Много хора са преживели операция, поради апендицит, а други се страхуват да не се сблъскат с това състояние. Само от леко пробождане в долната част на стомаха някои хора бързат към болницата в паника, че ще се наложи операция заради апендицит.

Време е да разбулим всички митове около това състояние и да видим какви са причините за поява на апендицита.

Какво е апендицит

Апендицитът е заболяване възникнало от възпаление на апендикса. Това е израстък на сляпото черво. Основният симптом, който издава заболяването е силна болка в долната дясна страна на корема. Лечението е задължително, защото при липса на такова може да настъпи фатален край.

Апендикса представлява тръбовидно образувание, което излиза от началната част на дебелото черво, която се нарича сесит. Дължината на образуванието варира от 2 до 20 см, а диаметърът му е от 7 до 9 мм.

Вероятното местоположение на апендикса може да се намери като поставите дясната си ръка върху дясната област на корема, на нивото на пъпа. Мястото, до което опира външната страна на дланта ви е зоната на апендикса.

Апендицитът е възпаление на тръбовидния придатък. При наличието на възпаление се налага отстраняване на апендикса.

Функции на апендикса: необходим ли ни е

В сферата на медицината се водят много спорове каква точно е функцията на апеникса. До преди години се смяташе, че това е безполезен израстък, който е закърнял в процеса на човешката еволюция. Поради тази причина дълго време органът се е считал за излишен.

В последните години апендиксът предизвиква интереса на много лекари и учени в сферата на медицината. Това води до изследвания, които откриват голямо количество лимфни фоликули, които създават защита в червата срещу инфекции и онкологични заболявания.

Поради изобилието от лимфна тъкан, което се съдържа по стените на апендикса, учените го наричат чревна сливица. Това е още една причина, поради която може да се твърди, че апендикса осигурява ползи за имунната система.

Какво води до развитието на апендицит

Вече дадохме определение за апендицит. Това е възпалението на апендикса, което може да се получи в резултат на някои ключови фактори. Най-често те са свързани помежду си и комбинацията от тях има определяща роля за развитието на възпалението.

Някои от факторите включват натрупването на фекални материи и слуз, които запушват апендикса. Това води до размножаване на бактерии, които стимулират оттока в придатъка на сляпото черво, а това причинява болка.

Генетичната предразположеност също има роля в развитието на възпалението. Наследствеността може да увеличи риска от апендицит.

Някои бактерии и инфекции също могат да участват активно в развитието на възпалението. Възможно е и да се образува гной в и около апендикса.  В тези случаи се образува абсцес. Това е натрупване на жълтеникава материя в кухината оформена в тъканите.

Травмите и нараняванията в областта на корема могат също да доведат до възпаления и оток на апендикса.

Как да разпознаем апендицита: симптоми и оплаквания

Разбира се, най-големият и задължителен симптом е силна болка в дясната област на корема. Тя започва в зоната около пъпа. Възможно е да имате загуба на апетит, която в комбинация с болката е индикатор за възпаление на апендикса.

При 75% от пациентите се проявяват симптоми като гадене и повръщане. Усещането за общ дискомфорт в тялото също е признак за апендицит.

Тук трябва да направим важно разграничение. Ако гаденето и повръщането започнат първи, не е задължително да става дума за възпаление на апендикса. Това може да са симптоми на хранително отравяне.

При разрастване на възпалението се наблюдават усложнения като болезнено уриниране, запек и диария. Отчита се и повишаване на телесната температура, която може да достигне до около 38 градуса.

Важно е да се направят разлики при болката при апендицит и тази породена от други стомашни заболявания. При възпаление на апендикса коремната болка се усеща по-стегната и по-твърда. Възможно е да има затруднения в движенията и те да са силно редуцирани, защото водят до неприятни усещания. Болката се засилва дори при леко докосване на долната дясна част на корема.

При такива силно болезнени усещания може да ви се струва невъзможно да намалите болката. Дискомфортът може да намалее ако краката се свият и притиснат към тялото. Най-добре действа заемането на ембрионална поза.

