Пожелавам си избирателната активност да продължи да пада до нови дъна и да влезе закон за нелегитимност на избори, ако няма минимален процент активност (не бе, за референдуми има - а за избори няма праг)...ще трябва да ме мотивирате да гласувам, а не да ми въвеждате задължителни тъпотии, защото това е право, не задължение...задължение е да си платя данъците...не да гласувам - това е право...

Нека стигнем до там, че само 15-20% гласуват...ей такива като тея хубостници от видеото - видни европейски активисти :D Да видим как партия се води победител с под 5% от имащите право на глас...

Загубата за народа

500 000 българи са престъпници или поне съучастници. Те нямат проблем някой да краде, ако има и за тях - това е. 1/3 от гласувалите на тези избори не виждат нищо ненормално да имаш частен асансьор на преференциални цени след конфликт на интереси, нямат проблем с къщите за гости, с постоянните ремонти на ремонта и контрол на контрола, незаконните постройки на антикорупционната комисия, покупките на "зелено" на правосъдния министър, демографската катастрофа в страната и всички други проблеми на българската реалност...за тях това е приемлива цена.

Те явно са по-скоро склонни да премълчат престъпление, ако имат дял. 9 оставки, но нито един обвиняем - това е еманация на „адаптирай се или емигрирай“, а явно се адаптират тези, които нямат проблем с това да знаят, че нещо е престъпление, но да нямат проблем с премълчаването на обективната истина.

Чрез политиката и избора на ГЕРБ отвращението от политическата класа в страната продължава да градира и това влачи всички партии надолу. Мисля е излишно за нормален човек да се обяснява, че Борисов използва положението си, за да агитира за изборите, защото обикаляше той, а не никому неизвестната калинка Габриел. Това потвърждава категорично тезата, че ГЕРБ е мъртъв без Борисов.

Загуба за ГЕРБ

Електората на ГЕРБ продължава да стагнира и партията отново губи гласове спрямо предишните избори (това е обект на анализ в една друга статия). В случая около 100 000 души спрямо предишния евровот.

Между другото някой може ли да каже 1 нещо, което водача на листата на ГЕРБ - Мария Габриел е направила за 4 години "работа"? Аз знам само, че е открила 1 симпозиум по опрашване на пчелите (не се бъзикам - проверете) и е пуснала безплатен Wi-Fi в Сапарева Баня (това е нещото, което екипа се сети, че ги питах). В контекста на резултатите в ЕС - ние ще вървим към изолация, защото бяхме с предишните, а сега ще бъде асоциирани с тях след като ЕП се промени.

Загуба за БСП

Електората на БСП очевидно е много далеч от усещането за принадлежност към Европа. На практика България не успя да реши нито един от европейските си проблеми - нито Шенген, нито Еврозона, нито двойните стандарти при храните, пакетът Мобилност 1 и на практика повечето продукти от прахове за пране до памперси.

Резонно мисля, че гласуващите за БСП не виждат смисъл в това кой да пратят, защото резултати до момента, без значение кой е там (дали техни или други), няма. Нинова ще трябва да бори вътрешната опозиция като Гергов в Пловдив например - за която е повече от удобно да хвърлят офицер, но да вземат главата на царицата.

Нека не забравяме, че вътрешната опозиция беше съгласна да прави коалиция с ГЕРБ и за нея загубата на Нинова е приемлива цена за отстраняването й. Публичен факт е, че Нинова реформира БСП в голяма степен и ще цитирам една водеща медия "...вече е престижно да се гласува за БСП", защото хората казват, че са гласували за тях, дори когато не са го направили (разликата е 400 000 души).

Загуба за ДПС

ДОСТ продължава да пие кръв от ДПС, въпреки безобразното поведение на Местан, след като заради него загина бебе. Турция явно натиска отзаде за ДОСТ и те продължават да разколебават ситуацията.

Разбира се масовата миграция от махалите към Германия, Австрия, Франция, Бенелюкс също оказва влияние на резултата, но и тук загубата е около 100 000 души. Безличността на листите обаче е повече от очевидна - тук няма личности, има Ахмед Доган.

Загуба за ВМРО

Колкото и да си мислят, че са едни от 2-та победители (заедно с ДБ), политическите патриоти (моля да не се бърка с патриоти) всъщност продължават да изразходват агресивно политическия си капитал, а насреща не предоставят нищо.

Пиковете и спадовете на ВМРО през годините са повече от очевидни, защото след силен резултат те изчезват - просто не оправдават доверието към себе си и два пъти не става да говорят едно и също и да не правят нищо, та регулярно биват наказвани и историята го е потвърдила.

Използваха мажоритарните стремежи на народа и адаптираха PR-a си, а и Джамбазки реално беше най-силният кандидат от листите на партиите, защото е добре познат както у нас, така и в ЕС (тука отстъпва на Станишев, но той се издъни в България зверски), и умее да яхва вълни още от времето на АКТА, когато по една случайно си вървях зад него в протеста, за да чуя това-онова ;)

Загуба за Демократична България

Едно от най-забавните неща, които прочетох е, че там бил най-умният електорат, защото видиш ли, бил съставен от висшисти. Както знаете българските висши училища бълват кадри за НАСА, ЕСА и CERN...а чакай - бълват сервитьорки и магазинери. С оглед състоянието на образованието - това е направо безумно сравнение.

