Високото кръвно налягане е проблем за множество хора, като най-често засяга по-възрастните. За разлика от ниското кръвно налягане, което често причинява само замаяност и умора, високото кръвно може да бъде животозастрашаващо.

Ако това състояние не се контролира с навременни мерки, то може да доведе до сърдечни заболявания, инсулт, повишен риск от инфаркт и бъбречна недостатъчност. Сериозността на проблема не бива да се пренебрегва. За контролирането на високото кръвно налягане освен познатите медикаментозни средства, съществуват и естествени, полезни за организма начини за контрол. С прилагането им, като част от живота и рутината ви, можете успешно да намалите кръвното си налягане или да ги използвате, като превенция за потенциални бъдещи проблеми с него.

В тази статия сме ви подготвили 10 естествени метода за сваляне и контролиране на кръвното. Като бонус ви предлагаме и с 5 полезни храни, влияещи благоприятно за балансиране на кръвното налягане.

Какво представлява кръвното налягане и какво са причините за развитието на хипертония

Кръвното налягане е силата, която циркулиращата кръв оказва върху стените на кръвоносните съдове, когато сърцето се стяга и релаксира. Дели се на две – систолно и диастолно кръвно налягане и се измерва милиметри живачен стълб (mmHg).

Систолното кръвно налягане е това, при което сърцето изтласква кръв (наименованието му идва от систол – фаза на изтласкване на кръвта от сърцето).

Диастолно налягане пък е налягането, при което сърцето релаксира между ударите (диастола – фаза на пълнене на сърцето).

Или по-просто казано горната граница на кръвното налягане е систолично, а долната – диастолично. При кръвно  налягане 130/90 mmHg, стойността 130 е систоличното, а 90 – диастолично.

За нормално и здравословно кръвно налягане се приемат стойностите между 90/60 mmHg и 120/80 mmHg. Стойностите от 140/90 mmHg или по-големи са високо кръвно налягане, а за ниско кръвно налягане се счита 90/60 mmHg или по-ниско.

Високото кръвно налягане се нарича хипертония, то може са попадне в една от следните стойности, за да се определи като такова - систолично кръвно налагане между 130-139 mmHg или диастолно между 80-89 mmHg и систолично: 140 mmHg или по-високо и диастолично: 90 mmHg или по-високо. При систолично налагане над 180 mmHg и/или диастолна над 120 mmHg се получава хипертонична криза.

При ниски стойности на кръвното налягане, под систолична стойност 90 и диастолична 60, се счита за прекалено ниско и се нарича хипотония.

Хипертонията за разлика от хипотонията е рисково, сериозно състояние на организма, високото кръвно налягане кара сърцето да работи допълнително, за да изпомпва кръв в тялото и го натоварва. За развитие на заболяването има няколко рискови фактора и причини, сред които генетична предразположеност и напреднала възраст. С напредването на възрастта е по-вероятно да развиете високо кръвно налягане, жените преди менопауза също са застрашени.

Причини за развитие на хипертония са и наднорменото тегло, увеличаващо обема на кръвта и затрудняващо работата на сърцето, лошите хранителни навици, които също вредят на сърцето, тютюнопушенето и липсата а движение. Ниският прием на калий, които е важен елемент за поддържане на кръвното налягане, хроничните заболявания и злоупотребата с алкохол също са част от причините.

Нелекувано високото кръвно налагане носи тежки за организма последствия, за ваше щастие съществуват прости методи за по-здравословен начин на живот, с които успешно можете да контролирате кръвното си налягане и да се предпазите от хипертония.

Естествени методи и храни за контрол и понижаване на кръвното налягане

Освен известните медикаменти, често предписв3ани от лекарите за понижаване на кръвното налягане има и други безопасни и полезни начини, с които да си помогнете за решаване на проблема с кръвното.

Здравословният начин на живот и правилното хранене са ключови фактори за справяне с проблема, те освен че ще повлияят благоприятно на хипертонията, ще ви помогнат да се чувствате цялостно физически и психически по-добре.

За всяка възрастова група има различни стойности за нормално кръвно налягане, превишаването ми води до сериозни здравословни проблеми. Независимо на каква възраст сте, ако имате проблеми с високото кръвно налягане, трябва да се погрижите за себе си и да ги контролирате. Подготвили сме ви няколко прости начина за контрол и подходящи храним, с които да се борите срещу хипертонията.

