Възпален нерв или неврит, както се среща по-често, е състояние, при което даден нерв е раздразнен и възпален поради различни причини.

Този проблем може да засегне сами един или повече нерви в организма и да доведе до различни симптоми, най-често съпроводени с болка и дискомфорт.

Най-честите причини за възпаление на нерв

Причините, които могат да стоят зад раздразнението или възпалението на един нерв, могат да са много различни.

По правило може да се каже, че най-честата причина за това варира, в зависимост от това в коя част на тялото се намира въпросният нерв.

Възпаление на нерв поради травма

Сред водещите причини за възпаление на нерв е настъпването на някакво травматично събитие, включително удряне, нараняване и притискане. Всички тези фактори могат да предизвикат възпаления с различно ниво на тежест;

Възпаление на нерв поради инфекции

Вирусни или бактериални инфекции са в състояние да предизвикат възпаление на нервите в дадена част на тялото, но трябва да се каже, че това отстъпва по честота на травматичните фактори, които изброихме по-горе;

Възпаления на нерв по медицински причини

Понякога може да се случи имунната система да нападне собствените нервни клетки на организма, както може да се случи при някои автоимунни заболявания.

Резултатът от това може да бъде възпаление на отделен нерв или на цяла група от нерви.

Също така, фактори като диабет, ревматоиден артрит и други заболявания могат да бъдат свързани с нервни възпаления.

Каква е симптоматиката при възпаление на нерв

Симптомите на възпален нерв могат да се отличават, в зависимост от това коя е засегнатата област.

Те могат да варират от лека болка, през повишена чувствителност, слабост, изтръпване и други нарушения в функциите на нервната система.

В кои части на тялото може да се случи

Възпалението на нерв е проблем, който може да се случи във всяка една част от човешкото тяло. Най-често засегнатите области са следните:

Гръбнак

Възпалението на нервите в гръбначния стълб е често срещано и може да доведе до различни състояния, включително радикулопатии (възпаление на корените на нервите), дискови хернии и други подобни, които особено се изострят с възрастта;

Коремна и гръдна област

Нервите в коремната и гръдната област страдат по-рядко от възпаления, но те също могат да бъдат засегнати, причинявайки болка и дори възпаления. Това се среща особено често в по-студено време;

Седалищната област

Седалищната област изненадващо често страда от подобни проблеми. Седалищния нерв може да причини силна болка не само в седалищната област, но и в долната част на гърба и долните крайници;

Крайници

Краката и особено ръцете са области, където възпалението на нервите може да доведе до сърбеж, болка и други симптоми. Ръцете не са на първо място по случаи на възпалени нерви, но могат да се “похвалят” с една неприятна статистика, а именно

Глава и лице

Тригеминалният нерв, отговарящ за чувствителността на лицето, може да се възпали и да причини тригеминална невралгия, предизвиквайки интензивна болка в областта на лицето.

Винаги ли трябва да се ходи на лекар при възпален нерв, независимо в коя част на тялото е

Важно е да се знае, че като цяло е винаги препоръчително да се консултирате с лекар, ако имате подозрение за възпален нерв, независимо от това в коя част на тялото се намира той.

Възпалението на нерв може да бъде свързано с различни причини и да предизвика разнообразни симптоми, някои от които много болезнени и неприятни.

Самолечение или игнориране на състоянието може да доведе до усилване на проблема и до сериозни усложнения.

Важно е лекар да направи подробен медицински преглед, за да установи причината за възпалението и да предложи подходящо лечение.

В някои случаи може да се наложи извършване на допълнителни изследвания или консултации със специалисти, като например невролог, който да даде оценка на състоянието.

Лечение на възпален нерв - как протича

Лечението на възпален нерв зависи от причината за въпросното състояние, както и от местоположението му в тялото. Ето някои от най-честите практики:

Лечение с лекарства

Възпалените нерви често са свързани с болка и възпаление. Лекарят може да предпише аналгетици или противовъзпалителни лекарства за облекчаване на симптомите, което понякога е достатъчно за да се реши проблема;

Покой

Отдихът и ограничаването на движението в засегнатата област могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката. Много голяма част от състоянията могат да се лекуват успешно с достатъчно почивка, макар и не всички.

Физиотерапия

Упражненията за укрепване на мускулатурата и подобряване на гъвкавостта могат да бъдат предписани от лекар с цел намаляване на симптомите и възстановяване на функционалността на засегнатата област.

Лечение със стероиди

В някои случаи, лекарите могат да предпишат кортикостероиди, които имат противовъзпалителен ефект и могат да бъдат инжектирани директно в засегнатата област.

Хирургия

В случаи на сериозни проблеми или когато консервативните методи не са успешни, може да се наложи хирургическо лечение. Обикновено, това се избягва до колкото е възможно. Хирургията най-често се използва като крайно средство, но в съвременните условия, тя често може да се извърши по изключително щадяща методика и с минимални рискове.

Как да облекчим болката при възпален нерв

Облекчаването на болката при възпален нерв може да бъде постигнато с няколко метода, но важно е да се помни, че тези предложения са общи и не заменят професионална консултация с медицински специалист. 

