Келтска сол става все по-популярна за използване с различни цели. Интересът към нея продължа да расте, заради известните ползи за здравето ,които предлага.

Ако и вие се интересувате от келтската сол, от нейните ползи и вреди, то все попаднали на точното място. В тази статия сме ви подготвили информация какво точно представлява този вид сол, къде се употребява и какви са ползите и  вредите ѝ. Вероятно сте чували за съществуването ѝ, но малко хора всъщност са информирани подробно за нея. Действието на келтската сол върху организма е мощно, а използването и често е с цел подпомагане на общото здраве.

Какво представлява келтската сол и от къде се добива

Келтската сол представлява вид морска сол, известна с грубата си текстура и влажна консистенция. Тя се допива от крайбрежните райони на Франция, а цветът ѝ може да варира, но често е светлосив.

Добивът ѝ става с използване на дървени гребла в солниците, за да се събере солта от морската вода. Разликата ѝ с обикновената готварската сол идва от там, че келтската сол е нерафинирана и съдържа изключително много ценни за здравето минерали и микроелементи.

На пазара може да я намерите както във фин, така и в смлян вид, като различните видове сап подходящи за различни нужди. Един от основаните фактори, правещи я толкова популярна е съдържанието ѝ на тези важни минерали, който поддържат човешкото здраве. Известна е и с другите си полезни свойства за организма, което я прави толкова желана за консумиране.

Съдържа над 80 различни минерала, важни за имунната функция включително магнезий, калций, калий, желязо и цинк. Тя е източник и на натрий, който контролира нормалното кръвно налягане. Също така съдържа йод и макроелементи (селен, манган, мед), които също носят множество ползи на здравето.

Добавянето на келтската сол в диетата ви в нормални количества може да укрепи здравето ви и да ви даде нужните минерал и за това да се чувствате отлично и да сте в оптимално състояние.

За какво се използва

Келтската сол е чудесна алтернатива на обикновената готварска сол. Най-често келтската сол се използва в кулинарията за приготвяне на месо, зеленчуци и печива. Фино смялата келтска сол е по-подходяща за готвене на зеленчуци, месо и печене на хляб, докато грубата - за завършващ елемент от ястието.

Смляната келтска сол запазва всичките си полезни свойства при използване, затова не се обогатява допълнително с минерали след смилане. Тя е и по-лесна за използване и няма опасност да остане неразтворена, както тази на зърна.

Друга употреба на келтската сол е с козметични цели. Тя може да се добави към домашни скрабове за тяло, за да се премахнат мъртвите клетки ида се освежи вида на кожата. Независимо дали готвите с нея или я използвате за козметични цели, ползите ѝ присъстват и се усещат след употреба.

Какви са ползите от келтската сол

Както вече спаднахме в келтската сол се съдържат много полезни вещества, всяко от които има своите ползи за организма. Употребата на тази сол води до повишаване на тонуса и до стабилизиране на сърдечната честота, заради съдържанието на натрий.

Това, че е важен източник на йод, също носи своите ползи. Йодът е от съществено значение за поддържане на функциите на щитовидната жлеза и производството на хормоните от нея. Дефицитът на йод в организма пък може да доведе до гуша, хипотиреоидизъм и проблеми, свързани с щитовидната жлеза. Келтската сол помага за предотвратяване на развитието на йоден дефицит и заболяванията, свързани с него.

Също така келтската сол помага за намаляването на световъртеж и помага за разпределянето на енергия в тялото, а също и за работоспособността на организма. Минералите натрий, калий, калций и магнезий, на които е източник са и от съществено значение за поддържане на електролитния баланс на тялото. Този баланс пък е свързан с правилната функция на мускулите и нервите, кръвното намаляване и баланса на течности в човешкото тяло.

Тази така полезна сол също е важна за мозъчна функция, отново благодарение на минералите, като магнезия. Магнезият има важна роля за подобряване на функциите на мозъка и затова да имате здрав и спокоен сън.

Келтската сол помага и за поддържането на киселинно-алкалния баланс на тялото. Този баланс е важен за цялостното здраве, тъй като предотвратява различни инфекции, възпаления и други здравословни проблеми.

И не на последно място тази сол е важна за хидратацията и апетита. Тя помага на тялото да абсорбира и задържа вода, като предотвратява дехидратацията. Също така увеличава производството на ензими, които помагат при смилането на храната и ускоряват храносмилателните процеси.

Ценната келтска сол и важните минерали, които доставя помагат при множество състояния и предпазват от заболявания. За здравите,  възрастни хора е препоръчително да консумират  най-малко 2300 мг (2,3 гр) натрий на ден, докато хората със сърдечни заболявания се препоръчва да приемат до 1500 мг натрий на ден.

Вреди от келтската сол

Въпреки че като цяло е полезна, келтската сол може и да навреди в някои случаи. Комбинацията от множество минерали може да доведе до индивидуална непоносимост при някои хора. При хората със заболявания и чести възпалителни процеси на бъбреците и пикочните пътища също може да е вредна.

Хората с бъбречна или чернодробна недостатъчност също трябва да внимават с приема ѝ и да го ограничат. Не надвишавайте препоръчителната доза и ако страдате от някое от споменатите заболявания се допитайте до лекар за позволения прием.