Знаете ли кръвната си група? Истината е, че много хора не са запознати с тази важна за здравето информация, докато не се наложи да се подложат на операция. Знанието за вашата кръвна група е важно, особено при трансфузии и трасплантации. Кръвните групи също са обект на интерес от генетиката и антропологията.

Една от 8-те кръвни групи е B положителна. Тя е разпространена повече в някои части на Азия и Африка, отколкото в Европа и Северна Америка. Според данни приблизително между 10 и 20% от населението имат кръвна група B положителна. Най-висока е честотата сред народите, които живеят в Индия и Централна Азия.

В тази статия ще разгледаме какво е значението и какви са характеристиките на тази кръвна група. Като бонус ще дадем препоръки на хората, в чиито вени тече кръв B+.

Медицинско значение на кръвна група B положителна

Кръвните групи са много важни ако се налага кръвопреливане. Задължително трябва да има съвместимост между кръвната група на донора и тази на реципиента. Ако имате кръвна група B положителна може да приемате кръв от хора със същата кръвна група или с 0+. Може да давате кръв на хора, които имат или B+ или AB+.

Кръвната група е важна за Rh факторът, който е от голямо значение за бременните жени. Ако майката е Rh-отрицателна, а плодът е Rh-положителен, може да възникне Rh несъвместимост, която да доведе до хемолитична болест на новороденото. При жени, които има кръвна група B+ няма опасност от това, тъй като те вече имат Rh+ антиген.

Значение за здравословното състояние

Според някои изследвания хората с различни кръвни групи са предразположени в различни степени към развитието на някои заболявания. Представителите на кръвна група B+ са в състояние да устоят на повечето съвременни заболявания. Те рядко имат нарушения на имунната система. Все пак при тях могат да се развият състояния като множествена склероза, кожна туберкулоза и синдром на хроничната умора.

От друга страна, някои проучвания показват, че тези с кръвна група B имат по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания в сравнение с другите кръвни групи.

Препоръки за здравословен начин на живот подходящ за кръвна група B+

Има някои общи препоръки, които включват начина на хранене и ежедневни навици, с които се гарантира, че представителите на кръвна група B+ ще имат добро здравословно състояние.

Препоръчителни хранителни продукти

За хората с кръвна група B+ е препоръчително да включат в менюто си агнешко или заешко месо, а също така по-мазни риби като сьомга или скумрия. Препоръчително е да се избягва консумацията на пилешкото или свинското месо в големи количества. Млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирена са добре поносими и полезни за хора с кръвна група B+.

Спорт и физическа активност

Физическата активност е важна за здравословния начин на живот на всеки човек, независимо от кръвната група. Въпреки това, за хора с кръвна група B+ се препоръчват разнообразни и умерено интензивни упражнения, които комбинират физическа и умствена активност.

Управление на стреса

Хората с кръвна група B+ по-трудно се справят с управлението на стреса. Те са предразположение да изпитват тревожност и да се поддават на напрежението. Препоръчват се някои методи, които имат положително влияние за понижаване на нивата на стреса. Практикуването на медитация и дълбоко дишане е основен метод, чрез който може да балансирате тялото и ума си. Липсата на сън може да се отрази по-зле на хората с кръвна група B+, затова е препоръчва поне 7 часа нощен сън.

За да постигнат здравословен начин на живот и да се предпазят от развитието на някои болести, хората с кръвна група B+ трябва да се хранят правилно, да практикуват честа физическа активност и да се научат да управляват стреса.