Осигуряване на достатъчно почивка

Важното е да се осигури на засегнатата област достатъчно време за почивка, тъй като много често това е напълно достатъчно за да се реши проблемът. Избягвайте дейности, които могат да раздразнят допълнителни и да увеличат напрежението върху това място.

Топлинна терапия

Приложете топъл компрес или топла вана върху засегнатата област. Топлината може да помогне за релаксация на мускулите и облекчаване на болката. Ако възпалението е на зъб, обаче, това няма да помогне.

Лекарства

Вземете препоръчани от лекар аналгетици или противовъзпалителни лекарства. Те могат да помогнат за облекчаване на болката и за намаляване на възпалението.

Физиотерапия

Извършването на упражнения по физиотерапия, които подобряват гъвкавостта и укрепват мускулатурата, може да помогне в управлението на болката. Това е особено често използвана практика при лечението на подобен тип проблеми в областта на гърба.

Студена терапия

Ако топлината не помага, можете да опитате студена терапия с леден пакет. Студът може да помогне при облекчаването на възпалението, но не може да се приложи на всяко едно място.

Поддържане на правилна стойка

Поддържайте правилна стойка и избягвайте продължително стоене или седене в една и съща позиция.

Масаж

Извършването на деликатен масаж в засегнатата област може да помогне за отпускане на мускулите и да доведе до облекчаване на напрежението във възпаления нерв.

Ефикасни ли са обезболяващите геловете за облекчаване на възпален нерв

Геловете за мазане, които съдържат анестетици или противовъзпалителни съставки, могат да бъдат ефикасни при временното облекчаване на болката, ако се прилагат върху кожата над възпален нерв.

Тези гелове обикновено съдържат съставки като лидокаин, бензокаин или нестероидни антиинфламаторни лекарства, които могат да помогнат при облекчаването на болката и възпалението в засегнатата област.

Важно е да се обърне внимание на указанията за употреба на конкретния гел и да се следват препоръките на производителя. В случай на продължаващи или усилващи се симптоми, както и при наличие на други здравословни проблеми, е препоръчително да се консултирате с лекар.

Необходимо е да се отбележи, че геловете за мазане предоставят временно облекчение и не третират причината за възпалението на нерва.

Ето защо, за по-конкретно лечение и установяване на причината за болката, винаги е добре да се консултирате със здравен специалист.

Възпаление на нерв на зъб

Възпалението на нерв на зъб, наречено също пулпит, е състояние, при което меката тъкан в сърцевината на зъба (пулпата) се възпалява. Този проблем може да се развие поради различни причини, включително:

Кариес

Бактериите, които причиняват кариес, могат да проникнат в пулпата и да предизвикат възпаление, съпроводено със силна болка;

Травма

Удар в областта на кой да е зъб може да доведе до нарушаване на пулпата и до остро възпаление;

Зъбна инфекция

Инфекция в околните тъкани на зъба може да се разпространи към пулпата и да предизвика възпаление.

Какви са симптомите на възпален нерв на зъба

Симптомите на възпален нерв на зъб включват остра болка, чийто интензитет като цяло е доста висок, особено повишена чувствителност към топлина и студ, подуване на лицето, и в някои случаи, отделяне на гной.

Лечението на възпаление на нерв на зъб 

Лечението при възпаление на нерв на зъб включва:

Лечение на кариеса

Ако причината е зъбен кариес, той трябва да се премахне и зъбът да се пломбира или да се постави коронка;

Лекарствена терапия

Лекарят може да предпише лекарства, за да се контролира болката и инфекцията, включително с помощта на болкоуспокояващи и антибиотици;

Кореново лечение

Ако възпалението е сериозно, може да бъде необходимо да се извърши кореново лечение, при което се премахва възпалената пулпа и се почиства каналът.

Как да облекчим болката при възпален нерв на зъб

Облекчаването на болката при възпален зъбен нерв може да бъде временно и би трябвало да се консултирате със зъболекар за професионална оценка и лечение. Въпреки това, ако часът ви за зъболекар е след няколко дни, ето какво можете да направите:

Болкоуспокояващо

Вземете препоръчаните от вашия зъболекар аналгетици (може да помислите за парацетамол или ибупрофен). Използвайте ги според указанията на опаковката или препоръката на лекаря;

Студени компреси

Направете студен компрес на възпалената област за кратък период от време. Това може да помогне при облекчаване на отока и болката;

Употреба на гел за облекчаване на болката

Използването на специално създадени за зъби и венци гелове за облекчаване на болката, които съдържат локални анестетици, може да предостави временно отпускане, поне докато не посетите зъболекарския кабинет;

Не натоварвайте мястото

Докато зъбният нерв не бъде излекуван, избягвайте да дъвчете храна от тази страна;

Използване на антисептични препарати

Използвайте препарати за изплакване на устата. Те имат антисептичен ефект, за да се предотврати разрастване на инфекцията;

Избягване на студени и горещи напитки

Избягвайте студени и горещи напитки, които могат да усилват чувствителността и болката в мястото.