Случвало ли ви се е да изпитате силно чувство на страх придружено с учестено дишане и разтреперване на тялото? Дори и без да знаете е възможно да сте получили пристъп на паник атака.

Това е състояние на неочакван и интензивен страх и силно чувство за тревожност. Проявата на тези усещания може да се породи внезапно или да е в следствие от събитие, което е породило у вас внезапна уплаха.

Паник атаките се характеризират с физически и психологически симптоми, които могат да бъдат толкова интензивни и да засегнат качеството на живот и изпълнението на ежедневни задачи.

В тази статия ще ви запознаем с отговорите на най-често задаваните въпроси във връзка с паник атаките.

Как и кога възникват паник атаките

В медицината понятието паник атака обяснява състояние на внезапни епизоди на силен страх придружени с интензивни физически реакции. По време на това състояние настъпват много реакции в тялото, провокирани от силното чувство на страх.

В такива моменти се включва инстинкта за самосъхранение и тялото преминава в състояние „борба или бягство“. Физиологическите проявления на състоянието се изразяват в освобождаване на адреналин, забързан сърдечен ритъм, ускорено дишане и усещане за напрежение в мускулите.

Хората, които получават паник атака могат да изпитат усещане, че губят контрол над ситуацията, че нямат достатъчно въздух и дори, че е възможно да загубят живота си. Тези изживявания трудно могат да бъдат обяснени логически от човека, който ги изпитва, което води до увеличаване на чувството за надвиснала заплаха над живота.

Паник атаките могат да възникнат в различни ситуации – от наличието на стресово събитие до преживявания, които не предполагат наличието на тревожност. Фактори като генетика, стрес, травми или дори някои медицински заболявания могат да играят ролята на тригъри, които да отключат това състояние.

Какво се случва в тялото по време на състоянието паник атака

Внезапната и необяснима уплаха предизвиква включване на състоянията и реакциите на тялото, които са характерни при наличието на животозастрашаваща ситуация. Тялото влиза в режим на готовност за отбрана, без да има реална смъртна опасност.

Една от реакциите е увеличеното производство на адреналин в надбъбречната жлеза. Този хормон се освобождава в кръвта и може да предизвика различни болестни прояви.

Лекарите, които изследват това състояние твърдят, че се получава объркване в тялото, което е в резултат от свръхчувствителността на някои структури от лимбичната система на мозъка. Именно тази система участва в изразяването на емоциите, мотивацията, поведението и включва инстинкта ни за самосъхранение.

Паник атаките са в резултат от нарушения в мозъчната кора, чиято функция е да потиска сигналите идващи от лимбичната система.

Каква е продължителността на състоянието

Продължителността на паник атаките е различна при всеки човек и панически епизод. Обикновено състоянието на внезапен страх и тревожност продължава между 5 и 20 минути. Възможно е обаче да се наблюдават и по-продължителни паник атаки, през които човек може да изпита силна възбуда и безпокойство за около час.

Възможно е пристъпът на паник атака да е единичен случай в следствие на стресово събитие. Но също така все повече зачестяват състоянията на хронични паник атаки, чийто брой и честота зависи от това колко тежко е състоянието на засегнатия.

Някои хора могат да получават панически пристъп по няколко пъти на ден и това да попречи на качеството на техния живот.

Паническо разстройство или паник атака – какви са разликите

Паник атаките се определят като единично или рядко повтарящо се състояние, което има продължителност между 5 и 20 минути. Те започват внезапно като постепенно интензивността им се повишава, а след достигане на пика усещането за безпокойство започва да намалява.

Единичното състояние на паник атака не означава, че задължително тя ще се повтори. Въпреки това страхът, че неприятният момент може да се повтори предизвиква нарастващо безпокойство.

Като паническо разстройство се определя често повтарящи се пристъпи на страх през определен интервал от време. При паническото разстройство епизодите на страх и безпокойство са по-продължителни и може да отключат допълнителни психични нарушения като фобии, депресивни състояния и други.

Поне 10% от възрастното население получава паник атака веднъж годишно. Процентът на жените, които са изпитали това усещане е по-голяма в сравнения с мъжете. При 2 до 3% от засегнатите се развива паническо разстройство.

