Противоречив закон, който вече е в сила в американския щат Южна Дакота, провокира широк обществен дебат. Законът предвижда изписването на надписа „In God we trust” във всяко едно училище, което се намира на територията на щата.

Общественото мнение е раздвоено между това да се приеме безрезервно и това да се обсъди малко по-подробно мотивите за това решение.

Законът указва надписът да бъде изписан на видно място в училищата, като дори са посочени минималните размери на буквите, а именно минимум 30 сантиметра на височина и ширина.

Има специални изисквания за големината на шрифта

Под видно място се има предвид зоните, които са с голямо значение за училищния живот, както и в които децата прекарват най-много време – спортните зали, училищният стол, входът или други помещения, които се ползват ежедневно.

От местната администрация споменават, че не е предвиден допълнителен финансов ресурс, който да обезпечи изписването на надписа. Всяко едно училище трябва да отдели от собствения си бюджет, за да изпълни указанията.

Обществото е раздвоено

Така наложено, изписването на надписа вече накара не малко от жителите на Южна Дакота да изкажат своето недоволство от факта, че религиозни надписи стават част от живота на децата в училищата.

Не малко активисти обръщат внимание на факта, че е отнело доста време държавата и църквата да се разделят като функции и правомощия и се опасяват, че това е опит двете отново да работят заедно.

Противниците на закона предупреждават, че няма как да не се помисли и за учениците и студентите, които не изповядват християнството. Те са на мнение, че по този начин има голяма опасност цели групи да се изолират от училищния живот.

Защитниците на нововъведението застават зад тезата, че по този начин ще се акцентира върху родолюбието и не виждат нищо притеснително в това. Като основен довод, те изтъкват, че все пак именно този надпис стои върху американския долар.

Към този момент редица други американски щати разглеждат и оценяват въздействието на това предложение.