Не подценявайте движението

Физическата активност е прост и лесен метод за нормализиране на кръвното налягане. Разходките и различните леки упражнения и спортове освен че ще укрепят мускулите ви и ще повлияят на настроението ви, ще подобрят мускулната способност за набавяне на кислород от кръвта.

Това ще доведе до намаляването на темповете на работа на сърцето, ще го направи по-силно и издръжливо и ще повлияе на нивата на кръвната захар. Движението също така ще  намали развитието на възпалителни процеси в тялото и ще помогне за справянето със стреса, който също в фактор за развитие на хипертония.

Спрете или намалете приема на алкохол

Приемът на големи количества алкохол води до редица здравословни проблеми. Той увеличава сърдечния тонус, разширява кръвоносните съдове и ускорява сърдечния ритъм, като увеличава работата на сърцето. Всичко това води до повишаване на кръвното налягане, а честата консумация на алкохол е свързан с 16% от случаите на високо кръвно налягане в световен мащаб. Така че ако искате да имате нормално кръвно налягане е хубаво да сведете приема на алкохол до минимум.

Ограничете кофеина

Кофеинът ускорява работата на сърцето и води до моментно повишаване а кръвното налягане. Въпреки че не е основна причина и не води до трайно високо кръвно налягане, при чувствителност към него и рязка промяна на кръвното е добре да го ограничите или изключите от дневния си прием на течности.

Следете теглото си

При хората с наднормено тегло, загубата на килограми влияе значително в работата на сърцето. Свалянето на килограми води до по-малко натоварване на сърцето, по-ниско кръвно налягане и значително повече енергия и подобряване на цялостното състояние на организма. Отслабването улеснява изпомпването на кръв от сърцето и работата на кръвоносните съдове.

Откажете цигарите

Химикалите, съдържащи се в тютюневите изделия увреждат състоянието на кръвоносните съдове. Пушенето води до по-високо кръвно налягане и по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания. За да се предпазите би било добре изцяло да откажете цигарите или поне да ги намалите.

Откажете се от захарта

Множество изследвания показват, че консумацията на захар действа зле на кръвното налягане, като води ди неговото повишаване. Рафинираните въглехидрати, превръщащи се бързо в захари, също причиняват проблемни с кръвното.

За сваляне на кръвно е полезно да се храните с нисковъглехидратни храни, които ще ви помогнат и със свалянето на излишни килограми. Ограничете захарта и сладкото до минимум, за да имате дългосрочен положителен ефект върху хипертонията,

Намалете приема на натрий

Натрият се консумира често и постоянно от много хора, Формата е на консумация е сол, която присъства в големи количества в много храни. Но солта е опасна и вредна за кръвното налягане, високият ѝ прием води до сърдечно-съдови проблеми. Натрият води до задържане на излишни количества вода в организма, което кара сърцето да работи по-усилено и повишава кръвното.

Не изключвайте напълно солта от диетата си,. Но ако имате проблеми с кръвното налягане е хубаво да я ограничите.

Приемайте натурални добавки

Кръвното налягане може да бъде понижено от приема на естествени добавки. Използването на суроватъчен протеин, рибено масло или хибискус доказано подобряват кръвното налягане и го нормализират. Редовната им консумация води до цялостен положителен ефект върху организма, а продуктите се намират лесно на пазара.

Овладейте стреса

При високи нива на стрес, сърдечният ритъм и свиването на кръвоносните съдове за по-бързи, което води до показване на кръвното налягане. Хроничният стрес е опасен и води до повишаване на чувството на глад или нужда от пушене и прием на алкохол – фактори, също толкова рискови за кръвното.

Опитайте се контролирате стреса с различни методи – дишане, медитация, разходки, за да подобрите кръвното си налягане.

Медитирайте

Медитацията е известна техника за намаляването на стреса, който от своят страна води по високо кръвно налягане. Медитацията и дишането по време на нея водят до отпускане на тялото, забавяне на сърдечната дейност и понижаване на кръвното налягане.

За да имате трайни резултати за кръвното налягане,  е хубаво да отделяте по 15-20 минути на ден, в които да медитирате и да се отпуснете.

Това са част от действията, които ви препоръчваме да предприемете за справяне с високото кръвно. Те ще ви помогнат да водите по-балансиран и здравословен начин на живот, носещ позитиви за здравето на сърцето и настроението ви.

