Брънч е понятие, използващо се за яденето, което е късна закуска и ранен обяд в едно. Думата идва от английски думи за закуска и обяд „breakfast“ и „lunch“, обединени в една дума - “brunch”. Всъщност терминът възниква като жаргонна дума на британските студенти около 1896 г и се разпространява масово по света.

Брънчът става особено популярен в Америка, където се събират семейства и приятели обикновено в неделя през ранния обяд, за да се видят, посмеят заедно и да хапнат нещо вкус. Днес понятието в масово разпространено и навсякъде можете да намерите малки, китни заведения, предлагащи брънч през уикендите. Менютата за брънч са различни от обичайното меню на мястото, храната е цветна, ароматна и поднесена по най-невероятния начин.

В столицата места за брънч не липсват, а всяка събота или неделя можете да ги видите препълнени с хора, които се забавляват,, пият кафето си и хапват вкусна храна. Понятието се превърна в нещо повече от дума, стана култура, начин на живот и очаквано събитие за събота или неделя. Времето се свързва с време с близки приятел или роднини на приятна локация, почивайки си и прекарвайки часове заедно.

Ако искате този уикенд да заведете семейството си на брънч, скъп приятел или приятелка или любимия човек, продължавайте да четете. В тази статия сте ви подготвили някои от най-добрите места за брънч в София, предлагащи вкусна храна и приятна атмосфера за разговор и за да прекарате приятно свободното си време.

Какво включва обикновено менюто за брънч

Въпреки, че предложенията за брънч на всяко място са уникални по начина на приготвяне и поднасяне има някои ястия, които традиционно се откриват във всяко брънч меню. И ако досега не сте ходили да хапвате брънч през уикенда и се чудите какво да очаквате, ние ще ви подготвим.

Менюто за брънч обикновено включва разнообразие от ястия, комбиниращи предложения за закуски, класически предложения за обяд и десерти. Може да очаквате различни леки салати, традиционните места за всяко брънч заведение, приготвени под различни форми (печени, омлети, яйца Бенедикт), палачинки и тостове.  

Също така често присъстват и бургери, кроасани, гофрети и различни сладки изкушения. На много места можете да ядете и мекички, връщащи към детското и милите спомени. На местата за брънч може да са насладите и на интересни начини за поднасяне на кафе, различни свежи шейкове и  коктейли и разнообразие от чайове.

Местата за брънч в София са изключително много, а постоянно се отварят и нови възможности. Всички те са привлекателни, интерресни и уютни. Ние сме ви подготвили 6 от най-добрите места, на които си заслужава да хапнете и да прекарате безгрижно свободното си време с любимите хора.

Старата госпожа

Старата госпожа е едно от най-популярните места за брънч в столицата. Има две локации, на които може да опитате брънч менюто, като едната е ул. „Оборище“ 18, а другата - бул. „Витоша“ 119.И двете локации за ключови точки за града, винаги пълни с хора и живот. Затова не се учудвайте, ако има дълга опашка от хора, чакащи за брънч. Но не се притеснявайте за чакането, защото си заслужава и влезете и веднъж ще можете да се насладите на вкусна храна, дълги приятни разговори и мързеливо седене с чаша кафе.

Менюто на мястото е изключително богато, като можете да се насладите на класически яйца, тостове, сладки гофрети и палачинки, леки салати и много други. Привлича с със приятните си лимонади, приготвени от домашни плодови сиропи и с изключително свеж вкус.

Порциите са големи, а атмосферата на мястото е изключително приятна. Това е и едно от местата, юан които можете да откриете предложения за вегетарианци в брънч менюто. Старата госпожа предлага и доставки, за тези, които искат да хапнат нещо вкусно вкъщи.

Неслучайно мястото е толкова популярно, вкусната храна, атмосферата и богатият избор, предлагащ нещо за всеки в комбинация със страхотните локации, правят Старата госпожа фаворит за столичани.

