Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп официално заяви, че американското правителство трябва да получи доста голям процент от приходите от евентуално осъществена сделка за преотстъпване от ТикТок. Основният пакет от оперативната част на социалната мрежа ще преминат в САЩ, като собственик евентуално ще стане компанията "Майкрософт".

Пред репортери Тръмп каза, че САЩ искат да направят възможна всякаква сделка (на всяка цена) за продажба на притежаваното от Китай видеоприложение. Поради подкрепата, която САЩ е оказала на сделката, държавата заслужава дял от приходите, било то от Китай или от "Майкрософт".

Кому са нужни тези неща

Американският президент потвърди публикацията на технологичния гигант от края на миналата седмица. В поста се потвърждават преговорите с китайската компания.

"Съществен дял" е поискан още в разговора с изпълнителния директор на "Майкрософт" Сатя Надела, обясни президентът Тръмп.

Защо се случва всичко това

САЩ сериозно заплашват с тежка, ефективна забрана платформата за създаване на видео, притежавана от китайската компания ByteDance. Тя ще бъде приведена в действие ако няма сделка до 15 септември (45 дни).

Проблемът, според Белия дом, е, че китайската компания дословно и послушно предава данни на американски потребители директно до комунистическата партия в Пекин. Идеята за сделка между TikTok и "Майкрософт", в която потенциално могат да участват и други американски компании - засяга бизнеса на китайската платформа в САЩ.

Според съобщението на "Майкрософт", обаче, се преговаря и за операциите на платформата в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

"(Делът от приходите) трябва да дойде от продажбата, както никой друг освен мен не би мислил, но така мисля аз, и мисля, че е много справедливо," каза Тръмп.

Как Китай коментира всичко това

Реакцията на Китай, естествено, продължава да е гневна. Напрежението между Пекин и Вашингтон е поредният случай на конфронтация в последните месеци. Специалистите се притесняват от някакви по-груби продължения на сагата.

Държавният вестник "Чайна дейли" обяснява на читателите си, че разглежда случващото се като "кражба" на китайска технологична компания и че азиатският гигант може да отговори "по много начини".

Шарлът Лий, репортер от притежаваното от Масачузетския технологичен институт издание „MIT Technology Review“, описа постъпката на САЩ като "почти като мафиотско поведение“.

Други отбелязват, че "Майкрософт" е в деликатна позиция, защото може да се наложи да се откаже от активите си в Китай в замяна на сделка с ByteDance, което означава, че САЩ ще се намеси грубо в бизнеса и на една от топ компаниите си.