„Чувствам се като плужек!“; „Мале, наистина ли коремът ми е виснал?“; „Добре, как така няма какво да се върши?!“; „Не ми се чете книга. Какви са ми вариантите?“.

Прави сте! Във времената, в които сме в момента, всекидневно от поне десет страни ни облъчват с препоръки и съвети да си останем вкъщи. „Спокойно, никъде не съм тръгнал!“ Не, че ако излезете има къде да отидете.

Ситуацията е сложна – факт. Най-голямо тегло теглят онези, които са свикнали на сериозно количество активност – както в работата, така и за простичката физическа активност.

Тези хора обикновено дълго време са възпитавали някакво чувство за полезност. Тях карантината най-сериозно ги удари.

Като един такъв човек, който от години се опитва да бъде ежедневно полезен както за себе си, така и за обществото, бавно и методично осъзнавам колко полудявам вкъщи.

След като днес видях в Интернет кадри на човек, танцуващ на култова сръбска песен в гараж, стреляйки с огнестрелно оръжие, разбрах, че нещата не отиват на добре. Просто видях душевното си състояние в това видео.

Причини за написването на текста

Прецених, че създаването на този текст ще спаси ако не човешки животи, то поне мазилката в жилищния ни вход.

Преди и аз да съм започнал да гърмя, реших да седна и да напиша този материал с надеждата да вляза в помощ на онези, които вече са се сдобили с пистолет.

Да, наясно съм, че имате пистолет и знаете как да го използвате, но сега оставете мушкалото на страна и дайте последен шанс на скучното си ежедневие.

Защо всеки ден е още по-сив от предния?

Със сигурност не искам да ви ядосвам при наличието на пистолет в стаята, но истината е, че ежедневието ви е сиво, защото сами сте го допуснали. Защо още в началото казахте, че не ви се чете книга?

Книжлето е старомоден, но същевременно е един от най-ефективните методи да се откъснете от действителността през 2020 г.

В него, вие ще сте главен герой. Ще излезете навън, ще бъдете сред някакво действие, ще предизвиквате обрати. Ще сте в играта!

Има само една трудност – намирането на перфектната за вас книга. Сигурен съм обаче, че има поне една, към която отдавна криете симпатии и дълбоко в себе си искате да прочетете.

Е, кога, ако не сега? Взимате я, забърсвате праха и директно я захапвате от предговора. След изчитането на първите 50 страници, ще усетите как вече не сте в карантина.

Та вие току-що бяхте навън и ви се случиха толкова много неща. И най-хубавото от всичко е, че Генерала дори не разбра, че сте излизали.

„Скучен материал. Навсякъде има съвети какво да правим. Бъди оригинален и познай какво вече направих!“

Добре. Сигурен съм, че сте толкова раздразнителни само заради карантината. Едва ли списъкът с това какво вече сте свършили е толкова голям. Ще се опитам да отгатна поне част от него.

Изчистихте прозорците. Нали? Нали?!

Всеки, който е чистил прозорци, знае, че това е един бавен, изпълнен с обрати процес.

Току-виж си изчистил и последното малко прозорче, отдръпнеш се, за да видиш как изглежда цялата картинка и хоп – пак е зацапано. Щото Влади от горния етаж просто не знае, че не се яде на терасата.

Та, ако и вие имате своя Влади и току-що съм ви хванал, че не сте изчистили прозорците, скрийте пистолета и хващайте парцал и вестник. Естествено, има и вариант „Б“.

Ако сте преминали първата стъпка – изчистили сте прозорците и не познавате непослушния Влади, не бързайте все още да се хвалите, че сте отличници. Най-вероятно ще ви хвана.

Направихте основното почистване. Нали?

Всяка година Пролет идва и ни кара да чистим. На тая Пролет от двайсет и кусур години съм ѝ набрал.

Местѝ секции, раздигай хладилници, фризери, намествай ги после, че да ги размразиш и изчистиш. Щорите трябва да се измият от прах и мръсотия – все неща за карантина.

Ама тя Пролет е виновна. Защото идва и си мисли, че е супер харесвана, но не знае колко труд хвърляме хората, за да може тя да се чувства добре.

Сега обаче, ние сме в карантина и ако не сте направили гореизброените занимания, то считайте, че времето ви тече.

Разбира се, винаги имате вариант да извикате професионална фирма за почистване, но съм убеден, че както всичко друго, това също може да го направите по-добре от „майстора“.

Айде пак, ставайте и почвайте стирки, парцали, кофи с препарати. Търкайте, търкайте, че Генерала утре ще каже, че карантината свършва и ще се почнат едни гостита и домашни кафенца. Тогава едва ли ще се оплаквате, ама трябва да си личи, че е чистено.

Правите ежедневни упражнения. Нали?

Чакайте сега. Тази трета стъпка е за онези, които евентуално са преминали успешно през първите две.

Готвите, чистите, измихте прозорците, къщата блести, а подът е толкова чист. Как да не полежиш на пода в хола?

Да де, как? Отговорът е докато правите коремни преси. Малко упражнения де, хайде! Снощи по новините казаха, че предметът „Физическо възпитание и спорт“ при онлайн обучението ще се води по този начин – малко леки физически натоварвания вкъщи.

Това, че не сте ученици не означава, че ще минете метър. Напротив. Учениците имат метаболизъм и изгарят всичко пред компютъра, дори без някакви специални хранителни добавки като L-карнитин например, ама вие се оплаквахте в началото, че сте увиснали.

Извод

Уж навсякъде пишат какво е хубаво да правим във времена на изолация, но явно само го четем. Ако все още не сте сигурни за любимата книга – пробвайте.

Ако има и детско присъствие вкъщи, прозорците и упражненията могат да почакат. На първо място поставете примера, който ще дадете на подрастващите с една книга в ръка.