Ако болката не намалява е най-разумно да потърсите лекарска помощ.

Усложнения при апендицит

Най-честото усложнения при състоянието апендицит е перфорацията. Това представлява разкъсване на апендикса. Перфорацията е изключително болезнена и може да доведе до образуването на периапендикуларен абсцес. Това е кухина пълна с гной, която е разположена в съседство на апендикса.

Друго усложнение е развитието на дифузен перитонит. Представлява възпаление в свободната коремна кухина и обхваща перитонеума.

Трудно ли е поставянето на диагноза апендицит

Отговорът е да, поради причината, че няма тест, с който да се открие наличие на възпалението на апендикса. Обикновено се разчита на данни от общ преглед, при който пациента споделя симптомите си с лекаря.

Трудностите в диагностицирането на апендицита се пораждат от невъзможността за определяне на точната локация на апендикса. Това се дължи на ципата на израстъка, чрез която той може да се прикрепи към различни органи в коремната кухина.

Редица други заболявания свързани с коремните органи имат специфични симптоми, което също затруднява диагнозата за възпаление на апендикса. При съмнения за наличие на възпалението се назначават кръвни изследвания за проверка на броя на левкоцитите. Тези клетки на имунната система нарастват при възпалителни процеси.

При някои случаи се налага изследване с ултразвук или компютърна томография. Чрез тези методи се проверява дали има нарастване на широчината на червообразния израстък, което е показателно за настъпил възпалителен процес.

Операция ли е единственото лечение на апендицит

Острият апендицит се отстранява само чрез операция. Най-често хирургическата интервенция се извършва по спешност. Операцията се нарича апендектомия и се прави под пълна упойка. При операцията се прави разрез с дължина около 5 до 10 см.

Антибиотичното лечение също е задължително ако са настъпили усложнения като абсцес или перитонит. Има случаи, в които се налага абцесът да бъде дрениран, като се постави в него специална тръбичка, която се въвежда през отвор през корема. Така се оттича насъбралата се гной.

След като се отстранят усложненията се преминава към операция за премахване на апендикса.

Има и затворен метод на лечение, който се нарича лапароскопска интервенция. При операцията се използват специални инструменти и видеокамери, които помагат за по-лесното отстраняване на апендикса. Този метод основно се използва при пациенти с наднормено тегло или в напреднала възраст.

Препоръки за по-бързо възстановяване след операция

Периодът на възстановяване може да продължи различно при всеки пациент. Спазването на определени насоки може да ви помогне да забързате процеса. Възстановителният период при пациентите подложени на лапароскопска апендектомия е по-кратък от тези, които са били оперирани поради апендицит.

При метода на лапароскопията се препоръчва избягването на вдигане на тежки предмети и поне 5 дни почивка. Периодът на възстановяване при отстраняване на апендицит с операция е по-дълъг и продължава средно от 10 до 14 дни.

Трябва да останете под наблюдение от лекуващия лекар, който да следи за вашето състояние и да прецени кога може да възстановите нормалните си дейности след хирургическа намеса.

Препоръчително е да взимате болкоуспокояващи, с които да овладеете болката. Активната почивка, здравословното хранене и достатъчните часове сън са задължителни по време на възстановителния процес.

Възстановявайте движението си постепенно. Ходете на кратки разходки, но се старайте да не се претоварвате. Задължително е да увеличите приема на течности, за да се подобри функцията на храносмилателната система.

За съжаление, няма метод, който гарантира намаляване на възможността от появата на възпаление на апендикса. Въпреки това разнообразното хранене, богато на фибри и много пълнозърнести храни, както и консумацията на свежи зеленчуци и плодове активира движението на червата и подобрява храносмилането.

В заключение искаме да обърнем внимание на важността от бързата диагностика и навременното лечение на апендицита. Взимането на навременни мерки ще ви осигури адекватно лечение. Усложненията на възпаленията могат да са много сериозни и да завършат с фатален край.

Появата на апендицит е възможна както при деца, така и при възрастни. Като най-рискова е групата на хората между 30-40 години.