Румъния е държава, разположена в Югоизточна Европа и е една от граничещите държави с България. България граничи с Румъния на север, а тази непосредствена близост я прави желана дестинация за почивка или кратко посещение, особено от хората, живеещи в населените места около границата.

Румъния привлича толкова туристи и посетители целогодишно, заради богатата си история, красивата природа и културните богатства, на които може да се насладите. Историята на държавата е наситена с множество събития и минава през различни периоди, от които са останали следи. От древните тракийски цивилизации до Римската империя, оставила значителен отпечатък след себе си. Историята на Румъния, богата на събития и културни влияния е направила държавата това, което е днес.  

В културно отношение, Румъния също предлага много на туристите. От народните обичаи и традиции до литературата и изкуството. Музеите, предлагащи да се докоснете до културата са забележителни, а фолклорните песни танци, могат да се гледат на много събития.

Храната в Румъния също си заслужава, защото е автентична и традиционна. Колкото е близка до нашите автентични кулинарни специалитети, толкова е и различна. В Румъния може да опитате уникални ястия, сред които – точитура, представляващо традиционно ястие с месо, приготвяно за Коледа, паска (румънски десерт) и традиционната румънска закуска.

За природата на държавата също има какво да се каже. Разнообразната природа и забележителности са просто вълшебни. Планинските върхове на Карпатите, гъстите гори, чистите езера дават възможност за неповторима разходка сред незабравими природни пейзажи. А черноморското крайбрежие е идеално за лятната ви почивка.

Забележителностите в страната са изключително много, разнообразната култура, историческо наследство и природни забележителности дават възможности на туристите да посетят незабравими места. Всеки може да си намери преживяване по вкуса си с посещението на Румъния. Ако скоро ви предстои пътуване до там и се чудите какво да посетите, ние ще ви помогнем.

В тази статия сме събрали някои от най-интерресните и уникални забележителности в района, с които да оползотворите почивката си и да се докоснете до уникалните места, с които Румъния изумява хиляди туристи.  

Най-популярните забележителности в Румъния  

Когато чуете Румъния и се говори за забележителности, най-вероятно в съзнанието ви изникват някои от по-популярните забележителности, които много хора знаят, без значение дали са ходили или не. След тях са Замъка на Дракула, историческите градове Сибиу и Брашов и румънската столица – град Букурещ, в който има много възможности да се насладите на култура и история.

Но освен тях, в Румъния е пълно с много други забележителности, замъци, места за разходка и отдих и сгради с обществено значение, които да разгледате. Ще ви опишем по-подробно тези места, за да знаете къде отивате и защо тези забележителности  са толкова интересни.

Замъкът на Дракула

Една от най-известните забележителност в Румъния е именно този популярен замък. Той се намира в село Бран,  на 30 км от град Брашов и е построен през 14 век от жителите на града, събирали собствени средства за целта. Участието на жителите на града в строежа му, било с цел дас се освободят от данъци в хазната на Румъния. Замъкът е подарен по-късно през 1920 г на румънската кралица Мария, затова там могат да се разгледат много предмети, събрани от нея.

Замъкът Бран макар да няма общо в фигурата граф Дракула – вампирът, е мястото, където се ражда историята за него. Смята се, че в замъка е отсядал Влад Цепеш – Дракула, по врем е на походите си. Влад Цепеш е владетел на Влашко, управлявал през 15 век. Легендата разказва, че в този знаменит замък, владетелят е измъчвал турските си врагове в подземията.

Замъка е построен на върха на скала, което прави видът му още по-мистичен и привлекателен. Вътре има тайнствен лабиринт от коридори и зали, а във вътрешния двор има кладенец, привличащ вниманието на туристите. Смята сe, че кладенецът води до тайно подземие.

Мистериите около граф Дракула са много и легенди и истории не липсват. Влад Цепеш получава името си „Дракула“ от баща си по рождение. Животът на този владетел е обвит в мистерия, което прави всичко за него изключително любопитно. Знае се, че се разпореждал с неверниците по изключително жесток начин, като ги убивал и набучвал на кол.

