Група за защита на правата на животните не успя да принуди Google да направи повече, за да не допуска видеоклипове с насилие над животни в своята стрийминг платформа YouTube, предава Bloomberg.

Google на Alphabet Inc. е защитена от федерален закон, раздел 230 от Закона за защита на комуникациите, който предпазва интернет платформите от съдебни дела, основани на съдържание, публикувано от техните потребители, заяви съдията от Върховния съд на Санта Клара Сунил Р. Кулкарни в предварително решение в сряда.

Групата Lady Freethinker подаде иск миналата година, обвинявайки Google, че печели от видеоклипове с насилие над животни, като поставя реклами заедно с тях. Някои от обидните видеоклипове, цитирани от групата, включват питони, които нападат кученца.

Настояванията на Lady Freethinker към платформата за видео

В иска, подаден в Калифорнийския върховен съд, се твърди, че YouTube не е предприел действия, след като Lady Freethinker многократно е отбелязвала видеоклипове с насилие над животни. The Times съобщава, че Lady Freethinker твърди, че е настоявала да се предприемат действия в продължение на 18 месеца и е предоставила на YouTube като примери 146 канала с нарушения и повече от 2000 видеоклипа с нарушения, които са били гледани 1,2 милиарда пъти – като 70% от тях са останали активни.

Според Lady Freethinker, допускайки видеоклиповете в платформата си, Google е нарушила федералния закон, който забранява изобразяването на жестокост към животни.

„В раздел 230 ясно се посочва, че "не може да бъде предявявано никакво основание за иск и не може да бъде налагана никаква отговорност по силата на щатски или местен закон, който е несъвместим с този раздел", пише съдията.

Кога ще започне свалянето на съдържание

Youtube възнамерява да предприема действия спрямо видеоклиповете, които съдържат дезинформация за абортите, и да премахне видеоклипове, които се смятат за опасни, предава Bloomberg.

Мрежата за споделяне на видеа ще започне да сваля съдържание, което пропагандира опасни методи за аборт или неверни твърдения за безопасността на процедурата в отговор на опасенията на защитници на правата на човека за разпространението на дезинформация в условията на намаляване на достъпа до аборти в САЩ.

Изключително популярният сайт за видео, който е част от Google на Alphabet Inc., заяви в четвъртък, че ще следва насоките на здравните органи при прилагането на тази политика, като през следващите няколко седмици „ще увеличи прилагането". Примери за съдържание, което ще бъде премахвано съгласно тази политика, са инструкции за аборт в домашни условия, които се отклоняват от насоките на здравните органи, и неверни твърдения, че абортът често води до безплодие или рак, заявиха от YouTube.