Диетата представлява осъзнат избор и консумация на храна, целяща поддържане на добро здравословно състояние, постигане на конкретни цели по отношение на теглото, подобрение на енергийното равновесие или контрол на хронични заболявания.

Една от най-популярните разновидности е така наречената кето диета, която стана известна през 20-те години на 20-ти век и за която ще поговорим малко по-подробно на следващите редове.

Какво представлява кето диетата

За голяма изненада, кето диетата или както е по-правилно да се нарече - кетогенната диета, е първоначално разработена като метод за лечение за епилепсия, особено при деца, които не реагират положително на антиконвулсантните лекарства.

Диетата включва сравнително висок прием на мазнини, умерено количество белтъчини и по-нисък прием на въглехидратни хранителни продукти, като целта е индуциране на състояние, наречено кетоза в организма.

В последните десетилетия кетогенната диета доби доста висока популярност и извън лечението за епилепсия, като си извоюва добра репутация като предпочитан метод за отслабване и подобряване на общественото здраве.

Този подход в храненето е основан на принципа, че при нисък прием на въглехидрати тялото започва да използва мазнини за енергия вместо глюкоза, което може да доведе до значително отслабване.

Кето диетата и спорта - какви са ползите

Кетогенната диета през последните години привлече значително внимание в спортните среди благодарение на своите потенциални ползи по отношение на издръжливостта и подобряването на енергийния метаболизъм.

При кетогенната диета организмът преминава в състояние на кетоза, където използва мазнините за енергия вместо глюкоза.

Този процес подпомага по-ефективната употреба на мазнини като източник на гориво, което може да бъде ползотворно в спорта, особено в области, при които е от значение да се прояви по-голяма физическата издръжливост.

Казано на по-разбираем език, по-доброто използване на мазнините като енергия разкрива пред нас един на практика неизчерпаем източник на енергия, какъвто са мастните запаси на тялото.

Не е случайно и това, че доста научни изследвания в тази насока потвърждават това, че кетогенната диета може да бъде полезна за спортисти, участващи в дълги и интензивни тренировки.

Предполага се, че тя подобрява метаболизма на мазнините и намалява нуждата от честа консумация на въглехидрати. Този подход може да бъде ползотворен за хора, които търсят подобрение в енергийната ефективност и контрол над умората.

Кето диета за начинаещи - какво трябва да знаем ако предстои да я използваме за първи път

Най-вероятно вече сте срещали не една или две публикации, които поставят акцент на ползите от кето диетата. Може би, дори вече сте решили, че проявявате известен интерес и искате да я изпробвате.

Хидратацията е важна част от кетонната диета

Важна част от успешното спазване на кетогенната диета е поддържането на подходящо ниво на хидратация.

При използването на този хранителен режим, организмът изпитва по-голяма загуба на течности и може по-лесно да се дехидратира.

Ето защо е от съществено значение да бъдете особено внимателни и да увеличите приема си на вода.

Пиенето на достатъчно течности помага не само за предотвратяване на дехидратацията, но и за улесняване на приспособлението на тялото към новия хранителен режим.

Вода подпомага и в премахването на токсините и е важна за оптималното функциониране на организма при кетоза.

Евентуални симптоми на кетоза при начинаещите

Ако предприемате спазването на кетогенната диета за първи път, е твърде възможно да изпитате известна симптоматика на дискомфорт, наречена "кето грип".

Този период е съпътстван от симптоми като умора, главоболие и усещане за раздразнителност.

Тези симптоми са обичайни и напълно нормални при прехода на тялото от използване на въглехидрати към мазнини като основен източник на енергия.

Тези временни симптоми се дължат на изменения в метаболизма и обикновено отшумяват след като тялото се адаптира към новия хранителен режим, най-често в рамките на няколко дни.

Важно е да се прояви търпение с този преходен период и да продължите с диетата, тъй като този "кето грип" е нормална част от процеса на адаптация.

Защо е важно да поговорите с лекар преди да се заемете с кето диета

Преди да се захванете със спазването на кето диета, за вас е от изключително голямо значение да проведете една по-подробна консултация с вашия личен лекар.

Той ще ви извърши по-подробен медицински преглед и ще оцени вашето здравословно състояние, идентифицирайки вероятността за възможни противопоказания.

Лекарят ще вземе предвид фактори като вашият метаболизъм, евентуални хронични заболявания и медикаменти, които приемате.

Този професионален съвет е от съществено значение, тъй като кетогенната диета може да повлияе на различни аспекти на вашето здраве.

 

Консултирането с лекар преди да започване прилагането на диетата ще ви помогне да избегнете потенциални рискове и да осигурите, че този хранителен режим е подходящ и безопасен за вас.

За кого не е подходяща кето диетата

Макар че като цяло кето диетата е подходяща за повечето хора, има някои здравословни състояния, на които тя може да се отрази зле.

 

Кетогенната диета може да не е подходяща за тези от вас, които страдат от някое от следните състояния:

 • Диабет

При диабет, по-специално при диабет тип 1, кетогенната диета може да повлияе на нивата на глюкоза в кръвта и да изисква стриктно наблюдение от медицински специалист;

 • Бъбречни проблеми

За тези от вас, които са със заболявания на бъбреците, високият прием на мазнини и белтъци в кетогенната диета може да бъде противопоказен;

 • Сърдечно-съдови заболявания

Хранителният режим с високо съдържание на мазнини може да бъде противопоказен за хора със сърдечно-съдови проблеми, затова е важно да се консултирате с кардиолог;

 • Панкреатит

Този вид възпаление на панкреаса може да се влоши при консумацията на големи количества мазнини, което е характерно за кетогенната диета;

 • Жлъчни проблеми

Хора с жлъчни камъни или други проблеми с жлъчния мехур трябва да бъдат предпазливи с високия прием на мазнини в кето диетата;

 • Хронични заболявания

За хора с хронични заболявания, като рак или неврологични заболявания, кетогенната диета може да изисква специално коригиране и медицинско наблюдение.

