кочана и са меки и сочни на вкус.

Други методи за приготвяне на царевица

От царевица може да се приготвят вкусни уникални шедьоври, които може да поднесете като предястия към основното хранене. Царевицата също така може да е съставка към вкусни ястия, която да им придаде по-голяма хранителна стойност.

Вече описахме как се вари царевица. Варенето е един от най-предпочитаните начини за приготвяне на тази култура, но със сигурност не и единственият. Освен чрез варене може да приготвите царевицата и чрез печене, на грил или на пюре. Ето и няколко идеи за начини за приготвяне на царевица:

Печене

Печената царевица е много вкусна и много хора я предпочитат пред сварената. Преди да преминете към приготвянето трябва да почистите кочаните. След като отстраните листата и косите намажете царевицата с масло и добавете подправки по ваш избор. Завийте царевицата в алуминиево фолио и печете на предварително загрята фурна при 180-200 градуса за 30-40 минути.

Гриловане

Един много любим начин за приготвяне на царевица на барбекю любителите е гриловането. Много е важно да използвате суха царевица. След като измиете кочаните и ги оставите да изсъхнат добре може отново да ги намажете с масло и да добавите подправки. Поставете царевицата на грила за около 10 минути, като периодично завъртате кочана, за да може да се изпече от всички страни.

Царевица на пара

Царевицата на пара в любима на малки и големи, които са излезли на разходка в парка и искат да похапнат нещо вкусно. Това е един от методите, чрез който да приготвите сочна и крехка царевица. Поставете царевицата в парна камера за 5-7 минути и след това се насладете на нейния вкус.

Царевично пюре

Сварете царевицата и отстранете зърната от кочана. Поставете ги в блендер и смелете зърната да получаване на пюре с гладка текстура. Добавете подправки на вкус.