Треперенето на мускулите е често срещан симптом, който може да бъде както краткотраен и безобиден, така и признак за по-сериозно състояние.

Това треперене, известно още като мускулен тремор, може да засегне различни части на тялото и може да има множество причини.

В тази статия ще разгледаме по-подробно какво представлява треперенето на мускулите, какви са неговите най-чести причини, как се третира и дали има връзка с недостиг на определени нутриенти в организма.

Какво представлява треперенето на мускулите

Треперенето на мускулите се проявява като неволеви, ритмични мускулни контракции и отпускания.

Тези движения могат да бъдат едва забележими от околните, но когато са по-силно изразени, те могат лесно да се видят и с просто око.

Треперенето може да се появи в различни части на тялото, включително ръцете, краката, лицето и дори вътрешните органи.

Причини за треперене на мускулите

Треперенето на мускулите може да бъде предизвикано от различни фактори. Основните причинители, обаче, в повечето случаи са следните:

Физическо натоварване и преумора

След интензивна физическа активност, мускулите могат да започнат да треперят в резултат на преумора и натрупване на млечна киселина. Това е често срещано при атлети или хора, които извършват тежка физическа работа;

Недостиг на електролити

Недостигът на важни електролити като магнезий, калий и калций може да доведе до треперене на мускулите. Магнезият, по-конкретно, играе ключова роля в мускулната функция и нервната проводимост. Недостатъчният му прием може да доведе до неприятни мускулни крампи и треперене;

Стрес и тревожност

Психологически стрес и тревожност лесно могат да предизвикат треперене на мускулите. Това е свързано с освобождаването на адреналин, който стимулира мускулната активност и води до треперене;

Някои медицински състояния

Някои медицински състояния, като хипертиреоидизъм, болест на Паркинсон и множествена склероза, също могат да причинят мускулни тремори.

Лекарства и стимулиращи вещества

Употребата на определени лекарства, кофеин, алкохол или наркотици може да предизвика треперене на мускулите.

Лечение при треперене на мускулите

Лечението на треперене на мускулите зависи от основната причина за това състояние. На първо място, трябва да се помисли за коригиране на електролитния баланс.

В случая, ако треперенето е резултат от недостиг на магнезий или други електролити, увеличаването на техния прием чрез диета или добавки може да помогне. Богати на магнезий храни включват ядки, семена, листни зеленчуци и пълнозърнести храни.

Следващата стъпка е да се осигури достатъчно почивка и възможност за възстановяване.

Ако причината за мускулното треперене е преумора и физическо натоварване, адекватната почивка може да е от съществено значение. Стречингът и масажите могат да помогнат за облекчаване на мускулното напрежение.

Не винаги, обаче, причината е в липсата на нутриенти или в преумората. Много често причината се корени в натрупано нервно напрежение и тогава трябва да се помисли за правилно и ефикасно управление на стреса.

При треперене, причинено от стрес и тревожност, могат да се използват различни техники за релаксация като медитация, йога и дълбоко дишане.

Ако треперенето е резултат от медицинско състояние, важно е да се консултирате с лекар. Той може да предпише подходящи лекарства или терапии, които да помогнат за контролиране на симптомите.

Недостиг на магнезий и преумора

Недостигът на магнезий може да се определи като най-честата причина за мускулни тремори. Магнезият е изключително важен за нервната функция и мускулната релаксация.

Ето защо, когато нивата му са по-ниски от здравословните граници, мускулите могат да станат свръх възбудени и да започнат да треперят.

Допълнителното приемане на магнезий е най-добре да става чрез храната, но няма проблем да се включат и добавки в разумни количества, тъй като това може да помогне за намаляване на неприятните симптоми.

Преумората, която също е ключов фактор, до някъде също е свързана с изтощените запаси на тялото от магнезий.

Когато мускулите са претоварени, те бързо изразходват наличния в организма магнезий и ако човек не си набавя този нутриент с менюто на ежедневна база, мускулите могат да започнат да треперят като знак за изтощение.

Това е често срещано при спортисти след интензивна тренировка или при хора, извършващи физически натоварваща работа. В такива случаи почивката и правилното възстановяване са от съществено значение.