Едва ли познавате човек, който да не обича да си похапва вкусна пица и да не се изкушава от този италиански кулинарен шедьовър. Пицата е едно от най-разпространените традиционни ястия по света. В някои култури тя се смята за бързо хранене, но италианците я възвеличават в култ.
Пицата е създадена в Италия, а първа сред любимите тестени изделия е пица Маргарита. В началото тя е просто едно тестено платно покрито с различни съставки. Налични са сведения още от древността, че хората пребивавали по тези земи са се хранели с подобна храна.
И така до 16 век, когато пицата придобива днешната си слава. В Неапол хлебното тесто започва да се разпространява бързо и да привлича вниманието със своя вкус и лесно приготвяне. През 16 век в известният италиански град е създадена пицата Маргарита. Едно нововъведение дава началото на една от най-разпознаваните италиански храни днес.
Именно тогава се създават фурни на дърва, в които тестото се пече на висока температура. Това позволява получаването на хрупкава коричка и мека среда. Първата пица направена по този начин е наречена Маргарита в чест на кралицата Маргарита Савойска. Основните и съставки и до днес включват моцарела, доматен сос, босилек. Тези продукти символизират цветовете на италианското знаме.
До 19-век пицата си остава разпространена само в Италия и някои други части на стария континент. По време на този период италиански емигранти пренасят пицата в Америка. Още няколко години ще минат докато именно този кулинарен шедьовър се превърне в любима бърза храна на американците.
Рецепта за италианска пица
Хлебното тесто с добавено към него различни съставки се разпространява из света. Съществуват много вариации на пицата. Днес много италианци дори се възмущават на някои от тях. Ако пожелаете може да избягате от традиционните рецепти и да опитате пица с ананас, риба или морски дарове.
Ако обаче сте почитатели на истинската италианска пица и искате да се научите да я приготвят сами у вас, ви представяме една лесна рецепта. Тайната на истинския италиански вкус се крие в основата на тестото за пица.
То е ключът към приготвянето на традиционна пица по италиански образец. Както вече споменахме италианското тесто е тънко в средата, а коричката му е изпъкнала и хрупкава.
За приготвяне на перфектното тесто ви трябват следните съставки:
- 500 грама брашно;
- 7 грама суха мая;
- 1 чаена лъжица сол;
- 300 мл топла вода;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 чаена лъжица вода.
След като си набавите тези продукти може да пристъпите към начина на приготвяне.
Как да приготвите тесто за пица в италиански стил
В голяма купа смесете наличните брашно, сол, захар и мая. Към получената смес добавете топла вода и зехтин. Разбъркайте добре с помощта на лъжица докато получите меко тесто. Подгответе си повърхност за месена, като на нея сложите малко брашно. Месете тестото около 5-10 минути. Целта е да се получи гладка и еластична смес.
След като това стане върнете тестото в купата и я покрийте с кърпа. Оставете тестото да втаса за 1 час на сухо и топло място. Разделете тестото на няколко парчета и от тях оформете тънки и кръгли пици.
Поставете пиците в подходящата тава и върху тях наредете любимите си съставки. Печете тестото в предварително загрята фурна на 230 градуса за около 10-12 минути до получаване на златиста и хрупкава коричка.
Рецепта за неаполитанска Маргарита
Набавете си нужните продукти:
- Тесто за пица;
- Доматено пюре и нарязани домати;
- Моцарела;
- Босилек;
- Сол;
- Маслинова паста.
Поставете тестото върху тава за печене и върху него разпределете доматеното пюре или нарязани домати. Нарежете моцарелата на тънки парчета и ги поставете също равномерно върху пицата. Добавете сол за вкус. Изпечете пицата и върху нея поставете пресен босилек. Ако искате може да добавите малко маслинова паста за вкус.