Как да разпознаем паник атаката – симптоми и диагностика

Разпознаването на паник атака включва внимателно наблюдение на физическите и психологическите симптоми, които обикновено се проявяват внезапно и интензивно. Основните проявления на състоянието могат да се разделят в две групи:

  • Физически симптоми

Основно физическите симптоми се изразяват в учестено дишане и чувство за недостиг на въздух. По време на паник атака се наблюдава учестен или неравномерен пулс. Тези симптоми водят до появата на напрежение в мускулите. Някои хора започват силно да треперят, което е в следствие от освобождаването на адреналин.

Изпотяването също може да е симптом за паник атака особено, когато температурата на въздуха е нормална. Възможно е също да се изпита неприятно чувство на гадене и присвиване в стомаха. Всички тези симптоми водят до обща слабост в тялото и треперене на крайниците.

  • Психологически симптоми

Те се изразяват в силно и нелогично чувство на страх и дори необясним ужас. Това най-често е съпроводено от безпокойство, което произлиза от чувството за загуба на контрол над ситуацията. По този начин човек губи представа за реалността, което още повече усилва страха.

Състоянието е съпроводено от силно усещане за надвиснала опасност, безпомощност и дори страх от загуба на живота. Хората, които получават паник атака често усещат, че наблюдават събитията от страни и губят връзка със своето тяло.

Диагностирането на паник атака често включва оценка на симптомите и изключване на други медицински проблеми, които биха могли да предизвикат подобни състояния. Паник атаката може да се диагностицира след преглед на физическото състояние на пациента и психологическа оценка.

При преглед на физическото състояние се правят тестове на сърцето, белите дробове, мозъка и щитовидната жлеза. Психологическата консултация може да бъде извършена от психиатър, който да определи какво точно може да поражда паник атаките.

Наличието на паническо разстройство зависи от честотата и броя на паник атаките, които са се случили за определен период от време.

Влияние на паник атаките върху здравето и качеството на живот

Честото преживяване на панически страх и силно безпокойство може да доведе до нарушения в ежедневния начин на живот и да провокира засегнатите хора да избягват определени дейности и места.

Това води до социална изолация и ежедневие, при което се налагат определени ограничения. В следствие на това хората, които изживяват паник атаки могат да се затворят за нови места и хора и да изпитват затруднения в извършването на пръв поглед нормални дейности. Последиците са наличието на проблеми в работната среда, невъзможност за фокусиране, чувство за потиснатост, затруднения във взаимоотношенията с хората и безсъние.

Повтарящите се паник атаки могат да доведат до някои здравословни проблеми. Най-често редовното получаване на паник атака се наблюдава увеличение на сърдечната честота и повишено кръвно налягане, което в дългосрочен план може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Постоянният стрес, свързан със състоянието на интензивен страх и безпокойство, може да намали ефективността на имунната система, което прави тялото по-уязвимо към инфекции и болести.

Паник атаките оказват и голямо влияние на психическото здраве. Те могат да бъдат свързани с развитието на депресивни състояния, апатия и намалена възможност за фокусиране и концентрация.

Постоянният стрес предизвикан от състоянието може да отключи травма и да доведе до дълготрайни емоционални проблеми.

Какво да правите ако получите паник атака

Хората, които са получавали паник атака не веднъж могат да забележат симптомите на състоянието и да се опитат да го овладеят. В моментите, в които усетите, че изпадате в чувство на страх трябва да се фокусирате върху дишането си.

Основно можем да определим два начина за справяне със състоянието. Промяна на фокуса и приемане на ситуацията. Най-добре за промяна на фокуса действат дихателните техники, които успокояват не само ума, но и тялото.

Едно то най-ефективните упражнения е „4-7-8“. Това е дихателна техника, при която вдишвате бавно през носа докато броите на ум до 4. Задръжте дъха си докато броите до 7 и издишайте силно през устата броейки на ум до 8. Повторете упражнението няколко пъти докато не почувствате успокоение.

Поставянето на кубче лед на китката си също е добра техника да отклоните фокуса си от чувството на безпокойство.

