С настъпването на пролетта и лятото нямаме търпение да се втурнем към планините и поляните, но не трябва да подценяваме опасностите, които крият те. Именно разходката по тези места най-често може да ни изложи на риск от ухапване от кърлеж.

Кърлежите са малки паякообразни, които са известни с ухапванията си и със способността си да пренасят опасни за човека болести. Те се спотайват в тревисти и гористи местности и много обичат да се прикрепват към козината на домашни животни. Така и най-често може да ги вкараме в дома си.

Хората не са застраховани от кръвожадните кърлежи. Те също се прикрепят към кожата на хората и е възможно да пренесат в човешкия организъм редица опасни заболявания чрез кръвта.

Съветваме ви винаги след като сте били на разходка в парк или гориста местност да проверявате себе си, децата си и домашните любимци за наличието на кърлежи. Обикновено около местности в градовете се извършва дезинфекция против кърлежи с настъпването на топлите дни. Въпреки това не трябва да вярвате сляпо, че щом е пръскано против насекомите сте напълно защитени от техните нападения.

Как изглеждат кърлежите

Кърлежите представляват малки паякообразни паразити от подклас акари. Има различни по големина кърлежи, като най-малките са почти незабележими с размери колкото главата на карфица, а най-големите достигат до размер на гумичка за триене.

Тези паякообразни паразити имат 8 крака и най-често са кафяви на цвят. Акарите от този вид обитават горски или тревисто-храстови местности и много обичат влажните условия.

По кои части на тялото най-често хапят кърлежите

Кърлежите често се хапят на места от тялото, където кожата е по-тънка кожа и мека. Това са гърдите, подмишниците, краката, вътрешната страна на бедрата и областта на шията и врата. Тези паразити обичат да смучат кръв от топлите и влажни зони по тялото.

Кърлежите обикновено остават закрепени за тялото след извършването на ухапване. Именно след като откритите кърлеж по тялото си може да разберете дали сте ухапани. Не е задължително ако имате прикрепен кърлеж по тялото, той вече да ви е ухапал. Отново ви съветваме да проверявате кожата си периодични, когато се разхождате в гористи местности и паркове.

Как да разпознаем кърлеж в кожата

В повечето случаи дори няма да усетите ухапването от кърлеж. Това прави намирането на паразите още по-трудна задача. Максимално кърлежът може да остане прикрепен към вашето тяло за 10 дни, през които смуче кръвта ви. След този период, обикновено паразита сам пада. Важно е веднага да се свържете с лекар щом откриете кърлеж по тялото си.

А ето как да разпознаем кърлеж в кожата. Колкото повече кръв изсмуква паразите от кожата ви, толкова по-голям става на размери. Така те започват лесно да се забелязват по тялото. Тези паразити захапват едно място и не се местят по кожата.

Ухапванията не оставят физически белези, което ги прави още по-трудни за откриване. В някои случаи може ухапванията да приличат на ухапвания от комар и да изглеждат като червени или бели петна по кожата. При някои ухапвания се наблюдава по-тъмен цвят на централната точка.

Как да разпознаем кърлеж в кожата – симптоми

Има няколко симптома, които издават наличието на кърлеж по кожата. Ако без никакви други причини усетите гадене, слабост, умора или вдигнете високо температура, то най-добре да прегледате тялото си внимателно за наличие на кърлеж и да се свържете с вашия лекар.

Ето още няколко симптоми, за които да внимавате:

  • Обриви по тялото;
  • Висока температура без да сте болни;
  • Главоболие;
  • Гадене;
  • Мускулни болки;
  • Подуване на лимфните възли;
  • Схващане в ставите или в областта на врата;
  • Червени или безцветни петна около мястото, на което сте намерили кърлежа.

Какви мерки да вземете при ухапване на кърлеж

Щом намерите кърлеж по тялото си трябва веднага да вземете мерки за неговото отстраняване. Никога обаче не правете това сами. Важно е кърлежа да бъде отстранен правилно, по бърз и чист начин, за да се намалее вероятността от развитието на инфекция.

Ако намерите кърлеж трябва да се свържете с вашия лекар или да отидете в спешното. Много хора пробват сами да извадят кърлежа и дори да успеят има възможност част от паразита да остане в кожата ви, което да доведе до по-сериозна инфекция.

Ако има налично ухапване лекарят трябва да назначи лечени според вида на кърлежа и ухапването. Мястото на ухапването трябва да бъде добре дезинфекцирано. Зоната на ухапването трябва да се следи за период около 6 седмици.

Рискове и опасности при ухапване от кърлеж

Паразитите, в това число и кърлежите са преносители на болести между хора и животни. Те прехвърлят бактерии и вируси от кръвта на животните към кръвта на хората. Не всички ухапвания от кърлежи водят до заболявания, но все пак крият някои рискове.

В редки случаи се случва ухапване от паразита да доведе до животозастрашаващо заболяване. Въпреки това, има някои опасни болести, които са причинени от ухапвания на кърлежи. Това са лаймска болест, анаплазмоза, бебезиоза, петниста треска.

Как да се предпазим

Съветваме ви винаги, когато се разхождате в тревисти и гористи местности извън града да носите дълги дрехи, които покриват кожата ви. Използвайте също така репеленти против насекоми и винаги поверявайте кожата си след като сте били в гората.