Иначе ДБ обраха контра вота срещу СДС, които гледаха мача от скамейката на ГЕРБ. Именно това им помогна да се разграничат от ГЕРБ и компания и да се предефинират като автентично дясно, а там в момента не останаха играчи - нормално е да получат някой друг пас, а в случая просто нямаха реална конкуренция в дясно, колкото и безумно да е това твърдение за партия, която подкрепя либерални идеи като ЛГБТИ парадите и фашизма на различните.

Защо е загуба ли - гласуващите не са подкрепили ДБ заради делата им, а както всичко в Прехода, за да не дойде друг т.е. не защото направихме нещо, а за да не направят другите нещо лошо - ако това е реформаторско мислене, за каквото масово се бие тъпана в "дясно" у нас - пардон, явно нищо не разбирам.

Загуба за Воля

Марешки похарчи един камион с пари за кампания и дори докара Льо Пен в България. Накрая обаче се оказа, че не може да излезе от образа си на мутра, колкото и да обяснява за евтини хапчета и евтина нафта. Признавам му делата, но историята ще е неговият кръст, а тоя кръст никога не олеква.

Никой не очакваше толкова слаб резултат от него, което идва да покаже, че българите не харесват особено много и делата т.е. отново стигаме до максимата, че никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая и точно това не можа да пребори Марешки, колкото и да обещаваше, докато се аргументираше с делата си чрез своя бизнес.

Загуба за Атака

Безличността на Атака беше подчертана на изборите и на практика партията на Волен Сидеров вече не може да се откачи от Борисов. Тя се претопи в масовката на властта и това ще я извади от политиката вероятно в рамките на 4-5 години, освен, ако Волен не събере цял отбор партии и партийки, за да подсили слабите си резултати в опит за поредно "ново" нещо. Това обаче не може да продължава до безкрай и резултатите на Атака го показват.

Загуба за НФСБ

След като се избиха кой да пратят на 1-во място в листата, ОП се раздробиха. Тук ВМРО се разграничи от Валери Симеонов, което даде позитив за тях. С оглед скандалите около Симеонов, който иначе все прави нещо, но все без адекватни резултати, тук загубата е всъщност малка, просто никой не е очаквал кой знае какво, а това което се случи беше предизвестено. Всъщност процентът хора, гласували "За никого", е 3 пъти по-голям от този, гласувал за НФСБ.

Загуба за Иванчева

Иванчева на практика не успя да се класира за играта в ЕП, но по-важното е, че тя показа колко ние сме гражданско общество и това е под 2% т.е. под 30 000 гласа.

Абсолютен факт е, че кампанията й беше нискобюджетна, реакционна и като цяло не се очакваше нищо от нея, но най-страшното както казах е че ние не харесваме себе си, а Иванчева бе точно такъв човек - гражданин-данъкоплатец, който скача на системата.

И системата я отвя, което не просто доказва колко сме ограничени и страхливи, а доказва, че не вярваме на себе си и мислим, че всички сме боклуци. Защо после някои хора се изненадват на "Всички са маскари" - ние наистина го мислим. Явно и в някои бюлетини нея я е нямало, нищо че не знам колко наблюдатели и НПО-та уж следяха за такива неща.

Заключение в 7 точки

  1. Българинът не гласува за дела - гласува за обещания.
  2. Българинът предпочита да врътне една свирка на големия началник, но да не го чукат, визирам 30-годишния избор на "по-малкото зло".
  3. Българинът не знае какво може да промени и какво не може и ниската му информираност и липсата на позиции (дори неизказани) го държат на дъното в Европа, въпреки лозунга "Европа ни чува".
  4. Българинът е страхлив и не иска да излезе от комфортна зона на калта - поне я познава.
  5. Българинът губи тотално вяра в политиците и цялата класа и дори системата - въпрос на време са сериозните трусове в страната, стига да преодолеем разбира се страха от по-горната точка.
  6. Българинът ще гласува, за който поискаш, ако му дадеш някой лев - справка държавната администрация (около 150 000 души/ бюджетен сектор около 500 000 души), която по последна информация изпревари по ръст на заплатите най-бързо развиващия се сектор в страната за последните 10 години, а именно IT.
  7. Българинът не разбира, че има 1,5-2 млн. работещи хора, които плащат данък "Европа" в размер на 1 000 000 000 лв. на година. Ако съпоставим този данък към работещите извън бюджетния сектор т.е. хората, които реално осигуряват съществуването на страната, тъй като те внасят пари в бюджета, а всички останали взимат от там, то следва да си дадем ясна сметка, че на всеки работещ в частния сектор българин се пада по 500-600лв годишен данък "Европа".