Лятото лека по лека се изниза още по-неусетно от минали години. Септември настъпва с пълна сила, а с него и промяната на времето, есените дъждове и ставането по тъмно. Циганско лято със сигурност ще има, но ще трябва да изчакаме Земята да се завърти докато отново стане време за солени дни на морето.

Дори и есента да не е любим сезон на много хора тя има своя чар и вместо да се вайкаме, че отново е септември може да се подготвим максимално добре и да посрещнем сезона на падащите листа с отворени обятия.

Преминаването от един сезон в друг изисква сериозна адаптация на организма. Ако вече сте заменили лекия чаршаф с мека завивка, значи е време и да пристъпите към други промени в ежедневието, с които максимално да се подготвите за настъпващата есен.

1.Ударна доза витамини и минерали

През лятото рядко се сещаме колко важно е да приемаме витамини и минерали чрез храната. Есента обаче бърза да ни напомни това, особено с първите симптоми на настинка, която сполетява някои хора, които подценяват рязкото изменение на температурите.

Най-добрият начин да си набавите нужните витамини и минерали е чрез приемът на пресни хранителни продукти – плодове и зеленчуци. Есента е един от най-богатите сезони на вкусни храни, с които природата ни дарява. Сбогувайте се с лятното меню от цаца, бира и картофки и се заредете с пресни сезонни храни, които да подобрях здравето и метаболизма ви.

2.Възползвайте се от слънчевите дни

Есента не е само дъжд и кал. В месеците между септември и декември все още можем да се порадваме на много слънчеви дни. Най-добрият начин да ги прекарате е в разходки сред природата, за да може да се възползвате и от естественият източник на витамин D – слънцето.

Времето прекарано навън влияе за укрепване на защитните сили на организма и подобрява психическото състояние.

Тук е искаме да споменем и тренировките като част от есента рутина. Вярно е, че вашето лятно тяло няма да влезе в действие през следващите няколко месеца, но това не означава, че трябва да прекъсвате редовните тренировки и физически дейности.

3.Прекарвайте времето си пълноценно

Лятото е сезонът на пътуванията и прекарването на време навън. Есента също е много подходящ сезон за пътуване, особено до дестинации с по-топъл климат. Есенните месеци обаче са и добра възможност да прекарате повече време вкъщи със семейството си или да се захванете с ново хоби.

Сигурни сме, че не ви липсват идеи, затова как да прекарате по най-приятния за вас начин свободното си време. Погледнете на дъжда и лошото време като подходящо оправдание да си останете вкъщи и да посветите есените дни на себе си. Всеки има нужда от спокойствие и почивка след интензивно лято.