Цените на петрола се стабилизираха в азиатската търговия в понеделник, докато инвеститорите търсеха информация от по-широките финансови пазари, след като коментарите на руския президент Владимир Путин през уикенда засилиха геополитическото напрежение в Европа.

Фючърсите върху сорта Брент останаха без промяна на ниво от 74,99 долара за барел, след като достигнаха най-високата си стойност за сесията от 75,64 долара. Американският суров петрол West Texas Intermediate се търгуваше на цена от 69,29 долара за барел, с 3 цента по-висока, след като по-рано през сесията поскъпна до 69,92 долара.

Цените на брента – отново нагоре

Брентът поскъпна с 2,8% през миналата седмица, докато WTI отскочи с 3,8%, след като тревогите в банковия сектор намаляха.

Петролните пазари следят отблизо настроенията на финансовите пазари, докато фундаменталните данни за петрола остават на заден план, заяви Вандана Хари, основателка на доставчика на анализи за петролния пазар Vanda Insights, цитиран от Ройтерс.

„Очаквайте повечето ценови движения при фючърсите върху сорт Брент и WTI да се случат в часовете на търговията в Европа и САЩ, белязани от голяма вътрешнодневна волатилност", каза Хари.

„Силно възстановяване не се очаква, докато (банковата) криза не се разсее напълно, което може да отнеме дни, ако не и седмици", добави тя.

В понеделник доларът беше стабилен, докато инвеститорите оценяваха действията на регулаторните органи за овладяване на безпокойството в световната банкова система.

Доларът и влиянието му върху войната

По-силният долар оскъпява деноминираните в долари стоки за притежателите на други валути и обикновено намалява търсенето на петрол.

Цените получиха известна подкрепа от коментарите на президента Владимир Путин, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, което ескалира геополитическото напрежение в Европа заради Украйна.

В неделя НАТО разкритикува Путин за плана, наричащ го негова „опасна и безотговорна" ядрена реторика.

В петък заместник министър-председателят на Русия Александър Новак заяви, че Москва е много близо до постигането на целта си за намаляване на добива на суров петрол с 500 хил. барела на ден до около 9,5 млн. барела.

Държанието на петрола на международните пазари

Петролът е напът да претърпи най-силния си спад през първото тримесечие от 2020 г. насам, тъй като потенциалната рецесия в САЩ, стачките във Франция и устойчивият руски добив оказват влияние върху перспективите. Възможно е понижението все още да не е приключило, като JPMorgan Chase & Co. прогнозира, че в близко бъдеще цената на сорта Брент може да премине под 60 долара за барел.