Замъкът става известен като „Замъка на Дракула“ преди около тридесет години, когато хилядите туристи, посещаващи го започват да развиват историите за вампира граф Дракула. Множеството тайни входове, лабиринти и подземия го правят още по-интертесен. Днес замъкът е след най-ценните паметници на Румъния и се е превърнал в музей, символ на история, изкуство и мистериозност.

Замъкът Пелеш

Замъкът Пелеш също е един от популярните замъци в Румъния, привличащ с историята си и невероятната си архитектура. Той е построен от крал Карол I, първият румънски крал. Той много харесал местността и целта му била там да си построи лятна резиденция. По дизайн и функция всъщност е дворец, макар да го наричаме замък. Той е и една от най-значимите сгради в цяла Европа от втората половина на 19-ти век, в исторически и културен план.

Наричат го “Перлата на Карпатите” и е една от най-значимите сгради по пътя за Трансилвания. Замъкът е огромен, направен в алпийски стил, включващ италиански и немски елементи на дизайна.

Централната му кула е висока 66 метра и пределено си заслужава да разгледате замъка както вътре, тека и отвън. Вътре може да разгледате огромен брой стаи, с масивни декорации, колекции от оръжия и да видите известния подвижен стъклен таван, задвижван от електродвигател, който бил изумителен за времето си. Вътре в замъка може да се насладите за уникален дизайн, всичко е изпипано до най-малкия детайл и е забележително.

Замъкът се намира в планинска среда, а градините с тераси и скулптори около него са приказни и уникални. Около него по молба на краля са построени пътеки, минаващи през най-красивите части на гората.

 

Столицата Букурещ

Столицата на Румъния, Букурещ е място което има какво да предложи на туристите. Съчетава модерен градски живот с история и култура. Там можете да се разходите в много приятни , чисти паркове, да хапнете традиционни ястия, да разгледате музеи.

Можете да видите и Палатата на Парламента, считащ се за втората по големи административна сграда вя света, след  Пентагона. В Букурещ се намира и известния Музея на Селата, където можете дас научите повече за бита, културата и особеностите на румънските села.

Трансфъгърашкото шосе

Това шосе е най-високият път в Румъния, а най-високата точка от шосето е 2034 м. То построено по заповед на Николае Чаушеску в периода 1970-1974 г и целяло да служи за военни цели. Всъщност това място е трябвало да защити Румъния от евентуално нахлуване на съветски войски след инвазията в Чехословакия от силите на Варшавския договор.

Било е важно да се направи бърз достъп за войски и военна техника в района. Шосето пресича Карпатите и съединява областите Влахия и Построено и цели лесното прекосяване на Южните Карпати. Днес, шосето е една природна забележителност, даваща възможност за приятна разходка и наслада за очите.

То е едно от най-красивите места в света и предлага възможност и за колоездене и каране на спортен автомобил. Докато преминавате по него, можете да се насладите на красив път, зелени пространства, водопади и реки.

Подходящо място за посещение от всеки любители на разходките сред природата и чистия въздух.

Бъля

Бъля е ледниково езеро от циркус, в района на Фъгърашките планини, окръг Сибиу. Неговата надморска височина е2040 м, с дължина 360 м, широчина 190 м и дълбочина 11,35 м. Може да стигнете до него с автомобил, преминавайки по другата прекрасна местност - Трансфъгърашкото шосе ли с кабинков лифт.

На брега на езерото е открит  първият леден хотел в Източна Европа през 2006 г. - във формата на иглу. Хотелът побира до 16 души и е интересно място за ново преживяване. Езерото е красиво място за отдих и наслаждаване на природата. Идеално за семейни разходки и игри.

Това са само малко част от забележителностите, които можете да разгледате в Румъния. Страната е вдъхновяваща дестинация, предлагаща много преживявания. Във всеки град на Румъния можете да намерите култура, място за разходка и да се насладите на традициите. Замъците са много, а паркове и природни местности не липсват. Всичко това прави държавата толкова предпочитана за почивка от български туристи, търсещи нови приключения.