В ежедневника на Уолстрийт (Уолстрийт Джърнъл) бе съобщено, че Китай забранява служителите на правителството да използват емблематичните американски смартфони. Информацията е предоставена от анонимни лица, които се цитират като запознати по темата.

Малко след като новината се появи в популярния бизнес ежедневник вчера (сряда, 6 септември), акциите на компанията с лого с отхапана ябълка паднаха с цели 3,6 на сто. За последния месец това е най-голямото понижение на акциите им, а преди сряда компанията беше поскъпнала с 46% за тази година.

В публикацията се казва също, че ръководителите на съответните държавни служители са им съобщавали за забраната посредством срещи или групови чатове. В опит за проучване на въпроса Си Ен Ен се свързват с китайското вътрешно министерство и Apple, но така и не получават отговор на въпроса от нито една от страните.

Отдавна имало мними ограничения за ползване на айфони в правителството

Други източници на медията, занимаващи се редовно с централни правителствени агенции, споделят, че служителите в правителството и преди това са следвали неизказано правило за отклоняване от използването на айфони при липса на официално правило. Тази практика се появила преди пандемията. Това насърчило и използването на умни мобилни устройства от местни компании, като Huawei печели най-много позитиви от това.

Източната страна играе ролята не само на важен пазар за Apple, но и център за производство. Там се отчитат 19 на сто от общите приходи на компанията. Забраната за ползване на айфони в правителството на Китай се разглежда от някои източници като отмъщение за подобни действия от страна на правителството на САЩ.

Ограничения на китайски телекомуникационни средства и приложения в САЩ

Както Huawei, така и ZTE от доста време търпят известни ограничения в щатите. В края на миналата година, например, бе забранено одобряването на ново телекомуникационно оборудване от двете компании от правителството с обосновката, че те представляват „неприемлив риск“ за националната сигурност.

Много американски институции спазват и забрана за ползване на TikTok, сред които е и Камарата на представителите на града за Ню Йорк, Монтана, Охайо, Ню Джърси, Джорджия и Тексас, както съобщихме по-рано през тази година. Мотивите тогава бяха, че източното правителство може да осъществи достъп до данните на своите потребителите чрез компанията майка Bytedance.

Американското правителство пък проучва новия чип на Huawei

На този фон американските власти проучват флагмана на Huawei, който излезе в края на август. Причината е, че Mate 20 Pro използва високотехнологичен усъвършенстван чип, който шокира tech експерти, които не разбраха как компанията се е сдобила с подобна технология, достъпа до която САЩ направи огромни усилия да ограничи спрямо Китай.

По време на пресконференция в Белия Дом, Джейк Съливан заяви, че САЩ се нуждае от повече подробна информация за неговия характер и композиция, за да определи дали забраните за износ на полупроводници са били заобиколени за създаването на чипа.

Напомняме, че през 2019 г. правителството на САЩ забрани на американските компании да продават софтуер и оборудване на китайската компания за смарт устройства и взе мерки за ограничаване сътрудничеството на международните производители на чипове, използващи американската технология с Хуауей.

Ако от Китай са успели да направят пробив в създаването на високотехнологичния 5G чип, включването му би било ключово в борбата на компанията с въздействието на ограниченията от САЩ.