Тази сутрин, след като нахлух в офис сградата и тръгнах да бързам нагоре по стълбите, портиера ме догони, за да ме почерпи за именния си ден. Благодарих му без да се замислям кой ден е и за какъв точно празник става дума.

Само след няколко минути получих прозрение. Днес е Никулден, но това, което ме разтърси беше осъзнаването, че днес е 6 декември. Шест дни са минали от началото на последния месец на годината. Минали са 11 месеца и 6 дни от 2023.

Остават само 25 дни от тази година и нека си го признаем – ще минат като няколко мига. Без да усетя отново беше дошло „онова време от годината“. Декември месец е един от най-вълшебните месеци, поне се предполага, че трябва да е такъв.

Коледа наближава, градът е украсен с бляскащи светлини, навсякъде звучи коледна музика за настроение. Защо обаче настроението липсва?

Цялата суматоха около края на годината създава напрежение, вместо вълнение. Какво свършихме през тази година? Какво остава още да се свърши? Къде ще празнуваме Нова година? Ще пътуваме ли за празниците? Какви подаръци да купим? Ще но стигне ли бюджета?

Всички тези въпроси преминават през главите ни като коли на картинг писта, които оставят само шума след себе си.

Има ли начин да се справим с напрежението, което най-вълшебният месец ни носи? Може би. Ето няколко практически съвета как да го направим.

Минимализиране на очакванията

За хората, които от много време не живеят в родния си град, празниците са вълшебно време, през което се прибират в у дома, където ще могат да се отдадат на мечтана почивка, а всички роднини ще ги обгрижват и ще им се радват. Тези фантазии много често си остават неоправдани очаквания, поради простата причина, че семейните събирания са свързани с всичко друго, но не и с почивка и спокойствие.

Минимизирането на очакванията е техника, която може да ни спаси от много разочарования не само през празничния период. Целия декември месец е изпълнен с празненства, било то именни дни, събирания с колеги или други събития, за които се вълнуваме.

Ако обаче погледнем трезво на всяко предстоящо събитие ще си дадем сметка, че нито едно от тях не е толкова специално. Въпреки това, ако не поставяме големи очаквания, вероятността, което и да е празненство да се превърне в най-добрата вечер за годината е по-голяма.

Правилно разпределяне на бюджета

И най-добрите математици едва ли могат да измислят формула, с която да разпределим декемврийския бюджет така, че да ни стигне. Имам някои умни приятели, които започнаха с купуването на подаръци още през октомври. Уви, не съм от тези предвидливи хора.

Месец декември е свързан с много разходи не само за подаръци, но и за куверти за коледни банкети, празнуване на Нова година, пътувания и какво ли още не. Може би ще прозвучи клиширано, но системата на приоритизиране работи безотказно и тук.

Ако имате FOMO е много вероятно да искате да сте навсякъде, да не искате да изпуснете нито един банкет, празненство, покана за коледно събиране, виждане с приятели. Ще ви разочаровам, но нито енергията, нито парите ще ви стигнат за това.

Решението е да периодизирате:

  • хората, с които искате да бъдете;
  • събитията, които ще ви е приятно да посетите;
  • местата, до които искате да пътувате;
  • подаръците, които искате да купите.

Отделете време за почивка

Безспорно декември е петъка на годината. Празненства и събития дебнат от всякъде. Фирмени партита, коледна почерпка във фитнеса, 8-декември, Никулден, Коледа и още какво ли не. И всичко това в комплект с приключване на работната година, опити за спазване на крайни срокове, последни работни срещи за годината. А кога ще остане време за почивка?

Всеки има нужда от презареждане на батериите. Важно е да знаете кога да спрете. Да си кажете стига, днес ще остана вкъщи и ще мързелувам без да се чувствам виновен за това. Краят на годината е, не е края на света.

Нова година е просто поредната дата в календара

През последните години все по-малко се вълнувам за Новогодишната вечер. Ако съпоставим времето, в което се подготвяме за Нова година спрямо времето, в което всъщност празнуваме, няма да се получи равностойно съотношение.

От няколко години насам се заемам с организацията на Новогодишната вечер, която преминава в чистене, готвене, подготовка на мястото, подреждане на масата, сервиране, обслужване на гостите. Вече не свързвам Нова година с празненстава, а с трескави приготовления и притеснения дали всичко ще мине по план.

Струва ли си това? Разбира се, че не. Това е поредната дата в календара, която искаме или не, всяка следваща година идва по-бързо от колкото сме очаквали. Стрелките на часовника ще удрят 12 часа с или без да сме приготвили 3 баници, 2 килограма руска салата и сарми за всички гости. Take it easy!

Равносметката - не всичко е на всяка цена

В края на всяка година ни обземат мисли за нещата, които са се случили или не са се случили през изминалите 365 дни. Какво постигнахме? Какво още остана да се направи? Бяхме ли щастливи? Какво ни липсваше?

Дори и най-големите стоици и непукисти си позволяват да се отдадат на размисъл и да оценят предходната година. Равносметката за всеки е различна, за всеки поставя нови въпроси, по които да работи следващата година, но изводът много често е общ за повечето хора – не всичко е на всяка цена.