The Little Things

Следващото ни предложение се намира на адрес ул. „Цар Шишман“ 37, локацията отново е централно място, а атмосферата в The Little Things е просто вълшебна. За топлите дни предлага страхотна градина, в която да се насладите на лъчите на слънцето и да се радвате максимално на живота с вкусна храна и приятна компания.

Мястото представлява къща, в която всяка от стаите е място за хранене със закачлив интериор и уютна атмосфера. Предлага избор както от традиционни, така и по-нетрадиционни предложения за брънч и е популярно с интересното сервиране на яйца на очи върху мус от сирена и сушени домати и с вкусни хлебчета. На мястото сервират и страхотен хумус, който опредено трябва да опитате. Всичко това в комбинация с любимата ви напитка изживяването ще е още по-страхотно!

Фабрика Дъга

Фабрика дъга е едно от познатите и класически места за брънч. Изключително популярно с вкусната храна и уютна атмосфера, то също е фаворит за много хора и затова е препълнено през уикендите. Това място също има две локации, като едната е ул. „Веслец“ 10, а другата, която е и по-нова е  ул. „Шейново“ 13В.

Независимо коя от двете локации изберете, няма да сгрешите с избора си. Фабрика дъга е място, което също предлага богато разнообразие, класически брънч ястия, поднесени по уникален начин. На мястото предлагат и типичните български традиционни пържени филийки, мекици и баница, които да хапнете с фреш, кафе или айран. Атмосферата е приятна, а локациите отново са на места, на които винаги е оживено.

Cafe 1920

Café 1920 се намира в близост до Лъвов мост и по точно до метрото там, като адресът му е „бул. „Княгиня Мария Луиза“ 60. Мястото наскоро беше обновено, като новият му интериор, ретро стил, вкусна храна и богат избор привличат много хора.

Ресторантът има два етажа и външна част с няколко маси за топлите летни дни. Менюто е написано по изключително интересен и забавен начин за четене, а предложенията са впечатляващи. Там определеното ще имате богат избор от това какво да хапвате, като можете да изберете и освежаваща напитка, с която да допълните ястието си.

Отново на ключова локация и с уникална кухня, мястото си заслужава, но имайте предвид, че и там може да се наложи да чакате на опашка.

Boho

Boho е място за брънч, което се намира в центъра на София, може да го посетите след разходка по оживената „Витошка“. Адресът на Boho ул. „Христо Белчев“ 29b. Там също е много вероятно да чакате за маса, но чакането си заслужава.

Мястото има както вътрешна, така и външна част от светла, приятна градина, отворена през лятото. Градината е тиха и спокойна, за да можете да се чувате със събеседника си, а времето там просто тече по различен начин, заради това спокойствие.

Менюто е богато, а сладките палачинки са тотален хит и определено трябва да ги опитате! Интериорът е цветен и приятен, а веселите цветове допринасят за уникалната атмосфера, която има мястото.

WONDERLAND

Wonderland е още едно от тези красиви, уютни места, на които да прекарате с удоволствие времето си. Намира се на ул. „Парчевич„ 26 и отново е в близост до ключовите точки на столицата. Там също можете да опитате както сладки, така и солени предложения за брънч, в големи чинии и с уникален вкус.

Кафетата и  различните видове капучино и други вариации са уникални и също си заслужават. Цветният интериор на мястото го прави весело и приятно, както за малки, така  и за по-големи компании.

Разбира се освен тези места за брънч, можете да разгледате още много други по улиците на София. Всички те са направени уникално и с отличителен стил, за да ви донесат най-приятните преживявания за уикенда. Имайте предвид, че на голяма част от местата за брънч не могат да се правят резервации предварително. Вероятността да чакате поне 10 минути на опашка е голяма. Идея е, ако не обичате да чакате да отидете в часовете, в които местата отварят, за да сте първи.

Но спокойно, дори и да се наложи да чакате, това не трябва да ви притеснява, тъй като храната, напитките и цялостното преживяване си заслужават и определено ще направят почивните ви дни още по-хубави!