Хакери са откраднали имейл адресите на повече от 200 млн. потребители на Twitter и са ги публикували в онлайн хакерски форум, съобщи в сряда специалист по сигурността.

Пробивът „за съжаление, ще доведе до много хакерски атаки, целенасочен фишинг и доксинг (разкриване на идентичността на хора от разузнаването", написа в LinkedIn Алон Гал, съосновател на израелската фирма за мониторинг на киберсигурността Hudson Rock.

Той го нарече „едно от най-значимите изтичания на информация, които съм виждал".

Коментираха ли ситуацията от Twitter

Twitter не е коментирала темата, за която Гал публикува за първи път в социалните мрежи на 24 декември, нито е отговорила на запитвания за пробива от тази дата насам.

Не е ясно какви действия, ако има такива, е предприела социалната медия за разследване или отстраняване на проблема.

Базата данни, която беше публикувана в сряда, съдържа имената и имейл адресите на политици, журналисти, банкери и други. Експертите твърдят, че данните са били изтеглени поради недостатък в софтуера на Twitter, който междувременно е бил отстранен, пише Bloomberg.

Какъв е броят на потенциалните пострадали

По данни на компанията към юли Twitter е имал 237,8 млн. дневно активни потребители.

Експертите смятат, че базата данни датира от около 2021 г., преди Илон Мъск да стане собственик на компанията. Въпреки това тя може да представлява риск за някои потребители, освен че представлява поредното главоболие в областта на сигурността за Twitter.

През септември бившият ръководител за сигурността на компанията Питър „Мадж" Затко описа пред законодатели и регулаторни органи фирмата като платформа, страдаща от остарял софтуер и реактивна политика за сигурност, която кара инженерите да тичат „от пожар на пожар".

През 2020 г. тийнейджър от Флорида беше обвинен, че е организирал пробив в акаунти на високопоставени личности в Twitter, включително тези на Джо Байдън, Илон Мъск и Кание Уест.

Публикуването на изтеклите данни тази седмица се случва на фона на продължаващите разследвания на Twitter в САЩ и Европа, които могат да доведат до глоби.

Ирландската комисия за защита на данните заяви, че проучва нарушение на данните на 5,4 млн. потребители на Twitter. Отделно от това Федералната търговска комисия на САЩ проверява дали компанията спазва споразумение от 2011 г.