В днешно време технологията е неизменна част от живота ни, превръщайки се във все по-голям господар на нашето ежедневие.

Макар много приложения и компютърни игри да могат да бъдат полезно средство за растящите умове, те не са практични при развиването на социалните умения у децата.

Добрите социални умения са полезни както за децата, така и за родителите. При децата е особено важно да се научат на взаимодействие с останалите хора още от най-ранна възраст.

Това ще им даде основа за изграждането на добри социални способности докато израстват в големи и зрели хора.

Времето за игра е особено здравословно за всяко хлапе поради няколко причини. Една от тях е, че играенето с детски играчки може да им позволи да изградят въпросните социални умения, които ще са им нужни за гладка промяна в живота им, когато напуснат дома и започнат да ходят на училище.

За да обърнем повече внимание на това ние решихме да се консултираме с професионалисти от бранша, с които съвместно съставихме кратък списък от най-добрите детски играчки, оказващи позитивно влияние върху развиването на социални умения у нашите малчугани.

Кои са най-добрите играчки за развиването на социални умения при децата?

Родителите се сблъскват с много проблеми при отглеждането на деца, но поне едно нещо се оказва в голяма помощ за тях – индустрията предлага огромно разнообразие от детски играчки, които могат да научат и развият социалното взаимодействие у децата от най-ранна възраст.

На вашето внимание представяме няколко вида играчки, които могат да подпомогнат развитието на детето в социално-поведенчески аспект, комуникация и взаимодействие с останалите хора, както и може би най-важното качество за един млад човек – умението за завързване на приятелства.

1. Настолни игри

Настолните игри по подразбиране означават групова активност. Разбира се, има и такива настолни игри, които са за един или двама играчи, но в преобладаващата си част те изискват поне няколко участника.

Техните предимства достигат далеч отвъд обикновеното забавление – те предизвикват детето да се научи как да изгражда стратегия за победа, както и го учат на:

  • Отборна работа;
  • Това да изчаква реда на другите;
  • Това да печели и губи;
  • Комуникация с останалите играчи;
  • Търпение;
  • Концентрация;
  • Това да прекарва време с приятелите и семейството си.

2. Традиционни играчки

Детски кукли, колички, влакчета, кухненски сетове, камиони, плюшени играчки и прочие са все традиционни играчки за деца, които всички добре познаваме.

Това са играчки, които изискват от детето да използва своето въображение, за да вдъхне живот на своята играчка, докато се забавлява с нея.

Да, детето може да си играе с играчката самостоятелно, но много малчугани използват въображението си, за да докарат своите въображаеми приятели в своята стая.

Важно е и играчките да бъдат споделени с други деца или с членове на семейството, за да може всяко дете да научи важни социални умения, като например споделяне на играчките, изразяване на идеи и комбиниране на своя въображаем свят с идеите на останалите около него.

3. Конструктори

Едни от най-базовите и образователни играчки са конструкторите. Конструктивните елементи в тези играчки предизвикват креативността на детето, което трябва да намери начин как да структурира това, което се върти в главата му.

Правейки това децата подобряват своите двигателни умения и сръчност. В процеса на конструиране на дадената играчка те решават проблеми, а това умение е от изключителна важност за по-нататъшното им развитие.

Друго важно умение е работата в екип с останалите – играейки си с конструктори децата научават, че отборната работа е ключова за крайния успех.

4. Пъзели

Подобно на конструкторите, пъзелите също учат децата на разликите във формите. Налагайки им се да поставят различни по форма парчета на правилните им места предизвиква децата да решават проблеми. Пъзелите работят по същия начин.

Те мотивират децата да разпознават модели, да откриват как различните форми си пасват, както и разбира се да са „problem-solvers“ (разрешаване на проблеми).

Занимавайки се с реденето на един пъзел, децата подобряват своята работа в екип, стратегия за комбиниране и концентрация.

В този процес децата трябва да си комуникират един с друг, което води до подобряване на техните умения за общуване.