Вредите от тютюнопушенето са безспорни и като цяло лекарите отчитат, че хората рядко се влияят от разумни доводи, които да доведат до прекратяване на този вреден и опасен навик.

Ще ви разкажем накратко какво се случва, ако успеете да спрете цигарите. Още щом изпушите последната си цигара може да очаквате само в рамките на няколко часа нивото на кислород в кръвта да се увеличи значително.

Това ще стане трайна тенденция, ако спрете цигарите за постоянно. Наред с това има и други неща, които няма как да пренебрегнете и други ползи, на които ще се насладите във времето напред.

Намалявате риска от рак на белия дроб

Само след една година и шансовете да заболеете от това коварно заболяване намаляват значително. Някои източници посочват, че рискът да развиете рак на белия дроб намалява с цели 600%.

Колкото по-рано спрете цигарите, толкова по-големи шансове имате да изравните възможността да се разболеете.

Гласът ви ще се промени

Няма как да не сте усетили, че гласът ви се променя, в следствие на употребата на цигари. Ефектът от спирането им може да се усети само след няколко дена. Наред с това ще отчетете, че всички респираторни заболявания ще протичат значително по-леко и ще се възстановявате по-бързо.

По-леко дишане и увеличаване на капацитета на белите дробове

При всяко дръпване от запалената цигара по стените на дробовете ви се натрупват катрани и куп други вредни вещества. Само 24 часа, след като сте пушили за последно, ще усетите, че дишането ви е значително по-леко.

Това ще оцените подобаващо ако спортувате и ще оцените новата си издръжливост по време на тренировките.

По-здраво сърце

Тютюневият дим съдържа над 4000 доказано вредни вещества. Пред белите дробове те директно попадат в кръвоносната ви система и неминуемо преминават през сърцето ви.

Ако спрете цигарите, само след 10 дена ще усетите как сърдечния ви ритъм се забавя, което ако касае бивш пушач просто означава, че той се нормализира. Така намалявате риска от сърдечен инфаркт значително.

По-добро зрение

При не малко пушачи очите са постоянно зачервени, а в някои случаи направо възпалени. Това се случва заради постоянното излагане на дима, който дразни деликатната лигавица на очната ябълка.

Излагането на този дим в комбинация със споменатото влизане на отровните вещества в кръвоносната система на всеки един пушач оказва негативно влияние на очите.

Сияеща кожа с равен тен

Тютюнопушенето се отразява и на кожата – появяват се не само петна, но и цялостно се  загубва здравия външен вид. Кожата посивява, а появата на първите бръчки се случва много по-рано отколкото при непушачите.

Доказано е, че катранът влиза в контакт и разрушава колагена, който изгражда структурата на кожата. Отново след спирането на цигарите може да очаквате подобрение в състоянието и на кожата си само след около 2 седмици на въздържание.

Бели зъби и здрави венци

Зъбите на пушачите са не само жълти, но може дори да има наличие на лош дъх. Димът не само минава през устата, но по това време той е с относително висока температура. Така контактът със зъбите е повече от опасен и малко са пушачите, чиито зъби не са пострадали от това.

Освен зъбите, трябва да сте наясно, че и венците са изложени на не малко вредно влияние. Спирайки цигарите ще забележите значително подобрение и в тяхното състояние.