Преценете ситуацията трезво. В такива моменти много помага вътрешния диалог, който трябва да е насочен над това, че състоянието е временно и реално не съществува опасност за живота ви.

Приемането на ситуацията също помага, за да разберете, че няма от какво да се страхувате. Усетете всички симптоми, които имате и ги назовете. Приемете, че в момента се чувствате така, но скоро това чувство ще премине.

Лекуват ли се паник атаките – как

Разбира се, че има начина за лечение на паник атаките, които включват съчетание между физически и психологически компоненти. Когнитивно поведенческата терапия показва добри резултати в лечението на панически разстройства. Терапията помага на пациента да разбере, че състоянието, което изпитва не предполага опасност за живота му и че той има цялата сила да овладее усещанията си.

Психотерапията може да се съчетае с различни видове антидепресанти при преценка на лекуващия психиатър.

Правилното хранене, качествения сън и активния начин на живот допринасят за подобряване на паническите разстройства. Някои витамини и минерали като цинк и омега-3 мастни киселини, а също така и билките валериана, жълт канатарион и лавандула имат благоприятен ефект върху психическото здраве и действат успокоително на тялото.

5 практични съвета, с които да избегнете паник атаките

Начинът на живот и състоянието на психическото здраве играят голяма роля за настъпването на паник атака. Невъзможността за управление на стреса от ежедневието, претрупването със задачи, нездравословния начин на живот, липсата на качествена почивка могат да са фактори, които да отключат паник атаките.

Истината е, че от нас самите зависи дали ще позволим на негативните фактори да попречат на щастието ни и психическото ни здраве. Ние самите имаме власт над нашия живот и можем да предприемем стъпки, с които да избегнем паник атаките и превръщането им в хронично паническо разстройство.

Представяме ви 5 съвета, с които да подобрите живота си и да избегнете паник атаките:

  • Редовна физическа активност

Физическата активност може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на общото физическо и психическо здраве. Редовните упражнения като например йога, плуване, бягане или практикуването на друг спорт значително подобават тонуса и психическото ви състояние. Дори ходене 30 минути на ден помага на тялото да освободи насъбралото се напрежение.

  • Практики за релаксация и дихателни техники

Отделете по 5-10 мнути по 2 пъти на ден за практикуването на дихателни техники. Благодарение на тях се осъществява връзката между мозъка и тялото, което помага за по-лесното разпознаване на симптоми свързани с паник атаките и тяхното овладяване.

Дихателните техники са подходящи за бърза релаксация в моменти, в които се чувствате напрегнати. Това е един от най-добрите начини за превенция на състояния провокирани от стрес и напрежение.

  • Качествен сън и храна

Поддържането на здравословен начин на живот, включително балансирано хранене, регулярно хидратиране и здравословни хранителни навици, може да помогне за поддържане на физическото и емоционално благополучие.

Качеството на съня изключително много влияе на психологическото и емоционално състояние. Хората, които страдат от безсъние по-трудно се справят със стреса, което ги прави предразположени към паник атаки.

  • Време за почивка и избягване на претоварването

Постоянното преговаряне на задачите, които трябва да свършите и нагърбването с нови води до силно усещане на безпокойство и недостиг на време. Старайте се да се отдавате на качествено време за почивка, разходки сред природата, смяна на рутината. По този начин ще може да се откъснете поне за малко от всички задължения.

  • Потърсете подкрепа

Ако усещате, че психичното и емоционалното ви състояние не е добро потърсете подкрепа от приятел или професионалист. Разговорът с доверен човек може да ви помогне да определите какво ви притеснява и да намерите решения.

Понякога е трудно да се определят факторите, които ви пречат да се чувствате добре. Поглед на страничен човек над ситуацията може да ви даде отговори, които сами не може да видите.

Използването на комбинация от тези съвети може да помогне за предотвратяване на паник атаки и управлението на стреса в ежедневието.

Позитивната нагласа е ключова за справяне с паник атаките. Не позволявайте на нещо първично като страха да управлява вашия живот. Вие имате капацитета да се справите с това състояние и да живеете по начина, по който искате без да си налагате ограничения от страх, че може да последва паник атака.