Началото на строителството на планираната фабрика за чипове на Intel в Магдебург вероятно е било отложено поради продължаващите преговори с германското правителство за субсидии.

Предгерманския вестник Die Welt говорител на компанията е заявил, че все още не е определена дата за започване на строителството. Докато субсидиите не са правно сигурни, американците не искалида започнат проекта.

Когато проектът беше обявен през миналата година, правителството на провинция Саксония-Анхалт предположи, че строителството ще започне през първото тримесечие на 2023 г. Това вече едва ли ще се случи.

Освен това американският производител на чипове може да коригира обема на инвестицията или да разтегли срока на вложението и да не разшири напълно фабриката за момента.

„Откакто представихме плановете си за фабриката в Магдебург в началото на 2022 г., много неща се промениха", цитира Die Welt думите на говорителя на Intel.

Геополитиката явно се явява сериозен проблем

„Геополитическите предизвикателства станаха по-големи, търсенето на полупроводници намаля, а инфлацията и рецесията са предизвикателство за световната икономика. Наблюдаваме отблизо развитието на пазара и съответно ще коригираме темпото на инвестициите си“.

Ще има ли предоговаряне

При всички положения обаче Intel подкрепял проекта. В отговор на запитване от страна на лайпцигския депутат в Бундестага Сорен Пелман към Федералното министерство на икономиката по темата държавният секретар Свен Гиголд потвърждава, че в момента се водят преговори за предоговаряне:

„Федералното министерство на икономиката и опазването на климата в момента води разговори с Intel за конкретната форма на евентуална субсидия.", обяснява зеленият политик в отговора, с който разполага Welt am Sonntag.

Той „не очаква увеличение на рамката за финансиране". Досега Intel е получила само правно необвързващо „писмо за намерение" като ангажимент за финансиране.

Това писмо, датирано от октомври 2021 г., все още е било от предишното правителство.

Подобна информация за отлагане на инвестициите се появи още през декември, когато регионалният вестник Volksstimmе писа, че компанията настоява за повече публични субсидии.

Според първоначалните данни се планираше Германия да субсидира американската инвестиция с 6,8 млрд. евро само до 2024 г.

Заводът е в основата на плановете на Германия и Европейския съюз за укрепване на устойчивостта на континента чрез повече местно производство, след като пандемията и руската инвазия в Украйна подчертаха рисковете от дългите световни вериги на доставките.