Бонус: 5 храни за балансиране на кръвното налягане

За да се справите с проблема с кръвното има и някои храни, които да започнете да консумирате по-често и които ще окажат положителен ефект на проблема ви.

Сред тях са:

  • Храни, богати на калий

Калият е важен за тялото елемент. Той спомага за освобождаването на натрия и облекчава оказания натиск върху кръвоносните съдове. За да балансирате калия и натрия в диетата си, избягвайте консумацията на преработени храни и заложите на пресни и пълноценни за организма продукти. Храните с високо съдържание ба калий са авокадото, зелените зеленчуци, млечни те продукти – прясно мляко и кисело мляко, риба тон, сьомга и ядки и семена.

  • Натурален шоколад с висок процент какао

Черният шоколад и какаото са храни, богати на флавоноиди - растителни съединения, водещи до разширяване на кръвоносните съдове. Какаото води до подобряването на здравето на сърцето и кръвното налагане в краткосрочен план. Използвайте продукти по възможност без добавени захари.

  • Чесън

Приемът на чесън води до разширяване на кръвоносните съдове и улесняване притока на кръв, поради съдържанието му на сулфиди, магнезий, фосфор. За най-добър ефект можете да го приемате под формата на чеснов сок, представляващ сок от зеленчуци с добавен пресен чесън или лъжичка чесън на прах.

  • Горски плодове

Горските плодове са богати на полифеноли – естествени растителни съединения, които са полезни за сърцето. Тези съединения влияят благоприятно на кръвното налягане и намаляват риска от сърдечни заболявания, инсулт, инсулиновата резистентност и системното възпаление. Горските плодове са източник на витамини, антиоксиданти и полезни минерали за организма.

  • Джинджифил

Джинджифилът, освен че помага за лечение на настинки, за подсилване на имунната система, може да бъде и полезен и за подобряване на кръвообращението. Той спомага за отпускането на  мускулите в стените на кръвоносните съдове и води до повишаване нивото на холестерола в кръвта.

Техники за управление на стреса и контрол на кръвното налягане

Тъй като стресът е един от източниците влияещи за покачване а кръвното налягане, има няколко техники, с които успешно да го контролирате, когато се появи в ежедневието ви. Както вече споменахме сред успешните методи за контрол на ежедневния стрес е медитацията, но освен нея има и други кратки техники, които да ви помогнат.

Можете да правите дихателни упражнения. Поемете дълбоко въздух, задръжте го мало, след което бавно издишайте. Направете пауза за няколко минути и повторете упражнението. Можете да започнете да практикувате йога упражнения, които освен че ще ви помогнат за справяне на стреса, ще ви направят по-гъвкави и ще подобрят физическата ви активност и емоционалното ви здраве.

Дишането в йогата, релаксацията по време на упражненията и съсредоточаването върху различни части на тялото и от вътрешния ви свят са ключови елементи за полезното действие на тази практика.

Друг вид физическа активност и различни спортове също влияят добре на стреса и цялостното ви настроение. Организирането на ежедневните ви задачи, доброто планиране и приоритизиране на важните ангажименти също ще ви помогнат да не се тревожите и стресирате. Разделянето на големите ви задачи в по-малки и лесни за управление части би било полена тактика.

Полезни за стреса са и регулярните почивки. Отделянето на време за почивка и релаксация и време за вашите интереси и хобите също премахва натрупания стрес. Споделянето на чувствата ви и проблемите с близки и приятели и получаването на емоционална подкрепа от тях са от изключително значение.

За да повлияете ефективно на натрупания стрес е хубаво да използвате всички техники заедно, те ще ви осигурят нужните физически и психически фактори за успешно справяне със стреса. Не подценявайте емоционалното си състояние и отделяйте нужните време и енергия , за да се грижите за него.

Всички тези естествени методи за справяне с високото кръвно налягане са полезни, но при по-сериозен проблем с кръвното и други хронични здравословни проблеми е нужно да се допитате до лекар за тях и използването им в съвкупност с медикаментозно лечение.

Съветите за контрол на кръвното и храните, действащи му благоприятно са насочени по-скоро към тези, които нямат хроничен проблем, а изпитват моментни състояния на повишено кръвно налягане. За хората с хронична хипертония също ще са от полза, но посещението на лекар за спаряване с проблема е задължителен фактор за успешно лечение.