Новият главен изпълнителен директор на Intel Corp. заяви, че глобалният недостиг на чипове може да продължи още две години, в момент, в който американският гигант отчита по-слаби тримесечни приходи.

Пат Гелсингер заяви ще, че ограниченията в доставките, които са засягали някои сектори от световната икономика месеци, ще продължат, докато не се появи повече капацитет, за да отговори на търсенето на чипове за всичко – от автомобили до електроника.

„Ще отнеме известно време, докато хората могат да изкарат повече капацитет“, каза той в интервю за Wall Street Journal.

Защо се случват сътресенията в този бранш

„Просто е така, когато строиш нови фабрики.“, посочи той.

Глобалният недостиг на чипове наруши производството в различни сектори, което доведе до временно спиране на дейността в автомобилните фабрики и до намалено предлагане на артикули, като компютри и някои уреди.

Компаниите за чипове се затрудняват да помогнат за преодоляване на недостига.

Този месец Белият дом организира срещи с ръководители на компаниите за чипове и от други индустрии, за да помогне да се определи какви действия трябва да се предприемат, за да се справи светът с недостига и да се укрепи местната индустрия за производство на чипове.

Президентът Джо Байдън по-рано обеща да реши проблема с недостига на чипове и включи 50 милиарда долара за полупроводниковата индустрия в своя обширен пакет за разходи за инфраструктура.

„Инвестициите, необходими в този мащаб, са огромни.“, казва Гелсингер.

Главният изпълнителен директор, който пое поста от февруари, също така се ангажира да предостави бързо някои производствени мощности, за да помогне за облекчаване на недостига на чипове.

Гелсингер, който ускорява усилията за преориентирането на компанията, каза, че прогнозите за продажби от 77 млрд. долара за тази година, с 500 милиона долара по-високи от очакваните, са „ръководство за ограничаване на предлагането“ за годината.

Intel заяви още в четвъртък, че продажбите през първото тримесечие са намалели с 1% до 19,7 млрд. долара, надминавайки прогнозите на Wall Street. Нетната печалба, с включване на еднократни разходи за правно споразумение, възлиза на 3,4 милиарда долара.

С изключване на предстоящата продажба на своя бизнес с памет и други елементи, Intel заяви, че приходите са 18,6 милиарда долара, а нетната печалба е 5,7 милиарда долара. В следборсовата търговия книжата поевтиняха с около 3%.

Този месец Гелсингер изложи амбициозна стратегия за Intel да го превърне в основен производител на чипове по договорни отношения, в допълнение към производството на чипове. Планът включва ангажимент за разходи за 20 милиарда долара за изграждане на две нови фабрики Аризона.

„Това е ключова година за Intel.“, каза още той в четвъртък.

Спадът на продажбите на Intel се случва въпреки засиленото търсене на чипове. Вивек Аря, анализатор на индустрията в Bank of America, заяви преди публикуването на резултатите на Intel, че компанията се възпира от няколко фактора.

Сред тях са, че нарастването на търсенето на персонални компютри е съсредоточено главно върху устройства от по-нисък клас, като Chromebook, докато Apple Inc. се отказа от чиповете на Intel за сметка на своя проект за чипове за някои от продуктите си.

И след мащабните разходи за центрове за данни през 2020 г. разходите тази година се очаква да напредват с по-бавни темпове, казва той.

Гелсингер се опитва да възстанови компания, която претърпя многократни неуспехи при създаването на най-модерния си чип и загуби позиции за сметка на азиатските конкуренти. През миналия месец Гелсингер заяви, че компанията е постигнала напредък при производството на най-новите си чипове, въпреки че анализаторите искат повече подробности.

Intel също заяви, че ще увеличи изнасянето на част от производството на чипове, за да поддържа темпа.

Кои конкуренти са най-опасни за Intel

Компанията се сблъсква с повишена конкуренция. Nvidia Corp., която през миналата година изпревари Intel като най-ценната американска компания за чипове, и Advanced Micro Devices Inc. печелят все по-големи пазарни дялове.

Nvidia заяви през този месец, че ще започне да продава централни процесори за центрове за данни, пазар, на който Intel отдавна доминира. А този месец Intel представи подобрен чип за център за данни.

Гелсингер каза, че въпреки че прогнозира по-бавен ръст на продажбите от своите конкуренти, Intel има за цел да възвърне загубените позиции.

„Искаме да спечелим пазарен дял“, каза той.

Intel е реализирала продажби за 5,6 милиарда долара в бизнеса с центрове за данни, не отговаряйки на очакванията на анализаторите за 5,9 милиарда долара. Рентабилността на този бизнес е била засегната от разходи за научноизследователска и развойна дейност, както и разходи, свързани с увеличаване на производството на нови чипове.

Приходите в сегмента, включващ чипове за лаптопи, са се увеличили с повече от 8% до 10,6 милиарда долара, стимулирани от бума на дистанционното обучение и работата от дома по време на пандемията.

„Не виждаме признаци на забавяне на търсенето на компютри“ – заяви изпълнителният директор.

Усилията на Intel да се превърне в производител на чипове на договорни отношения, също не са без препятствия. Компанията се е опитвала да пробие на този пазар и преди, с малък успех.

През това време неговите главни конкуренти, Taiwan Semiconductor и Samsung Electronics, подготвят свои собствени разходни планове за разширяване. Планове, които ще възлязат на много милиарди.

TSMC повиши през миналата седмица своя план за капиталови разходи за тази година до 30 милиарда долара, като вдигна прогнозата си за продажбите. Samsung е заделила 116 милиарда долара за инвестиции до 2030 г. за диверсификация на производството на чипове.