 

Ако личният ви лекар ви даде зелена светлина относно спазването на кето диетата, най-добрата идея би била да се обърнете към диетолог, който да ви помогне да се приучите на балансиран подход при този режим на хранене.

С какво да се храним при кето диета

Кетогенната диета по правило е основана на ограничаването на въглехидратите и увеличаването на приема на мазнини.

Тя предлага един цялостно променен подход към храненето с цел подобряване на метаболизма и помага при опитите за отслабване.

За успешното придържане към този хранителен режим, е важно да спазвате определени правила.

Кето диетата и въглехидратите

Основната черта на кетогенната диета е рязкото ограничаване на въглехидратите. Заменете ги със здравословни мазнини и умерено количество белтъчини. Този принцип е ключов за индуциране на състояние на кетоза, при което тялото преминава от използването на глюкоза към използването на мазнини за енергия.

Кето диетата и качествените белтъци

Белтъчините са важен компонент на кето диетата, но трябва да се консумират в умерени количества. Въпреки че белтъците са необходими за изграждане на тъкани и мускулна маса, излишъкът от тях може да доведе до влошаване на здравето на човека.

Кето диетата, захарта и преработените храни

Захарта и високо преработените храни са изключително богати на въглехидрати и по тази причина трябва да бъдат избягвани. Потърсете здравословни алтернативи, като зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати и натурални подсладители.

Кето диетата и здравословните мазнини

Важно е мазнините, които се приемат да са от здравословни източници като например авокадо, зехтин екстра върджин, ядки и мазна риба. Избягвайте транс-мазнините (хидрогенирани мазнини) и наситените мазнини.

Примерно седмично меню при кето диета

За да бъде кето диетата още по-лесно разбираема за вас и за да можете да я приложите по-лесно в ежедневието си, на следващите редове ще ви дадем примерно седмично меню за кетогенна диета.

То е предназначено за човек без здравословни проблеми и покрива приблизителните нужди за една седмиц. Нека напомним, че човек трябва да се храни разнообразно и консумирането на една и съща храна всяка седмица не е препоръчително.

Важно е да се добави още, че в диетичния седмичен план не е включен грамаж и дажба, тъй като всеки човек може да има различни потребности.

Казано по друг начин, мъж културист на 25 години с тегло 110 килограма, трениращ с тежести, ще има различни калорийни нужди от жена на 40 години, със слабо телосложение и тегло 55 килограма, работеща в офис и извършваща по-ниско интензивни упражнения веднъж в седмицата.

Примерно меню за кето диета (грамажът да се изчисли според нуждите на човека)

Ден 1:

 • Закуска: Омлет със сирене и спанак;
 • Обяд: Салата от рукола с авокадо, пилешки филенца и зехтин екстра върджин;
 • Вечеря: Сьомга на скара с гарнитура задушени броколи;

Ден 2:

 • Закуска: Натурално кисело мляко с ягоди и смляни ядки;
 • Обяд: Яйца с аспержи и пилешка супа;
 • Вечеря: Кюфтенца със сос от домати и пържени тиквички със зехтин;

Ден 3:

 • Закуска: Сладка яйчена торта с лимонов крем;
 • Обяд: Салата "Капрезе" с домати, моцарела и босилек
 • Вечеря: Патица с розмарин и зеленчуково пюре;

Ден 4:

 • Закуска: Чийзкейк с боровинки;
 • Обяд: Тунинг салата с авокадо и яйца;
 • Вечеря: Пилешко къри с малко ориз, кокосово мляко и сос от бамбук;

Ден 5:

 • Закуска: Амарантова каша с кокосово мляко и канела;
 • Обяд: Зеленчуково роле със сирене и шунка;
 • Вечеря: Свинско месо със спанак и сирене фета;

Ден 6:

 • Закуска: Каша от лешници с ягоди;
 • Обяд: Салата със сьомга, яйца и кисело мляко;
 • Вечеря: Говежда пържола с розмарин и печени броколи;

Ден 7:

 • Закуска: Сирене гауда (може едам или чедър) нарязано със салам и маслини;
 • Обяд: Крем-супа от броколи и сирене;
 • Вечеря: Пържени скариди със зеленчуци и масло, плюс малко лимон.

Както виждате, постарали сме се да представим малко по-нестандартен подход към храната, който не е твърде краен и може да допадне на всеки човек. Имайте предвид, че кето диетата допуска консумация на малко количество въглехидрати, тъй като твърде крайните режими на хранене не са препоръчителни.

Отново препоръчваме да спазвате размерите на порциите според препоръчителния калориен прием за вашата възраст, пол и тегло. Освен това е добре и да балансирате консумацията си от мазнини, белтъци и въглехидрати, за да отговаряте на вашия дневен прием.

Нека не забравяме да споменем още веднъж и това колко е важно да пиете достатъчно вода и да се консултирате с лекар или диетолог, преди да започнете кетогенната диета. Успех!